İLETİŞİM BOZUKLUKLARıNIN KİŞİLERARASI İLİŞKİLER VE ETKİLEŞİMDEKİ YERİNİN ÖNEMİ, NEDENLERİ VE SORUNLU BİREYLERLE İLETİŞİM ÖNERİLERİ

Uzun süre dokunulmadan bir yanda bırakılan ve iletişim kurulmayan bebeklerin gerileme gösterdikleri ve herhangi bir hastalığa hemen yenik düşebilecek kadar bedensel savunmalarının gerilediği çeşitli araştırma sonuçlarıyla ortaya konmuştur. Bebeklerdeki bu uyarılma açlığı bir iletişim, etkileşim ihtiyacıdır. iletişim güçlükleri sadece bebeklik döneminde değil, yaşamın her döneminde bireyleri zihinsel duygusal, bedensel ve toplumsal yönden bir yoksunluk içine sokarak, günlük yaşamda negatif yaşantıları niceliksel ve nitelikselolarak arttırır ve yoğunlaştırır. iletişim güçlükleri çeken bireylerle iletişim kurmak ise beraberinde iletişim sorunlarını getirecektir. İletişimin içeriği bozulmadan, sağlıklı olarak sürdürülmesi için, bu sorunları olan bireylerle nasıl iletişim kurabileceğini bilmek, sorunu tanımak ve bilgilenrnek gerekir. Bilgilenrnek kabul ve hoşgörüyü de beraberinde getirecektir.

İLETİŞİM BOZUKLUKLARıNIN KİŞİLERARASI İLİŞKİLER VE ETKİLEŞİMDEKİ YERİNİN ÖNEMİ, NEDENLERİ VE SORUNLU BİREYLERLE İLETİŞİM ÖNERİLERİ

___

  • Bishop, D. V. M. (1994). Developmental disorders ofspeech and language. Child and adolescent psychiatry, Modem approaches. M. Rutter, E. Taylor & L. Hersov (Eds.). (3th Edition). Oxford: Blackwell Science ltd.
  • DSM-IV (Diagnostic and statistical manual of mental disorders ed 4). (1994). Washington: American Psychiatric Association.
  • Freedman, J. L., Sears, D. O. & Carismith, M. (1993). Sosyal psikoloji. A. Dönmez. (Çev.). (2.Baskl). Ankara: imge.
  • Gibson, J. W. & Hanna, M. S. (1992). Introduction to human communication. Nonverbal messages. ?: W. M. C. Brown Publishers.
  • Jersild, A. T. (1979). Cocuk psikolojisi. G. Günçe (Çev.). (2. Baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını.
  • Kaplan, H. 1., Sadock, B. 1. & Grebb, 1. A. (1994a). Communication disorders. Synopsis of psychiatry bepavioral sciences clinical psychiatry. (7th Edition). Baltimore, Maryland: Williams & Wilkins. 1088-1100
  • _______________(1994b). Tic disorders. Synopsis of psychiatry behavioral sciences clinical psychiatry. (7th Edition). Baltimore, Maryland: Williams & Wilkins. 1080-1088
  • Leckman, J. F. & Gochen, D. 1. (1996). Tic disorders. Child and adolescent psychiatry: A comprehensive textbook. M. Lewis (Ed.). (2nd Edition). Baltimore, Maryland: Williams & Wilkins.
  • Paul, R. (1996). Disorders of communication. Child and adolescent psychiatry: A comprehensive textbook. M. Lewis (Ed.). (2nd Edition). Baltimore, Maryland: Williams & Wilkins.
  • Sayıl, i. (Ed.) (2000a). iletişim bozuklukları. Ruh sağlığı ve hastalıkları. Ankara: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayını.
  • _____(2000b). Tik bozuklukları. Ruh sağlığı ve hastalıkları. Ankara: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayını.