ÇORUM İLİNDE DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR KLİNİĞİNDEN PLASTİK CERRAHİ KLİNİĞİNE KONSÜLTE EDİLEN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: İKİ YILLIK RETROSPEKTİF BİR ARAŞTIRMA

Amaç: Bu çalışmada dermatoloji kliniğine başvurup plastik cerrahi kliniğine konsülte edilen hastaların tanıları, lezyon lokalizasyonları ve bazı demografik özelliklere göre dağılımları incelendi ve bu özellikler arasındaki ilişkiler araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Ocak 2015 ve Ocak 2017 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniğine başvuran ve Plastik Cerrahi Kliniği’ne konsülte edilen 2746 hastanın demografik özellikleri, lezyon lokalizasyonları ve tanılarına ait dermatoloji, plastik cerrahi ve patoloji kayıtları istatistiksel olarak geriye dönük analiz edildi.Bulgular: En sık görülen ilk üç lezyon sırasıyla melanositik nevüs (%29.5), kist (%9) ve tırnak batması (%7.6) idi. Erkeklerde en sık görülen ilk üç lezyon sırasıyla melanositik nevüs (%17.2), kist (%12.5) ve tırnak batması (%9.5) olarak kaydedildi. Tanı çeşitleri ve lokalizasyon ile cinsiyet arasında istatistikî olarak anlamlı ilişki vardı (sırasıyla p<0.001; <0.001). Göz kapağı bölgesi en yüksek yaş ortalamasına (49.34±17.96), kol bölgesi (33.70±17.30) ise en düşük yaş ortalamasına sahipti. Sonuç: Sağlık kurumlarımızın hastalık açısından toplumsal değişime uyumlu olarak etkinliğinin artırılması ve gerekli düzenlemeler ile koşullarının iyileştirilmesi sağlık problemlerinin dağılımını, görülme sıklıklarını ve nedenlerini araştıran yeni epidemiyolojik araştırmalar ile gerçekleşecektir.

Evaluation of the Patients Referred to Plastic Surgery Clinic from Dermatology Clinic in Çorum Province: A Two-Year Retrospective Research

Objective: In this study, the distributions of the patients who admitted to dermatology department and were referred to plastic surgery department according to the diagnosis, lesion localization and some demographic characteristics were investigated and the relations between these properties were assessed.Material and Method: The demographic characteristics, lesion localization and diagnosis of 2746 patients who admitted to Hitit University Faculty of Medicine, Dermatology Department and consulted to Plastic Surgery Deparment between January 2015 and January 2017 were retrospectively reviewed and their dermatology, surgery and pathology records were statistically analyzed.Results: The most common lesions were melanocytic nevi (29.5%), cyst (9%) and ingrown nail (7.6%). In males, melanocytic nevi (17.2%), cyst (12.5%) and ingrown nail (9.5%) were most common diagnoses. There was a statistically significant relationship between diagnosis types, localization and gender (p<0.001; <0.001, respectively). The eyelid region had the highest mean age (49.34±17.96) and the arm region (33.70±17.30) had the lowest mean age. Conclusion: Increasing the effectiveness of our healthcare institutions in terms of societal change and developing the necessary regulations and conditions will be achieved through new epidemiological studies investigating the distribution, frequency and causes of health problems.

___

  • 1. Demir CF. Parkinson hastalığı epidemiyolojisi. Türkiye Klinikleri J Neurol-Special Topics. 2012;5(4):1-4.
  • 2. Şenel E, Sabancılar E, Mansuroğlu C, Demir E. A preliminary study of the contribution of telemicroscopy to the diagnosis and management of skin tumours in teledermatology. Journal of Telemedicine and Telecare. 2014;20(4):178-83.
  • 3. Şenel E, Demir E. A global productivity and bibliometric analysis of telemedicine and teledermatology publication trends during 1980-2013. Dermatologica Sinica. 2015;33(1):16-20.
  • 4. Şenel E, Karabulut YY, Karabulut HH, Dölek Y, Kurşun N. Çankırı deri biyopsilerinin değerlendirilmesi: İki yıllık retrospektif bir değerlendirme. Turk J Dermatol. 2014;3:151-3.
  • 5. Kasap S, Pektaş ML, Dere Y, Altıparmak M. Retrospective Evaluation of Skin Cancer Patients in Muğla. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Dergisi. 2015;2(3):34-7.
  • 6. Kumar A, Shrestha PR, Pun J, Thapa P, Manandhar M, Sathian B. Profile of skin biopsies and patterns of skin cancer in a tertiary care center of Western Nepal. Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(8):3403-6.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9645
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON BAŞKANLIĞI
Sayıdaki Diğer Makaleler

HİPOKALSEMİ İLE BAŞVURAN BİR OTOİMMUN POLİGLANDÜLER SENDROM TİP 1 OLGUSU

Özlem KORKMAZ, Samim ÖZEN, Damla GÖKŞEN, ŞÜKRAN DARCAN

UZUN SPİNAL KORD LEZYONU OLAN HASTADA BİYOPSİ İLE NÖROMİYELİTİS OPTİKA TANISI: OLGU SUNUMU

Ceyda TANOĞLU, Ruhsen ÖNCEL ÖCAL, Münire KILINÇ TOPRAK

HİPOFİZ SAPI KESİLME SENDROMU MR GÖRÜNTÜLEME BULGULARI: ÜÇ OLGU SUNUMU

Adem YOKUŞ, Sercan ÖZKAÇMAZ

Karbonmonoksit Zehirlenmelerinde Sistemik İnflamatuvar Parametrelerin Değerlendirilmesi

Emine EMEKTAR, Seda DAĞAR, Şeref ÇORBACIOĞLU, Meral TANDOĞAN, Yavuz KATIRCI, Yunsur ÇEVİK

SERVİKAL LAMİNEKTOMİ SONRASI EPİDURAL HEMATOM VE LHERMİTTE BULGUSU: OLGU SUNUMU

Mustafa ÖĞDEN, Süleyman AKKAYA, Alemiddin ÖZDEMİR, Mehmet Faik ÖZVEREN

Neoadjuvan Kemoterapi ile Tedavi Edilen Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Hastalarının Sağkalımında Histopatolojik Yanıt ve Prognostik Belirteçlerin Korelasyonu

Samet RAHATLI, Nadire KUCUKOZTAS, SELİM YALÇIN, Merih TEPEOĞLU, Dalokay KILIÇ, Özden ALTUNDAĞ

KIRIKKALE İLİNDEKİ İKİ HASTANEDE YATAN HASTALARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI: BİR GÜNLÜK NOKTA PREVALANS ÇALIŞMASI

Doğan Barış ÖZTÜRK, Birgül KAÇMAZ, Çiğdem TORUN EDİS, Özlem EROL, Okan ÇALIŞKAN, Serdar Savaş GÜL, Sedat KAYGUSUZ, Kenan ECEMİŞ

Paratiroid Adenomunun Ameliyat Öncesi Tanısında Öngörücü Bir Biyobelirteç Olarak Trombosit/Lenfosit Oranı

OKTAY AYDIN, Faruk PEHLİVANLI

BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİNİN DİFÜZYON AĞIRLIKLI GÖRÜNTÜLEME İLE NORMAL ADC DEĞER ARALIKLARININ SAPTANMASI

Mirace Yasemin KARADENİZ BİLGİLİ

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBINDA HEMATOLOJİK PARAMETRELERİN ÖNEMİ

Mahmut İlkin YERAL, Buğra ÇOŞKUN, Bora ÇOŞKUN, Mehmet KARSLI, Coskun SİMSİR