Eskişehirli Bir Türkü Derlemecisi: Muammer Uludemir

Anadolu topraklarının zengin kültürel değerlerinin günümüze kadar gelmesi halk sanatları anlamında çok önemlidir. Geleneksel sanatların yaşayabilmesi, genç nesillere aktarılması, devlet politikası haline gelmiş derleme ve toplama çalışmaları dışında, bu işe gönül vermiş amatör derlemeciler tarafından da yapılmıştır. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) dışında kendini folklorik malzemenin toplanması veya derleme çalışmalarının yapılmasına adayan kişiler bulunmaktadır. Genellikle amatör ruh ve çalışma yöntemleri ile yapılan çalışmalar, birçok yöreye ait dansların, müziklerin, geleneksel giyim kuşam gibi sanatsal ögelerin günümüze kadar gelmesine, bilinmesine, düzenlenip alanda kullanılmasına katkıda bulunmuştur. Bu kişilerin yaptığı çalışmalar sayesinde devletin ulaşamadığı veya fırsat bulamadığı kırsal bölgelere ulaşılmış ve buralarda derlemeler yapılmıştır. Bu tür derlemecilerin özellikle Türk halk müziği alanına katkıları yadsınamaz. Günümüzde halen bu tarz çalışmaların olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada özellikle Eskişehir ve köylerinde işi gereği dolaşan, bu seyahatleri sırasında da müzik yeteneğini kullanarak derlemeler yapan, bu derlemelerin büyük bir kısmını TRT’ye onaylatan, kendi derlemelerinden oluşan basılı eserler sunan derlemeci Muammer Uludemir incelenmiştir.

A Folk Song Compiler from Eskişehir: Muammer Uludemir

It is very important in terms of folk arts that the rich cultural values of Anatolian lands survive until today. In addition to the survival of our traditional arts, transferring them to young generations, compilation and collecting work that has become a state policy, it was also made by amateur compilers who are devoted to this work. In this sense, apart from Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism, and Turkish Radio and Television Corporation (TRT), there are people in many regions who devote themselves to collecting or collecting folkloric material. Practices made with purely amateur spirit and working methods have contributed to the present, known, organized and used in the field of artistic elements such as dances, music, traditional clothing of many regions. Thanks to the studies carried out by these people, rural areas where the state could not reach or could not find an opportunity were reached and compilations were made in these areas. The contributions of such collectors to the field of Turkish folk music cannot be denied. It is known that there are still such studies today. In this study, the valuable compiler Muammer Uludemir, who travels in Eskisehir and its villages due to his work, makes compilations using his musical talent during this circulation, has approved most of these compilations to TRT, and presents printed works consisting of his own compilations was examined.

___

  • Akat, Abdullah (2019). “Halk Müziği”. Halk Bilimi El Kitabı. Ed. Mustafa Aça. Ankara: Nobel Akademik Yayınları, 470-490.
  • Altınay, Reyhan (2004). Cumhuriyet Döneminde Halk Müziği. İzmir: Balçova Kaymakamlığı Yayınları.
  • Coşkun-Elçi, Armağan (2008). “Tarihsel Gelişim Bağlamında Türk Halk Müziği Araştırmaları”. Milli Folklor, 78: 37-54.
  • Güray, Cenk (2006). “Anadolu’daki Geleneksel Müzikler ve AB Süreci”. Müzik Sanatımız ve AB Süreci Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Ankara: SCA Müzik Vakfı, 297-310.
  • Kaymak, Mansur (1982). Türk Halk Müziği ve Oyunları Dergisi. Ankara: Mansur Kaymak Yayınları.
  • Öztürkmen, Arzu (2016). Türkiye’de Folklor ve Milliyetçilik. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Şenel, Süleyman (1991). “Cumhuriyet Dönemi’nde Türk Halk Müziği Araştırmaları”. Folklor/Edebiyat, 17: 99-128.
  • Uludemir, Ayten ve Uludemir, Muammer (1978). Eskişehir Folkloru Müzik Derlemeleri VI. Eskişehir: Ünal Basımevi.
  • Uludemir, Ayten ve Uludemir, Muammer (1980). Eskişehir Folkloru Müzik Derlemeleri. Eskişehir: Eskişehir Halk Eğitimi Merkezi Yayınları.
  • Uludemir, Muammer (1969). Eskişehir Folkloru Müzik Derlemeleri I. Eskişehir: Eskişehir Halk Eğitim Merkezi ve Eskişehir Folklor Cemiyeti Yayınları.
  • Uludemir, Muammer (1972). Eskişehir Folkloru Müzik Derlemeleri II. Eskişehir: Eskişehir Folklor Cemiyeti Yayınları.
  • Uludemir, Muammer (1973). Eskişehir Folkloru Müzik Derlemeleri III. Eskişehir: Eskişehir Folklor Derneği Yayınları.
  • Uludemir, Muammer (1995). Eskişehir Semahları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Uludemir, Muammer (1997). Türk Halk Müziğinde Söz-Düzüm İlişkisi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.