Yeni İletişim Teknolojileri Tezlerinde Neo-Klasik İktisat Paradigmasının Hegemonyası

1980' lerden sonra iletişim literatürü içinde kendisine yer bulmaya başlayan yeni iletişim teknolojileri, bu tarihlerden sonra da yaşanan ekonomik ve toplumsal dönüşümleri analiz için geliştirilen pek çok kuramda merkezi bir konuma yerleştirilmiştir. Türkiye'de de özellikle 1990'ların ikinci yarısından itibaren yeni iletişim teknolojileri akademik bir çalışma alanı olarak pek çok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Bu makalede Türkiye'de 1980'den sonra yapılan yeni iletişim teknolojilerine ilişkin yüksek lisans ve doktora tezlerinin bir analizi sunulmuştur. Tezler hem nicel özelliklerine göre değerlendirilmiş, hem de nitel özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Sosyal bilimler ve iletişim bilimleri için ayrı ayrı yapılan bu sınıflandırma sonucunda da yeni iletişim teknolojilerinin Türkiye'de nasıl kavrandığı tartışılmıştır. Hem sosyal bilimler alanında, hem de iletişim bilimleri alanında yeni iletişim teknolojilerine ilişkin çalışmalarda neo-klasik iktisat yaklaşımının hakimiyeti tespit edilmiştir.

The Hegemony of the Neo-Classical Economic Paradigm, in Dissertations on New Communication Technologies

New communication technologies that have started to be pronounced in communication literature after the 1980's were the addressed in most of the theories that have been developed to analyse economic and social changes after these years. Many researchers in Turkey found these new communication technologies quite appealing as an academic study field especially after the mid 90's. In this article, an analysis of the post 80's dissertations are examined. The theses are evaluated according to their quantitative features as well as their qualitative specialities. The ways in which new communication technologies are considered, are discussed as a result of this classification conducted separately for both social and communicative sciences. Neo·classic economic paradigm is found to be dominant among studies related to new communication technologies in both social sciences in general and communication studies in more specifically

___

  • Aydoğan, Aylin (2004). Türkiye'deki Medya Gruplarının İnternet Alanındaki Yatırımları: Doğan Grubu Örnek Olayı. Ankara: AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Başaran, Funda (2005). "İnternetin Ekonomi Politiği." İnternet, Toplum, Kültür. Mutlu Binark ve Barış Kılıçbay (der.) içinde. Ankara: Epos. 32-52.
  • Başaran, Funda (1999). Devlet ve Telekomünikasyon: Siyasi, Ekonomik ve Toplumsal Dönüşümlerin Türkiye'de Telekomünikasyon Politikalarına Etkileri. Ankara: AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Binark, F. Mutlu (1999). Enformasyon Teknolojilerinin Toplumsal Cinsiyete Bağlı Kullanımı: Japonya ve Türkiye Örneği. Ankara: AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Geray, Haluk (2004). Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş Ankara: Siyasal.
  • Karlıdağ, Serpil (2002). Türkiye'de Telekomünikasyonun Yeniden Yapılandırılmasının Ekonomi Politiği. Ankara: AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Kazgan, Gülten (1997). Küreselleşme ve Yeni Ekonomik Düzen. İstanbul: Altın Kitaplar.