NECİP ASIM’IN MİLLÎ ARUZ RİSALESİ (İNCELEME-METİN)
Necip Asım (Yazıksız), Türkçülük akımının önemli isimleri arasında yer alır. Türkoloji’nin kurucusu sayılan ve ilk Türk dili tarihi profesörü kabul edilen Necip Asım çeşitli eserleriyle, Türkiye’de 20. yüzyılın başında ivme kazanan Türkçülük akımının hem siyasi hem de edebî sahada yükselişine katkıda bulunmuştur. Dolayısıyla Türkçülüğün Türkiye’deki kuramsal ve pratik yönlerinin net bir şekilde anlaşılabilmesi için Necip Asım’ın eserleri oldukça önemli bir konumdadır. Buna rağmen Necip Asım’ın çoğunlukla risale şeklinde ortaya koyduğu eserlerinin büyük kısmı henüz yeni harflere aktarılmamış, çeşitli kütüphanelerde ve arşivlerde saklı kalmıştır. İşte bu çalışmada, bu husustaki olumsuzluğu ortadan kaldırmaya dönük küçük bir girişim olarak Necip Asım’ın 1913 yılında yayımladığı Millî Aruz risalesi ele alınacak ve Latin harflerine aktarılacaktır. Temelde hece vezninin savunusu olan ve bu veznin hece sayısı, kafiye, takti ve şekil kategorileri etrafında imkânlarını sorgulayan bu Millî Aruz, şüphesiz günümüzün Türkçülük ve Millî Edebiyat araştırmalarına ışık tutacaktır.
___
- Kalyon, Abuzer-Çelik, Nebi, “Manastırlı Sâlih Faik’in ‘Türkçe Aruz’ Eserinden Hareketle Aruzdan Kastedilen Şiir Ölçüsü”, Külliyat Osmanlı Araştırmaları Dergisi, Sayı: 3, Aralık 2017, 37-50 s.
- Küçük, Yalçın (1990). Aydın Üzerine Tezler-1, İstanbul: Tekin Yayınevi.
- MacKay, Marina (2018). Roman Nedir?, Çev. Fazilet Akdoğan Özdemir, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
- Moran, Berna (2007). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul: İletişim Yayınları.
- Rancière, Jacques (2014). Estetiğin Huzursuzluğu: Sanat Rejimi ve Politika, Çev. Aziz Ufuk Kılıç, İstanbul: İletişim Yayınları.
- Uçman, Abdullah, “Necip Âsım Yazıksız”, TDVİA, Cilt: 32, Yıl: 2006, s.494.
- [Yazıksız], Necip Asım (1329-1913). Millî Aruz, İstanbul: Kanaat Matbaa ve Kütüphanesi.