İzmir’de 35 ½ Olmanın Kentsel Orta Sınıf Dinamikleri

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yaşayanlar, orada doğup büyüme koşulu olmadan kendilerini İzmirli olarak değil de Karşıyakalı olarak tanımlama eğilimindedir. İzmir içerisinde Karşıyaka'ya olumlu bir aidiyet atfedilmesi, mekân ve sosyal sınıflar arasındaki ilişkiyi düşündürmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada mahalleye duyulan aidiyetten daha geniş, fakat kente duyulan aidiyetten daha yerel ölçekli ortaya çıkan "Karşıyakalı olmanın" kolektif kimliğe dönüşümünde orta sınıfın kentle kurduğu ilişki nitel analizle ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Kimlik ve sınıf arasındaki ilişkinin mekânsal bağlamda sosyal ilişkilerle, yaşam tarzlarıyla nasıl şekillendiği bu çalışmanın konusudur. Karşıyaka'nın merkez ve kıyı kesimlerinde orta sınıftan bireyler yaşamaktadır. Diğer yandan orta sınıf yaşantısının ekonomik ve sosyal açıdan homojen olmadığını da belirtmek gerekiyor. Karşıyakalı kimliğinin orta sınıftan kimselerce inşa edilmesinde özellikle Bourdieucu anlamda yaşam tarzına bağlı pratikler görülmektedir. Sosyal demokrat ve seküler kimlik, buna bağlı olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşam pratiği olarak görülmesi ve ilçeyle özdeşleşen Karşıyaka Spor Kulübü taraftarlığı ya da bilinen adıyla Kafsinkaf taraftarlığı bu aidiyete dair ortak pratikler olarak görülmektedir. Diğer yandan KSK taraftarlığı sadece orta sınıfla sınırlı değildir. Orta sınıf kendi kimliğinin sınırlarını özellikle kendine benzemeyenlerle kıyaslarken ortaya çıkarmaktadır. Bu sınırlar ise yaşam tarzındaki farklılıklar olarak dile getirilmiştir.

Urban Middle Class Dynamics of Being from 35 ½ in İzmir

People living in şzmir’s Karşıyaka district tend to identify themselves as being from Karşıyaka, not as being from şzmir without the condition of being born and grown up in Karşıyaka. Place attachment to Karşıyaka in şzmir as a positive attribution makes us to think about the relation between space and social classes. Thereby, this study tries to reveal how the identity of “being from Karşıyaka” appears as a local attachment and transforms through a collective identity through a larger scale than neighborhood attachment but more local as an urban attachment explaining middle class’s urban practices by qualitative analysis. The subject of this study is the relationship between identity and social classes affected by social relations and life-styles in spatial context. Middle class individuals live in center and seafront areas of Karşıyaka. Nevertheless, middle class life-style is not homogenous in both economic and social sense. There are life-style practices in Bourdieu’s sense contributing to the construction of middle class’s Karşıyaka identity. Common patterns of middle class’s Karşıyaka identity are social democrat and secular identity, evaluating gender mainstreaming as life-style and fan of Karşıyaka Sport Club, which is also known widely as Kafsinkaf identified with the district. On the other hand, fan of Karşıyaka Sport Club is not limited with middle class. Middle class reveals its own identity through comparing itself with other classes. These boundaries are mentioned as life-style differences

