Yönetim ve Cinsiyet: Cam Uçurum’un Ötesi

Günümüzde kadın iş dünyası, siyaset, ordu gibi tüm değişik alanlarda liderlik için mücadele vermektedir. Eril ve dişil cinsiyetin özellikleri toplumdaki kadın ve erkek algılarını şekillendirerek kadınlara karşı ayrımcı uygulamalara ortam hazırlar. Örgütlerde güçlü liderlik özelliklerine sahip olan kadınlar, Cam Tavan’ı kırarak tepe yönetim kademelerine dişil cinsiyetin sezgi, iletişim, teşvik, yaratıcılık, duygusal zekâ ve stres yönetimi açısından üstünlüklerini kullanarak ulaşırlar. Çalışma literatürden sağlanan bilgiler ve ikincil kaynaklara dayanarak hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı, örgütlerde tepe yönetime ulaşmak için çabalayan kadınların yüzleştiği ataerkil sistemden kaynaklanan sorunları araştırmak ve önerilerde bulunmaktır. Bu sorunlardan Cam Uçurum fenomeni özellikle incelenecektir, çünkü örgütlerde kadının tepe yönetim düzeylerine ulaşmak ve burada kalmak için verdiği zorlu ve bitmeyen mücadelesinin somut bir örneğidir. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın Yöneticiler, Cam Uçurum, Patriyarkal Pazarlık, Duygusal Zekâ.
Anahtar Kelimeler:

cam, uçurum, kadın

___

  • KAYNAKÇA Ashforth B. E., Kreiner G. E. (2000), ve Fugate M. “All in a Day’s Work”, Academy of Management Review, 25(3): 472–491
  • Bajdo, M. L., ve Dickson, M. W. (2002), “Perceptions of Organizational Culture and Women’s Advancement in Organizations: A Cross-Cultural Examination”, Sex Roles, 45(6): 399-414.
  • Baron-Cohen, S., (2002), “The Extreme Male Brain Theory of Autism.” Trends in Cognitive Sciences, 6(6): 248-254.
  • Berktay F. (2004), “Kadınların İnsan Haklarının Gelişimi ve Türkiye”, Sivil Toplum ve Demokrasi Konferans Yazıları, No:7, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Berktay F. (2006), “Tarihin Cinsiyeti”, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Bourdieu, P. (2001), “Masculine Domination”, Stanford University Press, Stanford, California.
  • Brown, E. R., Diekman, A. B. ve Schneider, M.C. (2011), “A Change Will Do Us Good: Threats Diminish Typical Preferences