Medyanın Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Siyasi Düşünce ve Tutumlarına Yönelik Etkisi: Çanakkale İli Örneği

Oy verme sürecinde bireyler birçok dış faktörden etkilenmektedir. Bunlardan birisi de medyadır. Medya, geleneksel anlamda ve yeni medya kapsamında, bireyleri her alanda bilgilendirmekte ve bireylerin düşüncelerinin şekillenmesinde bir araç görevi görmektedir. Gençlerin siyasi tercihini hem geleneksel hem de sosyal medya etkilemektedir. Bu çalışma gençleri kullanım oranlarına ve yaşa bağlı olarak, hangi medya türünün daha çok etkilediğini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hem üniversite öğrencilerine hem de lise öğrencilerine 31 soruluk bir anket uygulanmıştır. Çalışmanın evrenini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 2019 yılında öğrenim gören 18-25 yaş aralığındaki 150 üniversite ve Çanakkale’de 2019 yılında ikamet eden 13-17 yaş aralığındaki 150 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, 300 ayrı katılımcı ile yapılan anketin nitel yöntem ile analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Yapılan anketin içeriğinde, geleneksel medya ve yeni medyanın lise ve üniversite öğrencilerinin oy verme tutumlarına yönelik etkisi üzerine çeşitli kıyaslamalar yapılmış ve öğrencilere bu bağlamda sorular sorulmuştur. Bu çalışma kapsamında, sosyal medyanın geleneksel medyaya oranla hem lise öğrencileri hem de üniversite öğrencilerinin oy verme tutumları üzerinde daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Effect of Media on Political Thoughts and Attitudes of High School and University Students: The Case of Canakkale

In the voting process, individuals are affected by many external factors. One of them is media. Media, in a traditional sense and within the scope of new media, informs individuals in every field and acts as a tool in shaping the thoughts of individuals. Both traditional and social media influence the political preferences of the youth. This study was conducted to determine which media type affected young people more depending on their usage rate and age. For this purpose, a survey including 31 questions was applied to both university students and high school students. The population of the study consists of 150 university students between the ages of 18-25 and 150 high school students between the ages of 13-17 living in Çanakkale in 2019.The data of the study was obtained by analysing the survey with 300 participants by means of the use of qualitative method. In the content of the survey, various comparisons were made on the effect of traditional media and new media on the voting attitudes of high school and university students, and the students were asked questions in this context. Within the scope of this study, it was found out that social media was more effective on the voting attitudes of both high school students and university students compared to traditional media.

___

  • Akgül, Birol ve Ayer, Zeynep (2019). “Gazetecilik Sektörünün Geleceğine Yönelik Genel Değerlendirme”. Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2) , 136-143.
  • Aksoy, Abdulkadir (2019). Yönetim Ahlâkı Bağlamında Osmanlı Siyasetnamelerinin İncelenmesi. Doktora Tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Babacan, M. Emin (2014). “Sosyal Medya Sonrası Yeni Toplumsal Hareketler”. Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1): 135-160.
  • Baykal, Ömer (2017). Türk Siyasetinde Refah Partisi Deneyimi: Gelenek, İdeoloji ve Politika. Doktora Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çağlak, Engin (2013). Kitle İletişim Araçlarındaki Teknolojik Gelişmelerin Haber Üzerine Etkileri. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çildan, Cihan vd. (2012). “Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü”. Akademik Bilişim, 3: 1-9.
  • Erdoğan, İrfan ve Alemdar, Korkmaz (2005). Öteki Kuram: Kitle İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Ankara: Erk Yayınları.
  • Gölcü, Abdülkadir (2009). “Haber Söyleminde Medya-Siyaset İlişkisi: 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri”. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 29: 81-101.
  • Gönenli, Gülşah ve Hürmeriç, Pelin (2012). “Sosyal Medya: Bir Alan Çalışması Olarak Facebook Kullanımı”. Sosyal Medya-Akademi. Der. Tolga Kara ve Ebru Özgen. İstanbul: Beta Yayıncılık, 213-242.
  • Hennig, Thorsten vd. (2010). “The Impact of New Media on Customer Relationships”. Journal of Service Research, 13(3): 310-326.
  • Karaçor, Süleyman (2009). “Yeni İletişim Teknolojileri, Siyasal Katılım, Demokrasi”. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 16(2): 121-131.
  • Köseoğlu, Yakup ve Al, Hamza (2014). “Bir Siyasal Propaganda Aracı Olarak Sosyal Medya”. Akademik İncelemeler Dergisi, 8(3): 103-125.
  • Laughey, Dan (2010). Medya Çalışmaları: Teoriler ve Yaklaşımlar. Çev. Ali Toprak. İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Okay, Aydemir ve Okay, Ayla (2009). Halkla İlişkiler ve Medya. Mediacat Yayınları.
  • Öztürk, M. Canan (ed.) (2013). Dijital İletişim ve Yeni Medya. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Şener, Gülüm vd. (2015). “Türkiye’de Sosyal Medyanın Siyasi Katılıma Etkileri”. Folklor/Edebiyat, 21(83): 75-98.
  • Şimşek, Sedat (2009). “Medya-Siyaset-İktidar Üçgeninde Medya Gerçeği”. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 6(1): 124-143.
  • Tekinalp, Şermin ve Uzun, Ruhdan (2009). İletişim Araştırmaları ve Kuramları. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • URL-1: “İletişim”. https://sozluk.gov.tr (Erişim: 21.12.2019).
  • URL-2: “Top 15 Most Popular Social Networking Sites&Apps, September 2019”. http://www.ebizmba.com/articles/social-networking-websites (Erişim: 22.12.2019).
  • Vural, A. Murat vd. (2017). Medya İlişkileri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.