BATI TOROS KALKERLERİNDEKİ KURŞUN-ÇİNKO YATAKLARI

Kalker içinde bulunan kurşun-çinko yatakları, halen her yanda tartışılan kritik izlenimler, ya da jeosofik düşünceler konusu olmaktadır. Rejyonal mukayeseli cevher yatakları görüşlerinin klasik izlenimcilerinden olan L. de Launay, 1911 yılında Kilikya Toroslarının Bolkardağ yatakları yönünden çok isabetli bir açıklama yapmış ve Toros yataklarının Laurion yataklarına olan benzerliğine dikkati çekmiştir. de Launay, bu yatakları, kalkerleri kesen mikrogranitik gangların epijenetik çökeltileri olduklarını ileri sürmüştür. Sonraki yıllarda O. Oelsner (1938), V. Kovenko (1946), M. Blumenthal (1955) gibi araştırıcıların incelemeleri, Toros kurşun-çinko cevherinin genç hidrotermal epijenetik menşeli oldukları kanısını ortaya çıkarmıştır.
Anahtar Kelimeler:

BATI TOROS, KALKER, KURŞUN-ÇİNKO

DIE BLEI-ZINKLAGERSTÄTTEN IN KALKEN DES WESTLICHEN TAURUS

Blei-Zinkerzlagerstätten in Kalk sind derzeit ein überall diskutierter Gegenstand kritischer Beobachtungen oder geosophischcr Überlegungen. Im Jahre 1911 hat der Klassiker der regional-vergleichenden Lagerstättenbetrachtung L. de Launay eine sehr zutreffende Beschreibung des Bolkardağ im Kilikischen Taurus gegeben und bereits einen Hinweis auf die Ähnlichkeit der Taurus-Lagerstätten mit jener in Laurion ausgesprochen. De Launay erklärte diese Lagerstätten ah epigenetische Absätze im Gefolge der die Kalke durchquerenden mikrogranitischen Gänge. Die genaueren Aufnahmen in späteren Jahren durch O. Oelsner (1938), V. Kovenko (1946), M. Blumenthal (1955) haben alle Autoren zur jungen hydrothermaleplgenetischen Deutung des tauridischen BleiZinkerzes geführt.

___

  • BLUMENTHAL, M. (1951) : Batı Toroslar'da Alanya ard ülkesinde araştırmalar. M.T.A. Yayınl., seri D, no. 5, Ankara.
  • (1955) : Yüksek Bolkardağın kuzeyindeki kenar bölgelerin ve batı uzantılarının jeolojisi. M.T.A. Yayınl., seri D, no. 7, Ankara.
  • ERENTÖZ, G. (1966) : Türkiye stratigrafisinde yeni bilgiler. M.T.A. Derg., no. 66, Ankara.
  • GÜMÜŞ, A. (1964) : Important lead-zinc deposits in Turkey. Mining Geology and the base metals - CENTO, Ankara.
  • IMREH, L. (1965) : Zamantı metal cevherleşmesi bölgesinin kurşun-çinko mineralizasyonları. M.T A. Derg., no. 65, Ankara.
  • KOVENKO, V. (1946) : Toridler'de (Türkiye) demir ve kurşun metalojenik sahası. M.T.A. Derg., no. 35, Ankara.
  • LAUNAY, L. de (1911) : La geologie et les richesscs mine'rales de l'Asie. Paris.
  • OELSNER, O. (1938) : Bolkardağ madenindeki kurşun, çinko, gümüş ve altın maden yatağı. M.T.A. Derg., no. 4, Ankara.
  • PETRASCHECK, W.E. (1954) Anadolu ve Güneydoğu Avrupası metal Provensleri arasındaki münasebet. M.T.A. Derg., no. 46/47, Ankara.
  • VACHE, R. (1966) : Geologie der Varisziden und ihrer Lagerstaetten im Südanatolischen Taurus. Miner. Dep., vol. 1/1, Heidelberg.
  • VOHRYZKA, K. (1966) : Yahyalı (Kayseri) ve Zamantı nehri arasındaki bölgenin jeoloji ve metalojenisi. M.T.A. Derg., no. 67, Ankara