Laboratuvar Güvenliğinin Biyogüvenlik Açısından Değerlendirilmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Bir Uygulama

Betimsel bir nitelik taşıyan bu araştırmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenlerin çalıştıkları ve/veya sorumlu oldukları laboratuvarlardaki güvenlik durumunun biyogüvenlik açısından değerlendirilmesi ve risk düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, risk ve önlem alma bakımından veteriner fakültesi ve diğer fakülteler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak geliştirilen anket, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde görev yapan 90 akademisyene uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, laboratuvarlarda en çok zoonoz hastalık riski olduğu, genel risk ortalamasının orta düzeyde, önlem alma durumunun ise orta düzeyin altında olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, risk düzeyinin en fazla olduğu hususlar; havalandırma sorunu, eğitim gereksinimine yönelik sorunlar, kimyasallara ilişkin riskler şeklinde sıralanmıştır.

The Assessment of Laboratory Safety in Terms of Biosafety: An Application in Afyon Kocatepe University

In this descriptive research, it was aimed to determine of risk levels and assessment of laboratory safety in terms of biosafety according to the academicians in Afyon Kocatepe University. In addition, a comparison was made between the faculty of veterinary medicine and other faculties in terms of taking risks and precautions. The questionnaires used as data collection techniques were applied to 90 academicians working in Afyon Kocatepe University. As a result of the research, it was determined that the risk of zoonotic disease was the highest in the laboratories, the risk averages were moderate and the precaution was below the moderate level. On the other hand, the highest level of risk is ventilation problems, problems related to training needs and risks related to chemicals.

___

  • Başkaya R, Keskin Y, Karagöz A, Koç İH. Biyogüvenlik. TAF Preventive Medicine Bulletin. (2009); 8(2):177-186.
  • Celen E. Türkiye’deki Biyogüvenlik Yasasının Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Aydın, (2014).
  • Ceyhan İ. Biyogüvenlik Laboratuvar Seviyeleri ve Biyogüvenlik Kabinlerinin Seçimi Kullanımı ve Bakımı. 4. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, Ankara, (2005); 608-633.
  • Demir C. Türkiye’de Alınması Gereken Biyogüvenlik ve Biyosavunma Önlemleri. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul, (2009); 2-3.
  • Ergör A, Çımrın D, Esen N, Kuralay F, Özkütük A, Eresen Ç, Murat N, Abacıoğlu H. Laboratuvarda biyogüvenlik çalışmaları ve Dokuz Eylül Üniversitesi deneyimi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. (2003); 17(2):79-88.
  • Günay Cİ, Çakmak B, Alayunt FN. Mikrobiyolohi Laboratuvarlarında Ergonomi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. (2017); 5:41-47.
  • Gürler, B. Laboratuvarlarda DAS Uygulamaları ve Biyogüvenlik. 7. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, İstanbul. (2011); 195-204.
  • Kılıç İ, Doğan İ. Veteriner Fakültesi Laboratuvarlarındaki Biyogüvenlik Durumuna Yönelik Akademisyen Görüşleri: Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Bir Uygulama. Kocatepe Veterinary Journal. (2011); 4(2):17-23.
  • Köseman A, Şeker İ. Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu:II. Hayvan Sağlığı ve Ahır Hijyeni Perspektifinde Biyogüvenlik Uygulamaları. Kocatepe Veterinary Journal. (2016); 9(2):61-69.
  • Likert RA. Technique for the Measurement of Attitudes. Archives of Psychology, New York, USA. (1932).
  • Şeker E, Yardımcı H. Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Biyogüvenlik. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi. (2003); 1(4):3-32.
  • Yılmaz S. Laboratuvarların Biyogüvenlik Seviyeleri ve Enfeksiyöz Ajanların Risk Gruplandırması. In: Klinik Mikrobiyoloji Labaratuvarlarında Biyogüvenlik. Başustaoğlu AC, Güney M, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yayınları. (2012); 34-56.
Kocatepe Veteriner Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-1594
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Afyon Kocatepe Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Köpeklerde Karşılaşılan Kemik Üremelerinin Bilgisayarlı Tomografi ile Değerlendirilmesi

Mehmet SAĞLAM, Damla ÇAYIROĞLU, Hasan Onur ÇAYIROĞLU

Sağlıklı Boer x Kıl Keçisi Melez Irklarında Cinsiyetin Bazı Hematolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi

Özgür Yaşar ÇELİK, Kıvanç İRAK, Gülşah AKGÜL

Mısır Tahılında Nişasta Analizi İçin Near Infra Red Spectroscopy (NIR) Kalibrasyonu Oluşturulması

Ercan TOMAS, İsmail BAYRAM

Sıçanlarda Altlık Değişim Sıklığının Lipid Peroksidasyon, Antioksidan Durum ve Histopatolojik Değişiklikler Üzerine Etkileri

Damla ARSLAN ACARÖZ, Engin GOKSEL, Hasan Huseyin DEMIREL, Sinan INCE

Laboratuvar Güvenliğinin Biyogüvenlik Açısından Değerlendirilmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Bir Uygulama

İbrahim KILIÇ, İlkay DOĞAN, Sinan SARAÇLI

Çipura (Sparus aurata) Balık Yemlerine Balık Unu Yerine Farklı Oranlarda Kanola (Brassica spp.) Küspesi Kullanımının Büyüme, Yemden Yararlanma ve Sindirilebilirliliği Üzerine Bir Çalışma

Adem KURTOĞLU, Ferhat ÇAĞILTAY, İbrahim DİLER, Mehmet SAĞLAM

Brusella melitensis Şuşlarının İlk İzolasyonu İçin Farrell Besiyerine Eritritol İlavesinin Değerlendirilmesi

Mustafa Sencer KARAGÜL

Kıl Keçilerinin Döl ve Süt Verimi Özellikleri Üzerine Genetik Olmayan Faktörlerin Etkisi

Memiş BOLACALI, Yahya ÖZTÜRK, Orhan YILMAZ, Mürsel KÜÇÜK, Mehmet Akif KARSLI

Limon, Mandalina ve Portakal Kabuk Esansiyel Yağlarıyla Üretilen Dondurmaların Bazı Fizikokimyasal, Mikrobiyolojik ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkileri

Oktay TOMAR, Gökhan AKARCA

Kars İlinde Tüketime Sunulan Çiğ Süt ve Bazı Peynir Çeşitlerinde Aflatoksin M1 Varlığının Değerlendirilmesi

Aksem AKSOY, Çiğdem SEZER