Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Alanında Bir Klinik Gidiş Değerlendirme Ölçeği Türkçe Formu’nun (HoNOSCA-TR) psikometrik özellikleri

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Alanında Bir Klinik Gidiş Değerlendirme Ölçeği (Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents (HoNOSCA) İngiltere’de ruh sağlığı alanında sonuç tarama amacıyla klinisyenler tarafından doldurulmak üzere geliştirilmiştir. Ölçeğin geçerliği ve güvenirliği Türkiye’de küçük bir örneklem üzerinde daha önce değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı HoNOSCA’nın Türkçe uyarlamasının (HoNOSCA-TR) geçerlik ve güvenirliğinin daha geniş bir örneklem ile saptanmasıdır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde psikoterapi gören 168 çocuğun aile, öğretmen ve terapistlerinden psikoterapinin başında ve sonunda HoNOSCA-TR’nin yanı sıra Çocuk ve Genç Davranış Değerlendirme Ölçeği, Öğretmen Bilgi Formu ve Çocukların Global İşlevsellik Skalası’nı doldurmaları istenmiştir. HoNOSCA-TR’nin faktör yapısı açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelendiğinde faktör örüntülerinin özgün ölçekteki örüntüyle örtüşmediği; ancak davranış ve bilişsel sorunlar, algısal ve fiziksel bozulmalar, duygusal ve sosyal sorunlar olmak üzere üç faktöre ayrıştığı ve kavramsal olarak tutarlı, istatistiki olarak anlamlı bir yapı oluşturduğu görülmüştür. Ancak, faktörlerin iç tutarlılıkları zayıftır. HoNOSCA-TR diğer değerlendirme ölçekleri ile anlamlı istatistiki ilişki göstermiş ve danışanları tanıya göre ayrıştırmıştır. Ayrıca kodlayıcılar arası güvenirlik ve test-tekrar test güvenirliği yeterli düzeyde bulunmuştur. Danışanların psikoterapi öncesi ve sonrası puanlarında bulunan anlamlı farklılaşma HoNOSCA-TR’nin değişime hassasiyetine işaret etmiştir. Bu çalışma, HoNOSCA-TR hakkında daha önce yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmasını desteklemektedir. Ölçeğin birleşen ve ayrıştırıcı geçerliği, kodlayıcılar arası güvenirliği ve test-tekrar güvenirliği yeterli düzeyde bulunmuş; faktör yapısı ve iç tutarlılığı konusunda çalışmalara devam edilmesi gerektiği görülmüştür.

The psychometric properties of the Turkish adaptation of the Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents (HoNOSCA)

The Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents (HoNOSCA) was developed as a routine outcome scale in England in the field of mental health to be filled out by clinicians. The reliability and validity of the scale were previously assessed on a small sample in Turkey. The aim of this study was to investigate the reliability and validity of the Turkish adaptation of HoNOSCA (HoNOSCA-TR) with a larger sample. The parents, teachers and therapists of 168 children, who received psychotherapy services at Istanbul Bilgi University Psychological Counseling Center, filled out the HoNOSCA-TR, along with Child Behavior Checklist, Teacher Report Form and Children’s Global Assessment Scale at the beginning and end of psychotherapy. The factor structure of the Turkish HoNOSCA-TR was investigated by exploratory and confirmatory factor analysis, which did not confirm the original factor structure of the scale; however, revealed three factors associated with children’s externalizing and cognitive problems, perceptive and somatic impairments, and emotional and social problems. However, the internal consistencies of the factors were found to be low. Nevertheless, there was a statistically significant relationship between HoNOSCA-TR and other assessment scales and HoNOSCA-TR could differentiate patients based on diagnosis. Moreover, the inter-rater and test-retest reliabilities were good. The statistically significant difference between pre and posttest scores of patients pointed to HoNOSCA-TR’s sensitivity to change. This study supported psychometric properties of the Turkish HoNOSCA-TR by further validating the reliability and validity study that was previously conducted in Turkey. HoNOSCA-TR showed good concurrent and discriminant validity, interrater and test-retest reliabilities; however, it is essential to test its factor structure and internal consistency by further studies.

