Otoimmün Tirotoksik Nöropati - Olgu Sunumu

Nörolojik patolojilerin etyolojisinde tiroid disfoksiyonlarının da olduğu her zaman akla getirilmesi gereken bir gerçektir. Hipertiroidi ve hipotiroidinin tremor, kognitif bozukluk, ajitasyon, tuzak nöropatiler, duygudurum bozuklukları, epileptik nöbetler, başağrısı, nöropatiler, ensefalopati gibi birçok nörolojik patoloji ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.36 yaşında kadın hasta 1,5 aydır başlayan ellerinde kuvvetsizlik ve yürüyememe şikâyeti ile başvurdu. Özgeçmiş, soygeçmiş ve nörolojik anamnezinde bir özellik yoktu. Nörolojik muayenesinde distal simetrik eldiven çorap tarzı hipoestezi, tetraparezi ve hipoaktif derin tendon refleksleri mevcuttu. Hastanın yapılan Elektromiyografisinde akut-subakut sensorimotor polinöropati ile uyumlu bulgular saptandı. Polinöropati etyolojisi açısından yapılan tetkiklerde hipertiroidi saptandı. Tiroid ultrasonografisi otoimmün tiroid patolojisi ile uyumluydu.Tiroid otoantikorları pozitif saptandı.Tiroid patolojisini gösteren bu bulgular dışında bir anormallik saptanmadı. Bunun üzerine hastada otoimmün tirotoksik nöropati düşünülerek hastaya plazmaferez, antitiroid ve kortikosteroid tedavisi verildi, hastanın kliniğinde kısmi düzelme elde edildi ve tedaviye antitiroid tedavi ile devam edildi.Tirotoksik nöropati, polinöropatinin tedavi edilebilir sebeplerinden biri olması ve laboratuar bulgularıyla kolayca saptanabilir olması sebebiyle polinöropati etyolojisinde her zaman akılda tutulmalı ve gerekli tiroid hormonlarının ve tiroid antikorlarının araştırılması unutulmamalıdır.
Anahtar Kelimeler:

Tiroid, nöropati, otoimmün

___

  • Burness CE,Shaw PJ .Thyroid Disease and Nervous System. Aminoff MJ. Neurology and General Medicine. 4th. edition. Churchill Livingstone. Elsevier, p.357-375.
  • Roberts AH. Neurological complications of systemic diseases. Br Med J. 1970; 1(5688): 95-7.
  • Bilen S, Güneş HN, Saka M, Ak F.-Four different clinical manifestations of neurobrucellosis (case reports). Eur J Intern Med. 2008; 19(8): e75-7.
  • Kutlu G, Ertem GT, Coskun O, Ergun U, Gomceli YB, Tulek N,Inan LE Brucella: a cause of peripheral neuropathy. Eur Neurol. 2009; 61(1): 33-8.
  • Pandit L, Shankar SK, Gayathri N, Pandit A.Acute thyrotoxic neuropathy-Basedow's paraplegia revisited. J Neurol Sci. 1998; 155(2): 211-4.
  • Sahni V, Gupta N, Anuradha S, Tatke M, Kar P. Thyrotoxic neuropathy- an under diagnosed condition. Med J Malaysia. 2007; 62(1): 76-7.