ANTİTOROSLAR'DAKİ BAKIRDAĞ KURŞUN-ÇİNKO YATAKLARI (KAYSERİ İLİ)

Bakırdağ yatakları, Aladağ'dan Alaylıdağ çevresine kadar uzanan bir kurşun - çinko bölgesinin en önemli cevher zuhuru olup, çok eski zamanlardan beri bilinmekte ve işletilmiş bulunmaktadır (Plinius babanın «Naturalis historia» adlı kitabına bakınız). Buradaki madencilik uzun bir duraklama devresinden sonra, 1951 de yeniden ele alınmıştır. Bölge Bakırdağ'da 2700 metreden yüksek rakımlara erişen Antitoroslar'ın kuzey ön silsilesi içindedir. Etüd edilen cevher zuhuru, silsilenin kuzeybatı kanadında olup, 3 km kadar ötedeki köyle ilişkin olarak Kaleköy madeni adını almıştır. 

DIE BLEI-ZINKLAGERSTÄTTE AM BAKIRDAĞ IM ANTITAURUS (PROVINZ KAYSERİ)

Die Lagerstätte am Bakırdağ stellt das bedeutendste Erzvorkommen einer sich vom Aladağ bis zum Alaylıdağ hinziehenden Blei - Zinkprovinz dar, die bereits im Altertum bekannt war und ausgebeutet wurde (siehe «Naturalis historia» von Plinius dem Älteren). Nach langer Ruhezeit wurde der Bergbau hier im Jahre 1951 wieder eröffnet. Das Gebiet liegt in den nördlichen Vorbergen des Antitaurusgebirges, das sich im Bakırdağ zu Höhen von über 2700 m aufschwingt. Das untersuchte Erzvorkommen befindet sich an der Nordwestflanke des Gebirgszuges und wird nach der 3 km entfernten Ortschaft auch Kaleköy Madeni genannt. 

___

  • ABDÜSSELAMOĞLU, Ş. (1958) : Yukarı Seyhan bölgesinde Doğu Toroslar'ın jeolojisi. M.T.A. Rap., no. 2668 (neşredilmemiş), Ankara.
  • BLUMENTHAL, M. (1941) : Un aperçu de la geologie du Taurus dans les Vilâyets de Niğde et d'Adana. M.T.A. Yayınl., seri B, no. 6, Ankara.
  • (1944) : Kayseri ile Malatya arasındaki Toros bölümünün Permokarbonifer arazisi. M.T.A. Mecm., no. 1/31, Ankara.
  • PEREIRA, J. (1963) : Reflections on ore genesis and exploration. The Mining Magazine, vol. 108, London.