Kimlik, Mekan ve Yer Deneyimi

Mekan, içinde yaşayanları dışındakilerden ayıran, fiziksel somutun içine kodlanmış bir boşluktur. Fiziksel özellikleri ile oluşan iç-dış ayrımı, kimlik kavramının ana fikrini oluşturmaktadır. Bu yaklaşımla, kimlik düşüncesinin özü mekansaldır. Mekanlar, belleğin içinde saklanan bilgiye göre şekillenen nesnelerdir. Duvarları ardında sadece yaşamak için oluşturulmuş bir boşluktan öte, geleneklerin, alışkanlıkların kısaca toplum bilgisi ve deneyimi sıkıştırılan yaşam boşluklarıdır. Yer ise, bireyin üzerinde yaşadığı toprakla ve oradaki yaşam deneyimine bağlı şekillenen fenomenolojik bir kavramdır. Aslında bir coğrafya terimi olan yer, soyut ve bireyin "dünyada olma" halini şekillendiren bir tanımlamadır. Yer kavramsal oarak, mekanı ortaya çıkaracak deneyimi, üzerinde yaşayanlar ile etkileşimi sonucu var eder. Yer deneyimi, bir birinin içine geçmiş çok katmanlı bir oluşumdur. Mekansal üretim, bu oluşumun maddeleşmiş halidir. Bu yaklaşımlar altında mekanların, belleğin saklama kapları olduğu düşünülürse, fiziksel varlıklarını oluşturan nesnel özelliklerinin toplumsal ve kültürel kimliği zamanlar arasında aktaran birer aracı olduğu var sayılabilir.

ldentity, Space and Spatial Experience

Space and identity are the concepts of definition, which linked each other. Space is a concrete element that separates people in its inside from outside with its physical features. This is description of inhabitant of that space from others. lf identification is summarized that a concept of confliction of similarity and incongruity, it could be said that; the main idea of this process is spatial. And space is the living area, which occurs inside of this definition process physically. Being in a space is linked with sharing same codes of life of inhabitants. Space occurs itself by this shared memories. Place, which is a geographical term, is a phenomenological concept that occurs with the relationship between human being and his living area. It is an abstract definition of "being-in-the world". Place phenomena is occurred by the spatial experiment of human in the world, which is so complex and multi-layered process. Spatial production is the concreteness of it. It could be suggested that space is a transition element of cultures and social identities between different time zones, with this approach

___

  • Abel, Chris (1997). Architecture and Identity. Oxford: Architectural Press.
  • Alexander, Christopher (1964). Notes on the Synthesis of Form. Harvard: Harvard University Press.
  • Ando, Tado (1998). "Genius Loci." Any Seçmeler. Haluk Pamir (der.) içinde. Ankara: Mimarlar Derneği Yayınları. 10-19.
  • Arnheim, Rudolph (1977). The Dynamics of Architectural Form. London: University of California Press.
  • Assmann, Jan (2001). Kültürel Bellek. Çev., Ayşe Tekin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bachelard, Gaston (1996). Mekanın Poetikası. Çev., Aykut Derman. İstanbul: Kesit Yayıncılık.
  • Barthes, Ronald (1989). Yazının Sıfır Derecesi. Çev., Tahsin Yücel. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Berman, Marshall (1994). Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor. Çev., Ümit Altuğ ve Bülent Peker. İstanbul: İletişim Yayınları.