ASFALTİT VE ASFALTİT KÜLLERİNDE MOLİBDEN, NİKEL, VANADYUM VE TİTAN ELEMENTLERİNİN X IŞINLARI FLORESANS SPEKTROSKOPİSİ İLE TAYİNLERİ

 Güneydoğu Anadolu asfaltitleri ve küllerinde Mo, Ni, V ve Ti elementlerinin nitel tayinleri X ışınları floresans spektroskopisi ile yapılmıştır. Analizlerde sonuçlara önemli miktarda etki eden matris sorunu Mo, Ni, V ve Ti elementleri için sırasıyle Nb, Co, Ce ve La iç standartları kullanılarak önemli ölçüde giderilmiştir.

QUANTITATIVE DETERMINATION OF MOLYBDENUM, NICKEL, VANADIUM AND TITANIUM IN THE ASPHALTITES AND ASPHALTITE ASHES BY XRF-SPECTROSCOPY

The quantitative determinations of Mo, Ni, V and Ti in the asphaltite occurrences of Southeastern Turkey and in their ashes as well have been made by XRF spectroscopy. The matrix effects in the analyses of these elements have been minimised by employing Nb, Co, Ce and La as internal standards, corresponding to Mo, Ni, V and Ti respectively.

___

  • ALPARSLAN, E. ; SALTOĞLU, T. & AKYÜZ, T. (1976): Güneydoğu Anadolu Bölgesi asfaltitlerinden piroliz yöntemiyle sentetik gaz, sıvı ve kati yakıt eldesi olanaklarının araştırılması. T.B.T.A.K. VI. Bilim Kongresi.
  • & (1976): X ışınları flüoresans spektrometresinde iç standart kullanılarak yapılan Ba, Sr ve Fe nicel analizleri. Spektroskopi Derg., c. II, s.l.
  • SALTOĞLU, T. (1968): Diplomarbeit, Technische Hochshule Hannover.
  • (1969): X-Ray \Vavelengths for Spectrometer General Electric.