Öğrenme Stratejileri ve Öğretimi

Eğitim alanında yaşanan gelişmeler, bilgilerin olduğu gibi aktarılmasına dayalı eğitim uygulamalarının güncelliğini yitirmesine neden olmuş; bilgiye ulaşma, öğrenmeyi öğrenme, öğrenilenleri gerekli durumlarda kullanabilme becerileri ile donanmış bireylere olan gereksinimi artırmıştır. Dolayısıyla eğitim programları, öğrenciyi merkeze alan yeni yaklaşımlar çerçevesinde yenilenmeye başlamıştır. Öğrenenlerin merkeze alındığı bu anlayışlarla birlikte, öğrenenin bireysel özellikleri araştırmalarda ilgi odağı haline gelmiştir. Özellikle, eğitim alanında görülen değişme ve yenileşme öğretme-öğrenme sürecinde daha çok ön plana çıkmıştır. Öğrencilerin öğrenme sürecinde daha etkin olmaları üzerinde önemle durulan noktalardan birisidir. Öğrencilerin kendilerini yönlendirebilmeleri ve öğrenme becerilerine sahip olmaları, bilgi çağına ayak uydurabilmeleri için gereklidir. Bu durum öğrenmenin gerçekleştirilmesinde bireylerin kendi öğrenme stil ve stratejilerinin farkında olmalarına vurgu yapmaktadır. Öğrencilerin öğrenme stil ve stratejilerini bilmesi, öğrenme güçlüklerini yenme ve bağımsız öğrenme becerilerini desteklemesi açısından önemlidir. Çünkü kendi öğrenme stilinin farkında olan öğrenci öğrenmek için neye ihtiyacı olduğunu, öğrenmek için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilir. Bu makalede, eğitim-öğretim sürecinin öğrenme stratejilerinin neler olduğu ve bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları incelenmiş, öğrenme stratejilerinin öğretim sürecine yansımaları tartışılmıştır. Ayrıca bu stratejilerin öğretimi de ayrı bir başlık altında incelenmiştir.

Learning Strategies and Teaching of Them

Developments in the field of education have led to the loss of timeliness of educational practices based on the transfer of information as is; increased the need for individuals equipped with the skills of accessing information, learning to learn, and using what is learned when necessary. Therefore, the educational programs have started to be renewed within the framework of new approaches that center the student. Together with these insights, the learner's individual characteristics have become the focus of interest in research. In particular, the change and innovation seen in the field of education has become more prominent in the teaching-learning process. Students' being more active in the learning process is one of the important points. It is necessary for students to be able to orient themselves and have learning skills in order to keep up with the information age. This emphasizes that individuals are aware of their own learning styles and strategies in the realization of learning.It is important for students to know their learning styles and strategies, to overcome learning difficulties and to support independent learning skills. Because the student who is aware of his own learning style knows what he needs to learn, how to follow the path to learn In this article, the learning strategies of the teaching-learning process and the results of the researches are examined and the reflections of learning strategies on the teaching process are discussed. In addition, the teaching of these strategies has been examined under a separate heading.

___

  • Arsal, Z., Özen, R. (2007). Sınıf öğretmeni adaylarının öğrenme stratejileri ve öğrenme biçimi tercihlerinin incelenmesi. AİBÜ, Eğitim Fakültesi Dergisi, 7 (2), 151-164.
  • Erdem, A. R. (2005). Öğrenmede etkili yollar: öğrenme stratejileri ve öğretimi. İlköğretim-Online, 4(1), 1-6, (Online): http://ilköğretim-online.org.tr.
  • İlhan, T. (2011). Öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları, öğrenme stratejileri ve ilgili sınıflamalar. Ed. Behçet Oral. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Numanoğlu, G. ve Şen, B. (2007). Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrencilerinin öğrenme stilleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD). 8(2), 129-148.
  • Oral, B. (2003). Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme stillerinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 35, 418-435.
  • Senemoğlu, N. (2013). Gelişim, öğrenme ve öğretim kuramdan uygulamaya, 23. Baskı, Ankara: Yargı Yayınevi.
  • Somuncuoğlu, Y. ve Yıldırım, A. (1998). Öğrenme stratejileri: Teorik boyutları, araştırma bulguları ve uygulama için ortaya koyduğu sonuçlar. Eğitim ve Bilim, 22(110), 31-39.
  • Sönmez, V. (2008). Öğretim İlke ve Yöntemleri, 2. Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık. s. 281-283.
  • Subaşı, G. (2000). Etkili Öğrenme: Öğrenme Stratejileri. Milli Eğitim Dergisi, 146http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/146/subasi.htm.
  • Yaşar, Ş. ve Belet, S. D. (2007). Öğrenme stratejilerinin okuduğunu anlama ve yazma becerileri ile türkçe dersine ilişkin tutumlara etkisi. Eğitimde Kuram ve Uygulama Dergisi, 3 (1): 69-86.