___

  • Akın, YiŞit (2014). KafSinKaf. şstanbul: şletişim.
  • Aksoy, Yaşar (1999). Karşıyaka: Bir Aşkın Hikayesi. şzmir: Terbay.
  • Al, Meltem (2011). “Kentte Bellek Yıkımı ve Bellek şnşası-Palimpest: Ankara
  • Atatürk Bulvarı BaŞlamında Bir şnceleme.” Mekân ve Kültür. Emine Onaran şncirlioŞlu ve Barış Kılıçbay (der.) içinde. Ankara: Tetragon. 17-22.
  • Altun, T. Didem Akyol (2012). “şzmir’de Yeni Bir Konut Üretim Süreci Olarak Kapalı Konut Siteleri.” şdeal Kent (6): 40-61.
  • Ayata, Sencer (2005). “Yeni Orta Sınıf ve Uydu Kent Yaşamı.” Kültür Fragmanları: Türkiye’de Gündelik Hayat. Deniz Kandiyoti ve Ayşe Saktanber (der.) içinde. şstanbul: Metis. 37-56.
  • Aytaç, Ömer (2007). “Kent Mekânlarının Sosyo-Kültürel CoŞrafyası.” Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17(6): 199-226.
  • Bakshi, Anita (2014). “Urban Form and Memory Discourses: Spatial Practices in Contested Cities.” Journal of Urban Design 19(2): 189-210.
  • Bauman, Zygmunt (2001). Community: Seeking Safety in an Insecure World. Cambridge, Oxford: Polity.
  • Berber, Engin ve Erkan Serçe (2011). Karşıyaka Tarihi. şzmir: şzmir Karşıyaka Belediyesi.
  • Bora, Aksu (2010). Kadınların Sınıfı: Ücretli Ev EmeŞi ve Kadın ÖznelliŞinin şnşası. şstanbul: şletişim.
  • Bourdieu, Pierre (2015). Ayrım: BeŞeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi. Çev., D. Fırat ve G.Berkkurt. Ankara: Heretik.
  • Brown, Adam, Tim Crabbe ve Gavin Mellor (2008). “Introduction: Football and Community-Practical and Theoretical Considerations.” Soccer & Society 9(3): 303-312.
  • De Anca, Celia (2012). Beyond Tribalism: Managing Identity in a Diverse World. New York: Palgrave, Macmillan.
  • Gülseven, Hakan (2014 ). “Karşıyakalı Olarak Yaşamak, Karşıyakalı Olarak Ölmek.” KafSinKaf. YiŞit Akın (der.) içinde. şstanbul: şletişim. 63-72.
  • Hazır-Karademir, Irmak (2014). “Boundaries of Middle Class şdentities in Turkey.” The Sociological Review 62(4): 675-697.
  • Karşıyaka Belediyesi. http://www.karsiyaka.bel.tr/tr/neler-yapabilirsiniz/anitlar-veheykeller/carsi-girisi-kadin-heykelleri Erişim tarihi 12.04.2016.
  • Kennedy, Peter (2012). “The Football Industry and the Capitalist Political Economy:A Square Peg in a Round Hole?.” Critique: Journal of Socialist Theory 40(1): 73-94.
  • Mendez, L. Maria Luisa (2008). “Middle Class Identities in a Neoliberal Age: Tensions between Contested Authenticities.” The Sociological Review 56(2): 220- 237.
  • Pellow, Deborah (1992). “Spaces That Teach: Attachment to the African Compound.” Place Attachment. I. Altman ve S.M. Low (der.) içinde. New York, London: Plenum Press. 187-208.
  • Proshanskyi, Harold, Abbe K. Fabian ve Robert Kaminoff (1983). “Place-Identity: Physical World Socialization of the Self.” Journal of Environmental Psychology (3): 57-83.
  • Rutz, J. Henry ve M. Erol Balkan (2016). Sınıfın Yeniden Üretimi: EŞitim, Neoliberalizm ve şstanbul’da Yeni Orta Sınıfın Yükselişi. şstanbul: H2o.
  • Savage, Mike, Gaynor Bagnar ve Brian Longhurst (2001). “Ordinary, Ambivalent and Defensive: Class Identities in the Northwest of England.” Sociology 35(4): 875-892.
  • Talimciler, Ahmet (2010). “Futbol/Spor Ekseninden şzmir.” şzmirli Olmak Sempozyum Bildirileri. şzmir: şzmir Büyükşehir Belediyesi. 151-164.
  • TUIK. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr Erişim Tarihi 04.10.2016.