Miladi XXI. Asırda sanattan medet ummak

Bu çalışma Martin Heidegger ve Thomas Stearns Eliot’a gönderme yaparak ça- ğımızda sanatın dönüşen sosyo-ontolojik anlamını ve statüsünü tartışıyor. Ernst Jünger İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminde “Savaşı milletler kaybetti, şirketler kazandı.” demişti. Bugün diğer alanlarda olduğu gibi sanat alanında da bu durumun sonuçlarını yaşamaktayız. 1945’ten sonra sanatın sosyal statüsü ve konumu yani onun toplumla ilişkisi derin bir biçimde dönüşüme uğradı. Bugün küreselleşme koşullarında sanat, toplumdan kopuk bir hâlde, kendini küresel sanat endüstrisi- nin çarklarına kaptırmış bir durumdadır. Bugün toplumsal olanın dönüşümü ile birlikte sanatın da dönüşümü, sanat-toplum ilişkisini yeniden gözden geçirmeyi gerektirmektedir. Bu çalışmada sanatın toplumla/milletle/halkla ontolojik bağı ağırlıklı olarak şiir üzerinden yeniden düşünülmeye çalışılıyor. Bu bağlamda, sanat alanında, bilhassa da şiirde öncü bir zümrenin varlığının zaruretine işaret ediliyor. Metafizik duyarlığa sahip bu öncü zümre, yeni bir toplumun ya da toplumsal yenilenmenin mayası olabilir, toplum hayatına yeni bir canlılık üfleyebilir.

Hoping for help from the art in the c.e. 21st century

By having recourse to Martin Heidegger and Thomas Stearns Eliot, this work argues the transformed socio-ontological meaning and status of art in our age. At the end of Second World War, Ernst Jünger said that “As to war, nations lost, companies won”. Today, we undergo the results of this situation in the area of art as well as in other areas. After 1945, the social status and position of art, that is to say, its relation to the society has been profounly transformed. Today, broken off society, art is seized to the wheels of the art industry in the very conditions of globalisation. Today, the transformation of art along with that of the social necessitates the philosophical and sociological revision of relation of art and society. In this work, we try to rethink the ontological relevance of art to society by referring especially to poetry. In this regard, we point out the necessity of the presence of a distinctive group in the area of art, especially in poetry. This avant- garde group which would have a metaphysical sensibility can be ferment of a new society or a social renewal.

___

Althusser, L.; İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, çev. Y. Alp & M. Özışık, İstanbul: İletişim yay., 1994.

Artun, A. (ed.); Sanat/Siyaset: Kültür Çağında Sanat ve Kültürel Politika, çev. M. Tüzel vd., İstanbul: İletişim yay., 2008.

Artun. Ali; Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi-Estetik Modernizmin Tasfiyesi, İstanbul: İletişim yay., 2012.

Bold, B.; Yeni Bir Bakışla Heidegger, çev. M. Özbank, İstanbul: Kolektif Kitap, 2013.

Derrida, J.; “İnsan Bilimlerin Söyleminde Yapı, Gösterge ve Oyun”, çev. Ö. Gözel, Toplumbilim, n: 10, Ağustos, 1999.

Eliot, T. S.; Edebiyat Üzerine Düşünceler, çev. S. Kantarcıoğlu, Ankara: Kültür Bakanlığı yay., 1990.

Hakkı Duran; “Türk Müziğinin Yasak Yılları”, http://www.cansaati.org/topluluk/forum.

Heidegger, M.; “La Question de la Technique”, in M. Heidegger, Essais et Conférences, Paris: Galimard, 1958.

––––; “L’Epoque des Conceptions du Monde”, in M. Heidegger, Chemins qui ne Menent Null Part, Gallimard, trad. W. Brokmeier, 1962.

––––; “L’Origine de l’Oeuvre d’Art”, in M. Heidegger, Chemins qui ne Menent Null Part, Gallimard, trad. W. Brokmeier, 1962.

––––; “Sanatın Doğuşu ve Düşüncenin Yolu”in Patikalar, Martin Heidegger ve Modern Çağ, ed. H. Ünal Nalbantoğlu, İstanbul: İmge yay., 1997.

––––; Tekniğe Yönelik Soru, çev. D. Özlem, İstanbul: Alfa yay., 1997.

––––; Gesamtausgabe, band 5, Holzwege, Frankfurt am Main: Vittorio Klostermann, 1977.

––––; Profesör Heidegger 1933’de Ne Oldu?, çev. T. Ilgaz, İstanbul: YKY, 1993. Kockelmans, J. J.; Heidegger on Art and Art Works, Dordrecht/Boston/Lancaster: Martinus Nijhoff Publishers, 1985.

O’Dohery, B.; Beyaz Küpün İçinde, Galeri Mekânının İdeolojisi, trc. A. Antmen, İstanbul: Sel Yay., 2013.

Tanrıkorur, C.; Müzik Kültür, Dil, İstanbul: Dergâh yay., 2009.

Young, J.; Heidegger’s Philosophy of Art, Cambridge: Cambridge University Press, 2004.