E-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE E-İŞE ALIM SÜRECİ

Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin gerek işletmelerin yapılarında gerekse çalışanların iş tanımlarının yeniden düzenlenmesinde önemli katkıları olmuştur. Teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler, teknolojiye erişimin kolaylaşması ve kullanımının yaygınlaşması sonucu işletmelerin insan kaynakları departmanlarının da bu duruma uyum sağlayabilmesi adına daha donanımlı olmasını zorunlu kılmaktadır. İşletmelerde teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte nitelikli insan kaynağı ihtiyacı da çoğalmıştır. Bu süreçte internet teknolojileri, uygun personelin istihdamı, kurum içi eğitim, kariyer gelişimi vb. konularda insan kaynakları yönetimine İKY destek sağlamaktadır Bu çalışmada, bilgi toplumunda gerçekleşen dönüşüm sonucu ortaya çıkan yeni teknolojik gelişmelerin İKY anlayış ve uygulamalarına olan etkileri Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi E-İKY bağlamında irdelenmiştir. Eskişehir ilinde E-İKY uygulaması yapan işletmelerde, E-İKY’nin alt parçası modülü olan insan kaynakları bilgi sistemlerinden “E-İşe Alım” uygulamasına yönelik mevcut durumun ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır.

E-RECRUITMENT PROCESS IN E-HUMAN RESOURCES MANAGEMENT

The development of informatics technologies has important contributes on the structure of organizations and rearrangement of the job description of employees. The rapid improvement on the technology field, easy access and widespread use of technology oblige the human resources departments of the companies to be more sophisticated. The need of qualified human resource raised by the high rate usage of technology in companies. During this period internet technologies supports human resources management with the subjects like appropriate staff recruitment, in-service training, carrier development and so on In this paper, the effects of the new technological improvements on human resources management understanding and executions by the result of the transformation of information society are examined in the context of E-Human Resources Management E-HRM . An analysis was conducted in the companies that have the E-HRM system and use the ERecruitment application in Eskişehir.

___

  • Aktan, C. C. ve Tunç, M. (1998). Bilgi Toplumu ve Türkiye. Yeni Türkiye Dergisi Ocak-Şubat, s. 118-134.
  • Bayraktaroğlu, S. ve Tunçbilek, M. (2002). Bilgi Toplumunda İKY’nin Değişen Yüzü. 1. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 10-11 Mayıs, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.
  • Bozkurt, V. (2003). Bilgi Toplumunun Getirdikleri ve Türkiye. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 5 (2)
  • Can, N. (2002). Değişim Sürecinde Eğitim Yönetimi. Milli Eğitim Dergisi, Sayı 155- 156 Yaz-Güz.
  • Dikkaya, M. ve Özyakışır, D. (2006). Küreselleşme ve Bilgi Toplumu: Eğitimin Küreselleşmesi ve Neo-Liberal Politikaların Etkileri. Uluslararası İlişkiler, 3 (9), s. 151-172.
  • Erdal, M. (2005).Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi. http://www.insankaynaklari.com/cn/ContentPrint.asp?BodyID=974-33k (İndirilme Tarihi: 13 Ekim 2005)
  • Erdem, B. ve Kabakçı, E. (2004). Otel İşletmelerinde İnternet Üzerinden İşe Alım Üzerine Ampirik Bir Araştırma. 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı, Osman Gazi Üniversitesi Yayın No: 108, Eskişehir: 25-26 Kasım.
  • Güloğlu, T. ve Sertkan, M. (2003). “Yeni Teknolojilerin Çalışma İlişkilerine Etkisi. Kamu-İş İş Hukuku ve İktisat Dergisi, Cilt 7, ss. 287–297.
  • Göçgün, P (2001). İşe Alımda Hızla Yaygınlaşan Bir Yöntem: E- İşe Alım. http://www.kobifinans.com.tr/article/view/60053/1/231 - 67k - İndirilme Tarihi: 22 Kasım 2005.
  • Iraz, R. ve Yıldırım, E. (2005). Bilgi Yönetimi Anlayışının Benimsenmesi ve Bilgi Teknolojileri Uygulamalarının İnsan Kaynakları Yönetimine Etkileri: E-Learning Örneği. 4.Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı. Değişim Yayınları: 15-16 Eylül, Sakarya.
  • Keser, A. (2002). Değişen Yönleriyle Personel Yönetimi: İnsan Kaynakları Yönetimi. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 4 (1).
  • Kocamaz, M. ve Soyuer, H. (2003). İşletmelerde Bilgisayar Destekli İnsan Kaynağı Değerlendirme ve Seçme Süreci. II. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler, s: 673-684, 17-18 Mayıs, İzmit.
  • Kazan, H., Karadal, H. ve Uygun, M. (2003). Bilişim Teknolojilerine Geçiş Sürecinde Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinin Temel Üretim ve Yönetim Sorunları: Aksaray Örneği, 21. Yüzyılda KOBİ'ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu, Gazimagusa / Kıbrıs, 3-4 Ocak, s. 1-16.
  • Öge, S. (2004). Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi (E-HRM)’ nde İnsan Kaynakları Enformasyon Sistemi (HRIS)’ nin Önemi ve Temel Kullanım Alanları. 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı. Eskişehir: Osman Gazi Üniversitesi Yayın No: 108, 25-26 Kasım.
  • Öksüz, B. (2011). E-İşe Alım Sürecinde Kurumsal Web Sitelerinin Kullanımı ve Konu Üzerine Bir Araştırma. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (14), s. 267-284.
  • Özyakışır, D. (2005). Bilgi Toplumu. http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=602. (İndirilme Tarihi: 23 Kasım 2005)
  • Şen, A. ve Kaleli, N. (2003). Bilgi Toplumu İşletmelerinde Sosyal Sorumluluk. II. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 17-18 Mayıs, İzmit.
  • Tekin, M. ve Çiçek, E. (2005). Bilgi Çağında Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisi. http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=149 (İndirilme Tarihi: 12 Aralık 2005)