ESTABLISHMENT OF A CIVIL LAW MEDIATION CLINIC EXPERIENCE IN TURKEY

In Turkey, mediation clinics kill twobirds with one stone since both mediation andlegal clinics are newly developing concepts.In Turkey, mediation is an alternative disputeresolution system which is available foronly certain civil law1 disputes. Establishingmediation clinics is one of the best ways toimprove awareness on both legal clinicsand mediation as an alternative disputeresolution method. Turkish Governmentsupports bothdevelopments of legal clinicsand mediation. Turkish Ministry of Justicesigned “Mediation Legal Clinics Protocol”that requires thees tablishment of mediationclinics with thirteen different law facultiesin Turkey. According to this protocol,these legal clinics obligated to inform theirstudents on mediation and send their studentsto courthouses to inform society aboutthemediation process.These law facultiesadopted the mediation clinics into theircurriculum in different ways. This articlepresents our experiences in establishing civillaw mediation legal clinics and our challengesin adopting it into our curriculum. This paperprovides information on both mediation andlegal clinics. This work also examines therelationships between clinicians and studentsand, it shares students comments on mediationclinics.This paper also points out the problemsof the establishments of legal clinics in Turkeyand recommends solutions for this problems.

Türkiye’de Medeni Hukuk Arabuluculuk Kliniği Kurma Deneyimi

Türkiye’de hem arabuluculuk hem de hukuk klinikleri yeni ve gelişen alanlar olduğundan, Hukuk sistemimiz için Arabuluculuk Hukuk Klinikleri bir taşla iki kuş vurmaktadır. Türkiye’de alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan arabuluculuk sadecebelirli özel hukuk uyuşmazlıkları için uygulanabilmektedir. Arabuluculuk hukuk klinikleri kurmak hem hukuk klinikleri hem de alternatif çözüm yöntemlerinden olan arabuluculuk hakkında farkındalık yaratmak için en iyi yöntemlerden biridir. Adalet Bakanlığı hem hukuk kliniklerinin hem de arabuluculuğun geliştirilmesini ve yaygınlaşmasını desteklemektedir. Adalet Bakanlığı 13 farklı hukuk fakültesine ile arabuluculuk kliniklerinin kurulmasını gerektiren “Arabuluculuk Hukuk Kliniği Protokolü” nü imzalamıştır. Söz konusu protokol uyarınca hukuk klinikleri öğrencilerine arabuluculuk hukuku eğitimi verdikten sonra öğrencilerini Adliyelere gönderip kurdukları tanıtım masalarında halkı arabuluculuk konusunda bilgilendirmekle yükümlüdür. Protokolü imzalayan bir çok fakülte arabuluculuk kliniklerini kendi müfredatlarına farklı şekilde dâhil etmiştir. Bu makale, medeni hukuk alanında çalışan arabuluculuk hukuk klinikleri kurma konusundaki deneyimlerimizi ve müfredatımıza uyarlamadaki zorluklarımızı sunmaktadır. Bu makale ayrıca arabuluculuk ve hukuk kliniğine ilişkin genel bilgiler vermektedir. Bu çalışma aynı zamanda hukuk kliniği eğiticileri ve öğrenciler arasındaki ilişkileri incelemekte ve öğrencilerin arabuluculuk klinikleriyle ilgili yorumlarını paylaşmaktadır. Ayrıca bu çalışma Turkiye’de hukuk kliniği kurarken karşılaşılabilecek potansiyel problemleri belirleyip çözüm önerileri sunmaktadir.

___

Baki Kuru: Medenî Usûl Hukuku Ders Kitabı, Legal,İstanbul, 2015.

Garner, A. Bryan: Black Law Dictionary 8th edit. Thomson West, St Paul, 2005.

Görgün Şanal: Medenî Usûl Hukuku 5. Baskı ,Yetkin, Ankara, 2016.

Jerome Frank, Why not a Clinical Lawyering School ? 81 U. Pa. L. Rev. 907 1932-1933, 916.

Harno J Albert: Legal Education in the United States, 1953.

