Atipik Kursak Kandidiyazisli Bir Muhabbet Kuşunda Radyografik Bulgular ve Sağaltım

Bu makalede tipik klinik belirti göstermeyen kursak kandidiyazisi olgusunun tanısında radyografinin öneminin ve nystatin, enrofloxacin ile A ve B vitamini ilaç kombinasyonunu içeren sağaltımın etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Bu olgunun materyalini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na getirilen 4 yaşlı bir dişi muhabbet kuşu oluşturdu. Anamnezde kuşun bir haftadır normal ötüşünün dışında ses çıkardığı, iştahının azaldığı, aynı evde baktıkları diğer kuşların da 4-6 ay içinde giderek zayıfladıkları ve öldükleri bilgisi alındı. Fiziksel muayenede herhangi bir patolojik değişiklik belirlenmedi. Kuşun latero-lateral pozisyonda çekilen direkt radyografisinde kursakta genişleme ve deformasyon belirlendi. Ürografin içirilerek yapılan indirekt radyografide kursağın bal peteği görünümünde olduğu, boşalmasının geciktiği, kursak duvarının kalınlaştığı ve deforme olduğu saptandı. Kursak aspiratı Giemsa ile boyandı, ışık mikroskobunda psödohifalar görüldü. Kursak içeriğinin Sabourand’s glucose agarda yapılan kültüründe Candida spp. üretildi. Sağaltımda nystatin (14 gün süreyle 0.15 ml/45g canlı ağırlık dozunda PO), enrofloxacin (5 gün süreyle 10 mg/kg canlı ağırlığı dozunda PO)’in ve A (20000 IU/kg, CA PO) ve B (Becozyme şurup®, Roche, günlük 2 damla PO) vitaminleri uygulandı. Sağaltımın başlamasından 10 gün sonra ses çıkarma şikayetinin ortadan kalktığı ve iştahın arttığı saptandı
Anahtar Kelimeler:

-

Radiographic Findings and Treatment in a Budgerigar with Atypic Crop Candidiasis

Keywords:

-,

___

  • 1. Campbell TW (1986) Mycotic Diseases. Candidiasis. In: Clinical Avian Medicine and Surgery. Eds. Harrison G.J., and Harrison L.R., Philadelphia: W.B. Sounders Company, 466-467.
  • 2. Reavil D (1996) Fungal Diseases. Candida. In: Diseases of cage and aviary birds. Eds. Rosskopf, W.J., and Woerpel, R.W., Baltimore Maryland-USA: Williams  Wilkins Co. 1996, 586–595.
  • 3. Kurtdede A (2002) Kafes Kuşlarının Muayenesi ve Hastalıkları. Genişletilmiş İkinci.Baskı, Azim Matbaacılık, Ankara-Türkiye.
  • 4. Aiello SE, Mays A (1998) The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, A Merck and Rhone-Poulence Co., Philadelphia, Pennsylvania-USA.
  • 5. Deem SL (2003) Fungal diseases of birds of prey. Veterinary Clin North Am Exot Anim Pract, 6 (2): 363-376.
  • 6. Tsai SS, Park JH, Hirai K, Itakura C (1992) Catarrhal proventriculitis associated with a filamentous organism in pet birds. Jpn J Vet Res,. 40 (4): 143-148.
  • 7. Babb RR, Jackman RJ (1990) Barium suspension versus water-soluble, iodinated compounds in diagnostic radiology of the upper gastrointestinal tract. Clin Radiol, 41(2):137-8.
  • 8. Carrasco L, Gomez-Villamandos JC, Jensen HE (1998) Systemic candidosis and concomitant aspergillosis and zygomycosis in two Amazon parakeets (Amazona aestiva). Mycoses, 41(7-8): 297-301.