BATI ÜLKELERİNDE VE TÜRKİYE'DE KİTLE İLETİŞİM SOSYOLOJİSİYLE İLGİLİ KAMUOYU ARAŞTIRMALARI

Televizyon ve radyo yayınları toplum üzerinde son derece etkili olmaktadır. Bu durum Türkiye'de bütün unsurları ile yaşanmaktadır. Televizyon teknolojisinin sınır tanımazlığı, Anayasa ve kanunların akıl ve dikkatle hazırlanmasına bile fırsat vermemiş, korsan yayınlar, fiili durum yaratarak, alelacele Anayasa ve Kanunların değiştirilmesine yol açmıştır. Ancak ileri ülkelerde yıllar önce yaşanan sorunlar Türkiye'de de kendisini göstermiş, devlet, toplumsal ahlak ve özellikle çocuklarla gençlerin davranışlarında olumsuz etkiler yaratmıştır. ileri Batı ülkelerinde bu konuda sürekli araştırmalar yapılmakta, yayın kuruluşları denetim altında tutulmaktadır. Bu çalışmalar "Kitle iletişim Sosyolojisi"nin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Türkiye'de ise televizyon ve radyo yayınları devamlı tartışma konusu olduğu halde, bu alanda yeteri kadar araştırma yapılmadığı ve akademik kurumlarımızda "Kitle iletişim Sosyolojisi Bilim Dalının" geliştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

BATI ÜLKELERİNDE VE TÜRKİYE'DE KİTLE İLETİŞİM SOSYOLOJİSİYLE İLGİLİ KAMUOYU ARAŞTIRMALARI

___

  • Cowan G. (1978). See Who Evil: The Back Stage Battle Over Sex and Violence in Television. New York: Simon and Schuster.
  • Halloran J. (1964). The Effects of Mass Communication With Special Reference to Television. Leicester: University Press.
  • Liebert R.M., J.N. Sprafkin & E.S. Davidson (1982). The Early Window-Effects of Television on Children and Youth. ıı Ed. United States: Pergamon
  • The Longford Report (1972). Pornography. London: Goronet Books, Hodder Paper Books Ltd.