Girişimcilik ve Sosyal Ağlar: Sosyal Ağ Analizi Yönetimi ile Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İşletmelerin Girişimcilik Haritasının Oluşturulması

Ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi, girişimciliğe verilen önem ile yakından ilintilidir. Kalkınmanın sağlanmasında devletlere düşen sorumluluğun yanı sıra, girişimcilere düşen sorumluluklar da vardır. Girişimciler sosyal ağları aracılığıyla hem yerel çevrelerini, hem de ulusal ve uluslararası pazarları doğrudan etkiler hale gelmiştir. Dolayısıyla artık her girişimci potansiyel bir uluslararası oyuncudur. O nedenle, girişimcilik sürecinde girişimcilerin sosyal ağları onların performanslarını doğrudan etkilemektedir. Günümüz dünyasında, finansal sermayenin tek başına girişimcilik başarısı için yeterli olmadığı açıktır. Bu çalışmada, Aksaray ili Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet göstermekte olan işletmelerin girişimci/yöneticilerinin sosyal ağ özelliklerinin analiz edilerek Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nin “girişimcilik ağ haritası” oluşturulması hedeflenmiştir. Çalışmanın ana kütlesini, Aksaray ilinde vergi sıralamasında ilk 100’de yer alan 49 işletmenin girişimcileri/yöneticileri oluşturmaktadır. 98 adet girişimci/yöneticiden elde edilen verilerin istatistiki analizleri IBM SPSS Statistics Version 20 ile, sosyal ağ analizi ise UCINET 6.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada hem nitel hem de nicel yöntemlerden faydalanılmıştır. Bulgulara göre, sosyal ağ özellikleri en yüksek 3 işletmenin X1, X2 ve X4 işletmeleri olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, “n-cliques” analizi sonucunda Aksaray ilindeki işletmelerin oluşturduğu ağ düzeneğinin gruplaşma potansiyeli yüksek bir ağ düzeneği olduğu sonucuna varılmıştır.   Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Sosyal Ağlar, Sosyal Ağ Analizi, Organize Sanayi Bölgesi, Girişimcilik Haritası
Anahtar Kelimeler:

girirşimcilik, sosyal, ağlar

___

  • Bhagavatula, S. (2009), “Managing Networks for Entrepreneurial Success: Academic Perspective”, IIMB Management Review, 21(1): 52-58.
  • Brüderl, J., Preisendörfer, P. (1998), “Network Support and the Success of Newly Founded Businesses”, Small Business Economics, 10(3): 213-225.
  • Burt, R. S. (1992), “Structural Holes: The Social Structure of Competition”, Harvard University Press.
  • Burt, R. S. (1997), “The Contingent Value of Social Capital”, Administrative Science Quarterly, 339-365.
  • Burt, R. S. (2004), “Structural Holes and Good Ideas”, The American Journal of Sociology, 110(2): 349-399.
  • Chu, P. (1996), “Social Network Models of Overseas Chinese Entrepreneurship: The Experience of Hong Kong and Canada”, Canadian Journal of Administrative Sciences, 13(4): 358-365.
  • Coleman, J. S. (1988), “Social Capital in the Creation of Human Capital”, American Journal of Sociology, 94: 95-120.