Uygulamalı Bilimler Okullarında Maliye Eğitiminin Yeri

Öz: 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi ile yükseköğretim dünyasına giren Uygulamalı Bilimler okulları, ülkemizde fakülte ve yüksekokul düzeyinde eğitim vermektedir. Bu çalışmanın amacı; Uygulamalı Bilimler okullarının maliye eğitiminde katkısını tespit edebilmektir. Bu çalışmada doküman tarama yöntemi kullanılmıştır. 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ve kanunda ismi geçen Uygulamalı Bilimler okullarının ders planları ve içerikleri taranmış, maliye eğitimi ile ilgili olan dersleri belirlenmiştir. Muhasebe, bankacılık, finans, gümrük, uluslararası ticaret, uluslararası lojistik, gayrimenkul değerleme ve işletme yönetimi alanlarında açılan toplam 46 bölümde, 126 adet maliye dersinin okutulduğu görülmüştür. Uygulamalı Bilimler okullarının maliye eğitiminde önemli bir yeri olduğu görülmüştür.

___

  • Akkaya, M. (2011), “Vergi Hukuku Eğitimi ve Vergi Hukuk Algısı Üzerine”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 17(3-4): 176-179.
  • Aksoy, H. (2005), “Eğitimde Araştırma Yöntemleri” Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Programı, Nitel Araştırma Teknikleri Dersi Seminer Ödevi.
  • Anıl, H. (1987), “Maliye Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi Sorunları - Bazı Düşünceler”, 3. Maliye Eğitimi Sempozyumu, Tebliğ Kitabı, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Maliye Araştırma Merkezi, s:141-144, 23-26 Nisan Gebze.
  • Arın, T. (1995), “Dünya’da ve Türkiye’de Maliye Eğitimi: Kamu Ekonomisi Konusunun Kapsamı ve Ders Programları”, Siyasal/Journal of Political Sciences. No:11,12,13
  • Çiçek, U., ve Bitlisli, F. (2017), “Vergi Eğitiminin Üniversite Öğrencilerinin Vergi Bilinci ve Farkındalığı Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma”, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 10(2): 261-277.