ORTOPEDİK ENGELLİLER MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİ İLE SAĞLIK MESLEK LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN ŞİDDETE İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARI ÜSTÜNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

Amaç: Bu araştırmanın amacı, Ortopedik Engelliler Meslek Lisesi ile Sağlık Meslek Lisesi öğretmenlerinin şiddet yönelimleri arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmaya Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Meslek Lisesi ile Kırıkkale Sağlık Meslek Lisesinde görev yapan 40 öğretmen ile 120 öğrenci katılmıştır. Öğretmenlerin şiddete ilişkin tutumları tutum ölçeği ile ölçülmüştür. Ayrıca öğrencilere de öğretmenlerdeki tutarlılığı test etmek için bir anket formu verilmiştir. Bulgular: Araştırmada örneklem grubu üzerinden iki veri elde edilmiştir. Bunlar öğretmenlerin şiddete yönelik tutumları ve öğrencilerin karşılaştıkları fiziksel cezalardır. Öğretmenlerin şiddet yönelimleri arasındaki farkın analizinde t testinden yararlanılmıştır. Verilere göre yapılan hesaplamalarda iki grup arasında anlamlı bir fark görülmüştür. Ayrıca Sağlık Meslek Lisesinde görev yapan öğretmenlerinin şiddet yönelimlerinin diğer gruba oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır Öğrencilerin karşılaştıklarını belirttikleri fiziksel şiddet uygulamaları frekansları ve yüzdelerine göre bir araya getirilmişlerdir. Tartışma: Verilerden elde edilen bulgular sonucunda iki öğretmen grubu arasında anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir ve bu bulgular literatürdeki bulgularla karşılaştırılmıştır.

A study comparing the attitudes and the behaviours of teachers about violence from two different schools; Ankara Orthopeadic Handicapped High School and Kırıkkale Health Çare High School Objective: The aim of this study is to compare the tendencies of the teachers from two different scools about violence. Method: 40 teachers and 120 students in total from Ankara Doğan Çağlar Orthopaedic Handicapped High School and Kırıkkale Health Çare High School have been included in this study. A standardized scale for attitudes about violence was given to the teachers. To test the reliability of the teachers answers, their students vvanted to fiil a questionnaire about the behaviours of the teachers. Results: The frequencies and percentages of physical violence reported by the studeents were obtained. Discussion: The findins have shovvn a significant difference betvveen the two groups of teachers and have been compared with the literatüre.

___

  • Adler, A. (1984) Guç Çocuğun Eğitimi (3 Baskı), (Onol, N Çev). İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Cuceloğlu, D (1994). İçimizdeki Çocuk, (7. Baskı) İstanbul Remzi Kıtabevı
  • Freedman, L J., Carlsmıth, J.M , Sears, D O (1989). Sosyal psikoloji (Dönmez, A Çev.) İstanbul: Ara Yayıncılık.
  • From, E. (1997) Özgürlükten Kaçış. (4. Baskı). (Budak, S. Çev.) Ankara: Otekı Yayıncılık
  • Gençtan, E. (1990). Psikanaliz ve Sonrası (4. Baskı) İstanbul Evrim Matbaacılık.
  • Gozutok, F (1993). Öğretmenlerin Dayağa Karşı Tutumları ve Okullarvda Dayak Uygulamaları, Ankara
  • Hovardaoğlu, S (1994). Davranış Bilimleri İçin İstatistik, Ankara: Hatıpoğlu Yayınevi.
  • Kağıtçıbaşı, Ç (1988) İnsan ve insanlar. (7. Baskı). İstanbul: İstanbul Matbaası.
  • Kıper-llter, I. (1984). Saldırganlık Türlerinin Çeşitli Ekonomik, Sosyal ve Akademik Değişkenlerle İlişkisi.
  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anakara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi
  • Kocaturk, R (1986) Saldırganlık Güdüsünün Spor ve Eğitim Alanında Meslek Seçimine Etkisi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
  • Öten, N., Dilsiz, A. (1994). İntihar Girişiminde Bulunan Bir Grup Ergenınn Aile İşlevlerinin Değerlendirilmesi.
  • Psıkıyatrı-Psıkolojı-Psıkofarmakolojı Dergisi, 2, 3, 227- 233
  • Ozturk, M.O (1992). Ruh Sağlığı veBozuklukları (4 Baskı). Ankara: Hekimler Yayın Birliği
  • Yavaş, I. (1997) Ergenlerde Davranım Bozukluğu. Ege Psikiyatrı Sürekli Yayınları. 2, 3, 377-413.