Siyasi Liderlerden Beklenen Liderlik Özellikleri: X ve Y Kuşağı Bağlamında Nitel Bir Araştırma

Öz: Bu araştırma, Türkiye’nin seçmen nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan X ve Y kuşağının siyasi liderlerden bekledikleri liderlik özelliklerini araştırmak üzere nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı, X ve Y kuşaklarının siyasi liderden bekledikleri liderlik özelliklerini araştırmaktır. Bu doğrultuda araştırmanın ana problem başlıkları; X ve Y kuşağına göre siyasi liderlik nedir? X ve Y kuşağına göre siyasi liderlerden beklenen liderlik özellikleri nelerdir? olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak derinlemesine görüşme tekniği seçilmiş, 14 kişi X kuşağı ve 14 Y kişi kuşağı olmak üzere toplam 28 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda, X ve Y kuşağının siyasi liderlerden beklemiş oldukları davranışlarda farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. X kuşağı katılımcıları daha geleneklerine bağlı, disiplinli ve otoriter liderlik özelliklerini beklerken, Y kuşağının ise, daha esnek düşünebilen, küresel bakış açısına sahip ve ötekileştirmeyen liderlik özelliklerini tercih ettikleri görülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Kuşaklar, X kuşağı, Y kuşağı

___

  • Arklan, Ü. (2004), “Siyasal Liderlikte Karizma Olgusu: Recep Tayyip Erdoğan Örneğinde Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 16 .
  • Aydın, Ç. G., & Başol, O. (2014), “X ve Y Kuşağı: Çalışmanın Anlamında Bir Değişme var mı?”, Electronic Journal of Vacational Colleges, 4(4): 1-15.
  • Aygenoğlu, K. (2015), “X ve Y Kuşaklarının Kurumsal İş Hayatında İnsan Kaynağı Açısından Stratejik Yönetimi”, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Bayramoğlu, G. (2018), “X ve Y Kuşağının Liderlik Davranışı Açısından Karşılaştırılması”, Ege Akademik Bakış, 18(1): 15-30.
  • Bilgilier, S. A. (2018), “Üniversite Yöneticilerinin İletişim Becerileri ve Liderliklerinin Ölçümlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11: 1091-1108.