TV DİZİLERİ VE KÜLTÜREL İLETİLERİN YAYILMA SÜRECİ Türk Televizyon Tarihinde Bir Fenomen: Bizimkiler Dizisi

Bir toplumsal yapı içinde aracı bir etken olma özelliğine sahip kültür, toplumdaki öğelerin bütünlüğünü sağlayıp onlara bir kişilik kazandırarak toplumsal bir uyum yaratmaktadır. Bütün bunları yaparken amaç, topluluk üyelerine norm, değer ve rolleri kabul ettiren ve benimseten bir kültür aşılama sürecini de oluşturmaktır. Bu süreç içinde birey, diğer birçok değişken ile birlikte kitle iletişim araçlarının etkisi altında da kalmaktadır. Televizyon son dönemlerdeki gelişmelerin de etkisiyle bu açıdan toplumsal yaşamda önem kazanmıştır. Hemen her program çeşidiyle özellikle de dizilerle toplumdaki iletilerin yayılmasında önemli roloynamıştır. Bu durum toplumumuz için de söz konusu olmakta ve özellikle popüler televizyon dizileri bu konuda öncülük etmektedir. Bu dizilerin en önemli/erinden biri olarak kabul edilen ve Türk televizyon tarihinde' bir fenomen olan Bizimkiler dizisi yukarıda sayılan özellikler göz önünde bulundurularak bu çalışmanın inceleme konusu olarak seçilmiştir.

TV SERIES AND THE DIFFUSION PROCESS OF CULTURAL MESSAGES A Phenomenon in Turkish Television History: Bizimkiler

Culture has an intermediary role in a social structure. To create a social harmony is the main purpose in this position. Culture gives some thoughts about norms, values and roles to people in the society throughtout the socialization process. Mass media have also an important role in this process. Television is a prevalent medium in recent years. It provides images and ideas in all types of programming. Especially television series have an important role to transfer the social messages. This situation is also same and impotant in our society. Bizimkiler is one ofthe most popular television series and a phenomenon in the Turkish Television History that presents so many social messages..The main purpose in this study is to deseribe the social messages in this TV series

___

  • Duverger, M. (1975). Siyaset Sosyolojisi. çev. Şirin Tekeli. İstanbul: Varlık.
  • Hall, S. (1994). Kültür, Medya ve İdeolojik Etki. İçinde: Mehmet Küçük (Ed.), Medya, İktidar ve İdeoloji. Ankara: Ark.
  • Newcomb, H. M. ve Hirch, P. M. (1985). Television as a Cultural Form. Mass Communication Review Yearbook, 5.
  • Tolan, B. (1991). Sosyal Psikoloji. Ankara: Adım. TV7 (1989,24 Aralık). Sayı: 52, s.22. TV 7 (1990, 10 Haziran). Sayı: 24, s.23.
  • White, R. A. (1983). Mass Communication and Cu1ture: Transition to New Paradagm. Journal ofCommunication, 2.