Duyular ile Sinemayı Algılamak: ‘Ölüm Nedir?’ Sorusuna Cevap “Enter The Void”

Yönetmen, günümüz dünyasının hikâye anlatıcısıdır. Bu çalışmada deneyim, flanör, kamera gözü/bakış, zihin, algı/bilinç, geçmişe dönüş (flashback) kavramları üzerinde durulmuştur ve bu kavramlar, yönetmenliğini Gaspar Noe’nin yaptığı ‘Enter the Void’ filmi üzerinden örneklendirilmeye çalışılmıştır. Filmin temasını oluşturan ve insan ruhunun bedenden çıktığında var olacağı koşulları ve ruhun geçireceği bilinç durumlarını açıklayan ‘Bardo Deneyimi’, psikedelik madde etkisi altındayken silahla vurulan Oscar’ın gözünden anlatılmıştır. Psikedelik kavramı, zihnin iç dünyasını yansıtıp bilinci görünür kılar. Noe bu filmi çekmeye -bir bakıma Walter Benjamin’in de deneyim yönünden benzerini gerçekleştirdiği gibi- madde kullanımları sonucunda karar vererek özgün bir çalışma ortaya koymuştur. Enter the Void, ‘filmin dünyasına geçmek, filme yerleşmek’ deyiminin ve Tarkovski’nin de dediği gibi “kişisel olmayan bir film yapılabileceğine inanmıyorum” sözünün deneyimlenebileceği başarılı örneklerdendir.

___

  • Addiego, W. (2010, 7 Ekim), Enter the Void: A psychedelic experience you may want to avoid. http://www.seattletimes.com/entertainment/movies/enter-the-void-a-psychedelic-experience-you-may-want-to-avoid/.
  • Akkaya, S. N. Beyin Ekran, (t.y.). http://cargocollective.com/sinemnazakkaya/ Beyin-Ekran, Erişim Tarihi: 10.08.2019
  • Andrew, D. J. (1995), Büyük Film Kuramları, İstanbul: Sistem.
  • Asiltürk, C. (2006), Sinemada Şiirsel Anlatım, Ankara: Nobel, s.101.
  • Asiltürk, C. (2014, 31 Ekim), “Özden Toprak’ın Kaleminden Albatros’un Yolculuğu”, Haber Vitrini. http://www.habervitrini.com/magazin/ozden-toprakin-kaleminden-albatrosun-yolculugu-812054/, Erişim Tarihi: 10.08.2019
  • Avcı, K. (2016), Kameralı Adam, (t.y.), http://www.sinematek.org/ atolyelerimizden/fotograflar/4-ankara-fotograf/detail/77-32.html?tmpl= component, Erişim Tarihi: 10.08.2019.