Kerrigen Kevin, If I ruled the world - can clinic be required in every discipline?” “Bringing It All Together: Clinical Legal Educators in the 21st Century University” IJCL Confence 3 – 5 July 2017 Faculty of Business and Law, Northumbria University, UK.

Kuru Baki: İstinaf Sistemine Göre Yazılmış Medenî Usûl Hukuku, legal, İstanbul, 2016.

Levi Edward, Talks on Legal Education,1952.

Lonbay Julian & Musa Toprak: Legal Clinics in Turkey. In: Sarker S.P. (eds) Clinical Legal Education in Asia. Palgrave Macmillan, New York, 2015.

TC Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı: Uluslarası Hukuk Klinikleri Sempozyumu International Legal Clinics Symposium 2016: Melek Matbaacılık, Ankara, 2017.

Merriam Webster Dictionary and Thesaurus, Merriam Websters, USA.

ÖZBEK Serdar Mustafa: Alternatif Uyuşmazlık Çözümü 4. Baskı 2. Cilt, Yetkin, Ankara, 2016.

Pekcanıtez Hakan, Özekes Muhammet, Akkan Mine, Taş Korkmaz Hülya: Pekcanıtez Usûl Medenî Usûl Hukuku,15. Bası, oniki levha, İstanbul, 2017.

Pekicanıtez Hakan, Atalay Oğuz, ÖZEKES Muhammet: Medenî UsûL Hukuku Ders Kitabı yetkin, Ankara, 2015.

Postacıoğlu İlhan, Altay Sümer; Medenî Usûl Hukuku Dersleri vedat kitapçılık, İstanbul 2015.

Romano Maria Concetta: The History of Legal Clinics in the US, Europe and around the World, 16 Diritto & Questioni Pubbliche 27, 2016.

Savage Cynthia A. Recommendations Regarding Establishment of a Mediation Clinic 11 Cardozo J. Conflict Resol. 511(2009-2010).

Süral Ceyda, Ömeroğlu Ekin: Türkiye’de Arabuluculuk Nasıl Etkin ve Başarılı Hale Gelir? İngiliz ve Portekiz Uygulamaları Işığında Öneriler, How Would Mediation Become Efficient and Successful in Turkey? Discussions in the Light of UK and Portugal Practice, Seçkin Yayınları Ankara, 2015.

Tanrıver, Süha: Alternatif Çözüm Yolları Arabuluculuk Kurumuna Hukuki ve Sosyolojik Bir Bakış Prof Dr. Fikret Erene Armağan, 2006 s. 821-824.

Tanrıver Süha: Arabuluculuk ve Uzlaşma Kavramları, Aralarında Temel Farklılıklar ve Arabuluculuk Kurumuna Duyulan Tepkiler ya da Oluşturulan Dirençlerin Sosyolojik Açıdan İrdelenmesi ve Değerlendirilmesi, Prof. Dr. Fırat Öztan’a Armağan , Ankara 2010. s.2025-2036.

Tanrıver Süha, Hukuk Uyuşmazlıkları Bağlamında Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları ve Özellikle Arabuluculuk Türkiye Barolar Birliği Dergisi 2006/64,s 151-177.

Waters Ben: Mediation and Experimental Learning - How a Mediation Clinic can Inform a Law-based Curriculum16 Int’l J. Clinical Legal Educ. 90 (2011).

Wizner, Stephen: The Law School Clinic: Legal Education in the Interests of Justice, 70 Fordham L. Rev. 1929 (2002).

http://www.adb.adalet.gov.tr/Sayfalar/istatistikler/index.html

http://www.arabulucu.com/arabuluculuk-mevzuati/law-on-mediation-in-civildisputes-no-6325-with-comparisons

https://www.gaje.org

http://www.judiciaryofturkey.gov.tr

http://klinikhukuk.org

http://hukukklinikleri.hukukfelsefesi.org

http://www.sgb.adalet.gov.tr/faaliyetler/hukuk-klinikleri-protokolu-imzatoreni.html