YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE KONUŞMA STRATEJİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ÇOMÜ TÖMER ÖRNEĞİ

Dil öğreniminde konuşma en önemli unsurlardandır. Sosyal ve kültürel yapıda konuşma becerisine diğer becerilere oranla daha fazla yer verildiği için, konuşmanın nerede ve nasıl yapılması gerektiği, konuşmayı yapan kişilerin nitelikleri ve dinleyenlerin üzerinde nasıl etki bıraktıkları sorgulanan bir meseledir. Konuşmada, her ne şekilde olursa olsun, bireyler belirli teknikler ve stratejiler kullanmaktadır. Bu çalışmada, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin, Türkçe hazırlıklı konuşmada kullandıkları konuşma stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel bir çalışma olup var olan bir durumu ortaya koymaya yöneliktir. Çalışmanın örneklemi, ÇOMÜ TÖMER’de yabancı dil olarak Türkçe öğrenen 18 yabancı uyruklu öğrenciden oluşmaktadır. “ÇOMÜ TÖMER’de yabancı dil olarak Türkçe öğrenen yabancı uyruklu öğrenciler hazırlıklı konuşma yaparken hangi stratejileri kullanmaktadır?” sorusu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış; toplanan veriler araştırmacılar tarafından içerik ve madde analizi yöntemiyle analiz edilerek benzerlik ve farklılıklar yönünden tartışılmıştır. Sonuçlar, tablolar hâlinde sunularak yorumlanmıştır. Sonuç olarak konuşma öncesinde 23, konuşma sırasında 26 konuşma sonrasında ise 6 stratejiye başvurdukları tespit edilmiştir. Tespit edilen bu stratejilerin bir kısmı literatürdeki stratejilerden farklılık göstermektedir. 

AN INVESTIGATION ON SPEAKING STRATEGIES IN LEARNING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE: ÇOMU TOMER SAMPLE

Speaking is one of the most important factors in language learning. Since much importance is given to speaking in social and cultural environments, how and where the language is spoken, the features of the people speaking it, and its impact on the listeners is still in dispute. In any type of speaking, speakers use various techniques and strategies. The aim of this study is to find out speaking strategies of students learning Turkish as a foreign language in Turkish prepared speaking. As an empirical study, this paper presents an existing case. 18 non-native Turkish students learning Turkish as a foreign language from ÇOMU TÖMER participated in the study. The study tried to answer the following research question: What are the speaking strategies used by non-native Turkish learners in prepared speaking in ÇOMU TÖMER. Data was gathered by semi-structured interviews and analyzed by using content and item analysis. Also, the results were discussed in terms of similarities and differences and were presented in tables. The results showed that the participants made use of 23 pre-speaking, 26 whilespeaking, and 6 post-speaking strategies. A number of these strategies are different than the ones presented in related literature.

___

  • Abbasi, A. M. (2011). A survey of teaching strategies in ESL classroom. Language In India. Strength for Today and Bright Hope for Tomorrow, 11(11), 313-329.
  • Aksan, D. (2009). Her yönüyle dil. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Arslan, A. (2012). Kutadgu Bilig’de dinleme ve konuşma becerisine ilişkin sözler. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 3(7), 1-16.
  • Ateş Özdemir, E. (2006). Türkiye’de İngilizce öğreniminin yaygınlaşmasının nedenleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 28-35.
  • Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K. (2007). Research methods in education (6th ed.). New York: Routledge.
  • Göçer, A. (2015). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde konuşma becerisinin gelişim durumunun belirlenmesi. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (ERZSOSDER), ÖS-II, 47-56.
  • Göçer, A. ve Moğul, S. (2011). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili çalışmalara genel bir bakış. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, terature and History of Turkish or Turkic, 6(3), 797-810.
  • Güneş, F. (2011). Dil öğretim yaklaşımları ve Türkçe öğretimindeki uygulamalar. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 123-148.
  • Güneş, F. (2013). Türkçe öğretimi yaklaşım ve modeller. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Güneş, F. (2014). Konuşma öğretimi yaklaşım ve modelleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-27.http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.573754dd2ad8b1.07085412 adresinden 14 Mayıs 2016 tarihinde erişilmiştir.
  • İşcan, A. (2011). Yabancılara Türkçe öğretiminde suggestopedianın (telkin yöntemi) kullanımı. Electronic Turkish Studies, 6(1), 1317-1322.
  • López, M. M. (2011). Speaking strategies used by BA ELT students in public universities in Mexico. Mextesol Journal, 35(1), 1-22.
  • Razmjoo, S. A. & Ardekani, S. G. (2011) A model of speaking strategies for EFL learners. The Journal of Teaching Language Skills (JTLS), 3(3), 116-142.
  • Şahin, A. (Ed.) (2015). Konuşma Eğitimi Yöntemler-Etkinlikler. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Uçak, S. & Gökçü, E. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma becerisini geliştirme stratejileri (Erbil örneği). Journal of Turkish Language and Literature, 1(2), 221-228.
  • Ünal Topçuoğlu, F. ve Degeç, H. (2012). Öğretmen görüşlerine göre konuşma eğitiminde karşılaşılan sorunlar. Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science, 5(7), 735-750.
  • Yağmur Şahin, E. (2015). Konuşma Türleri ve Konuşmada Nezaket Kuralları. Abdullah Şahin (Ed.), Konuşma Eğitimi Yöntemler-Etkinlikler içinde (s. 120). Ankara: Pegem.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.