Premedikasyon için Uygulanan Midazolamdan Sonra Görülen Distoni: Olgu Sunumu

Midazolam anestezi pratiğinde sedasyon ve premedikasyon amacıyla sık olarak kullanılmaktadır. Fakat çok nadir de olsa özellikle çocuklarda ve yaşlılarda midazolam enjeksiyonundan sonra konfüzyon, öfori, halüsinasyonlar, ajitasyon, istemsiz hareketler (tonik/klonik hareketler ve kas titremeleri), hiperaktivite, düşmanlık, öfke reaksiyonu, saldırganlık, paroksismal heyecanlanma ve saldırı gibi paradoksal reaksiyonlar bildirilmiştir. Midazolam kullanımına bağlı jeneralize distoni gelişmesi literatürde çok ender olarak bildirilmiştir. Biz de, bu vaka sunumun da üreter taşı nedeniyle operasyon yapılacak olan bir hastada midazolam kullanımı nedeniyle gelişen jeneralize distoni olgusunu sunduk.
Anahtar Kelimeler:

Midazolam, jeneralize distoni

Pages 33-34

Midazolam is most commonly used for sedation and premedication in the practice of anesthesiology. Although it is very rare, especially in children and the elderly, after injection of midazolam, confusion, euphoria, hallucinations, agitation, involuntary movements (tonic / clonic movements and muscle tremors), hyperactivity, hostility, rage reaction, aggressiveness, paroxysmal excitability and paradoxical reactions have been reported. The development of generalized dystonia due to the use of Midazolam has been reported rarely in the literature.We present a case of generalized dystonia developing due to the use of midazolam for to the operation of the ureterolithiasis in a patient in this report.

___

  • Bressman SB. Dystonia genotypes, phenotypes, and classification. Adv Neurol. 2004; 94: 101-7.
  • Fahn S, Bressman SB, Marsden CD. Classification of dystonia. Adv Neurol. 1998; 78: 1–10.
  • Brown DJ, McArthur D, Moulsdale H. Subcutaneous midazolam as a cause of extrapyramidal side effects in a patient with prostate cancer. J Pain Symptom Manage. 2007; 34: 111-3. Prommer EE. Midazolam-Induced Extrapyramidal Side Effects. J Pain Symptom Manage. 2008; 36: 5
  • Cassady SL, Thaker GK, Tamminga CA. GABAergic Treatment for Tardive Dyskinesia. In: Yassa R, Nair NPV, Jeste DV, editors. Neurolepticinduced movement disorders. 1997: 454–70.
  • Morgan GE, Mikhail MS, Murray MJ. Klinik Anesteziyoloji. Tulunay M, Cuhruk H çeviri editörleri. 4. Baskı. Güneş Tıp Kitabevleri. Ankara. 2008: 184-7. Yazışma Adresi: Dr. Selim Çolak Dicle Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Diyarbakır Tel: +90 412561 20 73 Faks: +90 412561 26 82 E-posta: selcolak44@gmail.com