SOME MAJOR AMENDMENTS TO LEASE AGREEMENTS IN TURKISH LAW

In this article, some of theamendments (and novelties) in thefield of lease agreements, introducedto the Turkish obligations law, withthe entry into force of the TurkishCode of Obligations July 1 st 2012, willbe examined. It can be argued that,these amendments are in line withthe legislator’s continuous inclinationto protect the lessee. A subjectiveevaluation is carried out and firstlysome minor amendments are listed,and those amendments considered tobe more important and radical in viewof the practice, are examined in detail.These important amendments relate tothe transfer of or the establishment of alimited right in rem on the leased objectand for residential and roofed businesspremises; the renovation or modificationof the property by the lessee, thecessation of the usage of the propertybefore the end of the lease term, tie-in transactions, downpayments, theincrease and determination of the rent,the right of the lessor to terminate thelease agreement without cause at theend of twelve years, the failure by thelessee to pay accessory charges, theform of the notice of termination, therights of the spouse in leases for familyresidences.

Türk Hukuku’nda Kira Sözleşmeleri Alanındaki Önemli Değişiklikler

Bu makalede, 1 Temmuz 2012’de Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Türk borçlar hukukunda, kira sözleşmesi alanında getirilen bazı düzenlemeler (ve yenilikler) incelenecektir. Bu düzenlemelerin kanun koyucunun kiracıyı korumaya yönelik süregelen eğilimi ile aynı doğrultuda olduğu tartışmasızdır. Çalışmada sübjektif bir değerlendirme yapılmış ve bunun sonucunda da, öncelikle kişisel görüşümüze nazaran daha az önem arz eden bazı düzenlemeler listelenmiş ve yine kişisel düşüncemiz uyarınca daha çok önem arz eden ve uygulama yönünden daha esaslı olan düzenlemeler daha detaylı olarak incelenmiştir. Bu son anılan ve önemli olarak nitelendirilen düzenlemeler, özellikle, kiralananın el değiştirmesi ve üçüncü kişinin kiralanan üzerinde sınırlı ayni hak sahibi olmasına, kiracı tarafından kiralananda yenilik ve değişiklik yapılmasına, kiracının kiralananı kullanmayı kira süresinin sona ermesinden önce bırakmasına veya kiralananı geri vermesine; konut ve işyeri kiralarında ise, kira sözleşmesi ile bağlantılı işlemlere, güvencelere, kira bedelinin belirlenmesine, kiraya verenin on iki yılın sonunda bir neden olmaksızın kira sözleşmesini sona erdirmesine, kiracının ek giderleri ödemede temerrüde düşmesine, fesih ihbarının şekline ve aile konutu kiralarında eşin haklarına ilişkindir.

___

YAVUZ Cevdet, Türk Borçlar Hukuku, Özel Hükümler, İstanbul 2014.

URAL ÇINAR Nihal, Türk Borçlar Kanunu’nda Düzenlenen Kira Sözleşmelerinde Kira Bedelinin Ödenmemesi ve Hukukî Sonuçları, İstanbul 2014.

ŞENER Oruç Hami, İşyeri İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davaları ve Ortaklıklar Hukukuyla Bağlantısı, Ankara 2010ç

ÖZEN Burak, Kira Konusunun Devri, Kazancı Hukuk Araştırmaları Dergisi, March-April 2013.

ÖKTEM ÇEVİK Seda, Kira Sözleşmelerine Etkisi Bakımından Kiralananın Devri ve Sınırla Aynî Hakka Konu Olması, İstanbul 2016

İNCEOĞLU Murat, Kira Hukuku Book 1, İstanbul 2014.

GÜMÜŞ Alper, “Yeni” 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’na Göre Kira Sözleşmesi (TBK m. 299-356), İstanbul 2012.

ÇABRİ Sezer, Kira Sözleşmesinde Mülkiyetin El Değiştirmesinin veya Üçüncü Kişinin Kiralanan Üzerinde Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmasının Sözleşmeye Etkisi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 18(3), 2012.

AYRANCI Hasan, Sözleşmelerin Yüklenilmesi (Devri), Ankara 2003.

AKAY Mustafa Hasanali, Kiralananın El Değiştirmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2015.

ACAR Faruk, Kira Hukuku Şerhi (TBK m. 199-321), İstanbul 2015, Article. 310.