Teknik, Teknoloji ve "Miınari" Yaratıcılık Bina Üretimine Dair Birkaç Olay ve Örnek

Yeni ve değiştirme gücüne sahip bir şeyin tasarlanması ve yapılmasını içerebilen yaratıcılık. teknik ve teknoloji. ilgili_ olarak ele alınmaya başladığında kaçınılmaz olarak hem bilgi ile hem de uretım bıçımı ıle ılışkılı olmaya başlar. Mevcut bilgi ve üretim biçimine bağlı kalarak yapılan tasarım ve uygulamalar yeni olarak nitelendirilebilir mi? Mevcut olana rağmen yeni bir bılgı ve üretım bıçımının tasarlanması ve hayata geçirilmesi mümkün müdür? Hiç bırşeyın çagrıştırmadıgı ve benzeri olmayan bir şey, hiç yoktan tasarlanabilir mi? Sorular bunlar olduğunda, verilecek farklı cevap kompozisyonları da çeşitli yaratıcılık anlayışlarının varlıgına ışaret edecektır. Bu çalışmada, mevcut bilgi ve üretim biçimine bağlı kalarak yapılan tasarım ve uygulamaların nitel bir değiştirme gücü olmadığı, bu nedenle yeni olarak nıtelendırılemeyeceklerı. mevcut olana rağmen yeni bilgi ve üretim biçimlerinin tasarlanabileceği ancak etkin olarak hayata geçirilemeyeceği, hiç birşeyin çağrıştırmadığı ve benzen olmayan bırşeyın hıç yoktan tasarlanamayacağı düşünceleri benimsenmiştir.

Technique, Technology and ''Architectural" Creativity: Events and Examples Related to Building Production

When creativity that is strongly tied with design and production of new things having the power to change ıs handled ın relatıon to technique and technology, it inevitably starts to concern both knowledge and form of production. Is it possible to qualify as new those desıgns and applıcatıons that depend on existing knowledge and form of production? Is it possıble to desıgn and apply new and different kinds of knowledge and forms of production, inspite of existence ofa dominant one? Is it possible to design from nothing somethıng completely dıfferent that is not brought to mind by something that already · exısts? lf such questıons are asked. different answers will point to the existence of different understandings of creativity. in this study it is accepted that those designs and applıcatıons that are made based on existing knowledge and production forms, lack the power to qualitative change, and far this reason. they cannot be qualified as new. it is possible to design new and different kinds of knowledge and forms of production but impossible to apply them effectively and it is impossible to design something that is completely new that is not reminded by something that already exists.

___

Adams, J.L. (1994). Bir Mühendisin Dün a I ç . Bilim Kitapları. Y s. ev., C. Soydemır. Ankara: Tübitak Popüler

Billington, D.P. (1983). The Tower and Bridge. New York: Basic Books.

Boll, M. (1991 ). Matematik Tarihi. Çev. B.Gözkan İstanbul· ·,ı t' . Y I ' · . e ışım ayın arı.

Cowan, H.J. (1992). "Structural Design by Observation of . . Masons Determined the Dimensions of Th . Faılures, .. How ~he Gothic Master Review, 35(2): 51 _ 58. eır Structures. Archıtectural Selence

Davis, M. ( 1990). City of Quartz. New York: Verso.

Deleuze, G., Guattari,F. (1995). Felsefe Nedir? Çev. T.ilgaz İstanbul· Y K d' Y I . ' · . apı re ı ayın arı.

Deleuze, G., Guattari,F. (1990). Kapitalizm ve Şizofr . .. . . . . Makinası. Çev. A.Akay İstanbul· Ba- ı Yenı 11-Goçebe Bılımı incelemesi; Savaş ' · · g am ayın arı.

Deleuze, G., F.Guattari. (_199~). A Th~usand Plateaus, Capita/ism and Schizo hrenia Çev.,B.Massumı. Mınneapolıs: University of Minnesota Press. p .

Deleuze. G., Parnet,C. (1990). Diyaloglar. Çev.,A. Akay. İstanbul: Bağlam Yayınları.

Foucault, M. (1994). Kelimel~r ve Şeyler. Çev., M.A.Kılıçbay. Ankara: İmge .

Harvey, DA. (1h9?tO). "Fle,xible Accumulation Through Urbanization." Spectra· The Yale re ı ectura Journa/, 26: 251-7 1 ·

Harvey,. D. (1993). "Fr?m" Space ~o Place Back Again: Reflections on the Condition of ;~~~modernıty. Mappıng the Futures, Loca/ Cultures Global Change . ır , B.Curtıs, vd. (der.) içinde. London: Routledge.

Heynen, H. (199~)- "Archit~cture Between Modernity and Dwelling: Reflections on ~~~;~o ~u:~r!~;:~dTeh~~~\~~s;emblage: A Critical Journal of Architecture and

Hürol A1,'v. (199~). "Teknolojik Afet ve Mekan İzerinden Okuma Yöntemi" V. . Teknolo;ık _Afet, Zorunlu Göç, Yoksulluk - Mimarlık Y.Hürol Al (d.er )ari~;syası. Ankara: Mımarlar Odası Yayınları. 46-62. · ç e.

Nalbantoğlu, -~-İ. (1996). "Mimarlık Eğitimi Sosyoloji ve Ötesi." Mimarlık Eğitimi ve ;;~ut Al ve N.Teymur (der.) içinde. Ankara: TMMOB Mimarlar Odası y~;;nları.

Temeltaş, N. (1996). "Diyarbakır', Nasıl Bilirdiniz?." TMMOB Birlik Haberleri 23(1): 10-11