ALABAN, YAZIHAN, KURŞUNLU VE LEVENT BUCAKLARI (MALATYA) ARASINDAKİ ALANIN GENEL JEOLOJİSİ

İnceleme alanında kalın bir sedimantasyon ilgi çekicidir. En yaşlı formasyonları, bugüne kadar yapılan etüdlerde yer almıyan, Juradan başlamak üzere, Üst Kretaseye kadar devam eden ve «komprehansif seri» diye adlandırdığımız kalkerler temsil etmektedir. Eosen formasyonları, bir taban konglomerası ile, komprehansif serinin üzerinde diskordan olarak yer alır. Alt Eosenden itibaren, Üst Eosene kadar ayrılabilen Eosen formasyonları üzerine gelen Miosen serileri, bölgede geniş alanlara yayılmıştır. Bu formasyonlar Alpin hareketlerinin çeşitli fazları ile etkilenmişlerdir.

General Geology of the Area Defined by the Polygone Balaban-Yazıhan-Kurşunlu-Levent Vilayet Malatya)

The area of study is characterized by thick sedimentation. The oldest formations, which incidentally were not mentioned in the reports so far, are represented with limestones we refer to as «comprehensive series» and beginning from the Jurassic. They come as high up as Cretaceous. Eocene formations with a basal conglomerate unconformably overlie the comprehensive series. Miocene series overlying the Eocene, which is distinguishable from the Lower to Upper Eocene, is widespread in the area. These formations were under the effect of various phases of the Alpine orogeny

___

AYAN, T. (1961) : Malatya kuzeyindeki Hekimhan-Ebreme köyü bölgesinin (K39-c3) detay jeoloji ve petrol imkânları. M.T.A. Raporu (neşredilmemiş), Ankara.

BAYKAL, F. (1944) : Malatya-Kayseri arasındaki Toroslar'ın jeolojik yapısı. M.T.A. Rap., no. 1703 (neşredilmemiş), Ankara.

BLUMENTHAL, M. (1944) : Kayseri ile Malatya arasındaki Toros bölgesinin Permo-Karbonifer arazisi. M.T.A. Mecm., no. 1/31, Ankara.

BULUT, G. (1951) : Malatya bölgesi K39-c4 (l : 25 000 ölçekli) paftasına ait detay petrol etüdü ve asfalt zuhurları raporu. M.T.A. Raporu (neşredilmemiş), Ankara.

STCHEPİNSKY, V. (1944) : Şimal Malatya bölgesinin jeolojisi ve mineral varlıkları hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 1486 (neşredilmemiş), Ankara.

(1944) : Malatya bölgesinin jeolojisi ve mineral varlıkları. M.T.A. Mecm., no. 1/31, Ankara. TOLGAY, M. (1955) : Divriği-Pınarbaşı-Hekimhan petrol imkânları hakkında not. M.T.A. Rap., no. 2233 (neşredilmemiş), Ankara.

WIRTZ, D. (1955) : Malatya-Tohmasuyu çöküntü bölgelerinin jeolojik löveleri hakkında rapor. M.T.A. Rap., no. 2364 (neşredilmemiş), Ankara.