___

  • Achenbach, T. M. (1991). Manual for the Child Behavior Checklist/4-18 and 1991 profile. University of Vermont, Department of Psychiatry.
  • Achenbach, T. M. ve Rescorla, L. A. (2000). Mental health practitioners' guide for the Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA). Burlington: University of Vermont, Department of Psychiatry.
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (2014). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’ndan (çev. Köroğlu E), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.
  • Bilenberg, N. (2003). Health of the nation outcome scales for children and adolescents (HoNOSCA). European Child & Adolescent Psychiatry, 12(6), 298-302.
  • Brann, P. Ve Coleman, G. (2010). On the meaning of change in a clinician's routine measure of outcome: HoNOSCA. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 44(12), 1097-1104.
  • Brann, P., Coleman, G. ve Luk, E. (2001). Routine outcome measurement in a child and adolescent mental health service: an evaluation of HoNOSCA. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 35(3), 370- 376.
  • Demirgören, B.S., Şen, B., Şimşek, O. ve Güvenir, T. (2018). Çocuk ve ergen psikiyatri yataklı servisinde yeme bozukluğu nedeniyle tedavi gören olgularda iyileşme düzeyi. 28. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi, İstanbul.
  • Dursun, O.B. (2009). Gelişim ve Ruhsal Sağlık Değerlendirmesi Türkçe'ye uyarlama ve geçerlik çalışması (Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi).
  • Erol, N., Arslan, L. B. ve Akçakın, M. (1995). The adaptation and standardisation of the Child Behavior Checklist among 6-18-year-old Turkish children. J. A. Sergeant (Ed.) içinde. Eunethydis; European approaches to hyperkinetic disorder (pp. 97-113). Zurich, Switzerland: Fotorotar.
  • Erol, N. ve Şimşek, Z. T. (2000). 13 Mental Health of Turkish Children: Behavioral and Emotional Problems Reported By Parents, Teachers, and Adolescents. In International perspectives on child and adolescent mental health (Vol. 1, pp. 223-247). Elsevier.
  • Field, A. (2000). Discovering statistics using SPSS:(and sex, drugs and rock'n'roll) (Vol. 497). Sage.
  • Garralda, M. E., Yates, P. ve Higginson, I. (2000). Child and adolescent mental health service use: HoNOSCA as an outcome measure. The British Journal of Psychiatry, 177(1), 52-58.
  • Goodman, R., Ford, T., Richards, H., Gatward, R. ve Meltzer, H. (2000). The development and well‐being assessment: Description and initial validation of an integrated assessment of child and adolescent psychopathology. Journal of child psychology and psychiatry, 41(5), 645-655.
  • Gowers, S. G., Harrington, R. C., Whitton, A., Lelliott, P., Beevor, A., Wing, J. ve Jezzard, R. (1999). Brief scale for measuring the outcomes of emotional and behavioural disorders in children: Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents (HoNOSCA). The British Journal of Psychiatry, 174(5), 413- 416.
  • Gowers, S., Bailey-Rogers, S. J., Shore, A. ve Levine, W. (2000). The health of the nation outcome scales for child & adolescent mental health (HoNOSCA). Child Psychology and Psychiatry Review, 5(2), 50-56.
  • Gökler, B., Ünal, F., Pehlivantürk, B., Kültür, E. Ç., Akdemir, D. ve Taner, Y. (2004). Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli-Türkçe Uyarlamasının Geçerlik ve Güvenirliği. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 11(3), 109-116.
  • Güney, S.A., Emiroğlu, N.I., Ermiş, Ç., Buran, B.S., Baykara, B., Ciray, R.O. ve Pekcanlar Akay, A. (2017). Metabolic and safety results of second-generation antipsychotics in a follow-up and hospitalized group of children and adolescents. 27. Çocuk Ergen Psikiyatri Kongresi, İzmir.
  • Harnett, P. H., Loxton, N. J., Sadler, T., Hides, L. ve Baldwin, A. (2005). The Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents in an adolescent in-patient sample. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 39(3), 129-135.
  • Hoekstra, R., Vugteveen, J., Warrens, M. J. ve Kruyen, P. M. (2019). An empirical analysis of alleged misunderstandings of coefficient alpha. International Journal of Social Research Methodology, 22(4), 351-364.
  • Hooper, D., Coughlan, J. ve Mullen, M. (2008). Structural equation modelling: Guidelines for determining model fit. Articles, 2.
  • İşcanlı, L., Güvenir, T. ve Varol Taş, F. (2010). Çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında bir klinik gidiş değerlendirme ölçeğinin Türkçe formunun (HoNOSCA-TR) geçerlik ve güvenirlik çalışması. 20. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi, Bodrum.
  • Kaufman, J., Birmaher, B., Brent, D., Rao, U. M. A., Flynn, C., Moreci, P., ... ve Ryan, N. (1997). Schedule for affective disorders and schizophrenia for schoolage children-present and lifetime version (K-SADSPL): initial reliability and validity data. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 36(7), 980-988.
  • Kline, R. B. (2005). Methodology in the social sciences. Manderson, J. ve McCune, N. (2003). The use of Ho- NOSCA in a child and adolescent mental health service. Irish journal of psychological medicine, 20(2), 52- 55.
  • Pirkis, J. E., Burgess, P. M., Kirk, P. K., Dodson, S., Coombs, T. J. ve Williamson, M. K. (2005). A review of the psychometric properties of the Health of the Nation Outcome Scales (HoNOS) family of measures. Health and quality of life outcomes, 3(1), 76.
  • Rey, J. M., Starling, J., Wever, C., Dossetor, D. R. ve Plapp, J. M. (1995). Inter‐rater reliability of global assessment of functioning in a clinical setting. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 36(5), 787-792.
  • Shaffer, D., Gould, M. S., Brasic, J., Ambrosini, P., Fisher, P., Bird, H. ve Aluwahlia, S. (1983). A children’s global assessment scale (CGAS) Archives of General Psychiatry. 40: 1228–1231.
  • Sijtsma, K. (2009). On the use, the misuse, and the very limited usefulness of Cronbach’s alpha. Psychometrika, 74(1), 107.
  • Tavakol, M. ve Dennick, R. (2011). Making sense of Cronbach's alpha. International journal of Medical Education, 2, 53-55.
  • Tiffin, P. A. ve Rolling, K. (2012). Structure of the Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents: an ordinal factor analysis of clinician ratings of a sample of young people referred to community mental health services. Psychiatry research, 197(1-2), 154-162.
  • Wing, J. K., Curtis, R. ve Beevor, A. (1996). Health of the nation outcome scales. London: Royal College of Psychiatrists.
  • Yates, P., Garralda, M. E. ve Higginson, I. (1999). Paddington Complexity Scale and Health of the Nation Outcome Scales for children and adolescents. The British Journal of Psychiatry, 174(5), 417-423.