Türkiye’de Bisiklet Alanında Yapılmış Lisansüstü Çalışmalar Üzerine Bir İnceleme

Amaç: Bu çalışma Türkiye’de bisiklet alanında yapılan tezlerin başladığı ilk zamanlardan bu yana nasıl bir ivme kazandığını gözlemleyip bu alanda yapılacak olan çalışmalara ve bireylere ışık tutacağı kanaati ile gerçekleştirilmiştir. Materyal & Metot: Araştırmamız YÖK elektronik arşiv sisteminde bulunan 1988-2019 yılları arasında Türkiye’de bisiklet ile ilgili yapılan tezlerin incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde YÖK elektronik arşiv sisteminde bulunan toplam 84 yüksek lisans tezi, 9 tıpta uzmanlık ve 19 doktora tezi olmak üzere toplam 112 çalışmaya rastlanmıştır. Çalışmamız verilerini elde etmek adına bisiklet alanında hazırlanan tezlere ulaşmak amacı ile YÖK elektronik arşiv sistemi arama kısmına “bisiklet” anahtar kelimesi girilmiştir. Bisiklet alanında hazırlanan tezlerin; yıllarına, üniversitelerine, konularına, ana konularına, enstitülerine, erişim durumlarına, danışman unvanına, yazım diline ve sayfa sayılarına bakılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Verilerin toplanma ve analiz işleminde SPSS 24 programı kullanılmıştır. Bulgular: Analizlerin ilk aşamasında lisansüstü tezlerin genel durumu, yıllara göre dağılımı, üniversitelere göre dağılımı ve konularına göre dağılımları incelenmiştir. Bisiklet alanında yapılan lisansüstü tezlerin konularına göre dağılımlarına bakıldığında yüksek lisans tezlerinin %17,7’si, tıpta uzmanlık tezlerinin %14,3 ve doktora tezlerinin %16,1’i ‘spor’ konusuyla ilgili ve yine yüksek lisans tezlerinin %17,7’si ‘ulaşım’, doktora tezlerinin %12,9’u ‘fizyoloji’ konusuyla ilgili yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Analizlerin ikinci aşamasında ise bisiklet alanının 28 farklı bölümde ve 14 ayrı konuda analiz edilerek tezlerin yürütülmüş olması, bisikletin multidisipliner bir alan olduğu ve içinde birçok alanı barındırdığını ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu bilgiler ışığında bisiklet alanında kendi içerisinde birçok farklı alana hitap ediyor olması ve bisiklet disiplinin arka planında aslında çok fazla çeşitlilik göstermiş olduğu görülmektedir.

___

  • Aydoğan, İ. (2000). Öğretim Üyelerinin Lisansüstü Eğitim Konusunda Görüşleri. Kuram Ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 6(23), 411-430.
  • Ankaya, F. Ü., & Aslan, B. G. (2020). Kent İçi Ulaşımda Bisiklet Yollarının Planlaması ; Dünya ve Türkiye Örnekleri. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(1), 1–10.
  • Attila, A. (2020). 1985-2018 Yılları Arası Türkiye'de Basketbol Branşında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. International Sport Science Student Studies. 2(1), 16–24.
  • Baykara, C., Yaman, M. S., Dönmez, A., & Genç, H. İ. (2019). Ergonejik Yardımcılar. Her Yönüyle Spor.
  • Cengiz, T., & Kahvecioğlu, C. (2016). Sürdürülebilir Kent Ulaşımında Bisiklet Kullanımının Çanakkale Kent Merkezi Örneğinde İncelenmesi Bicycle Usage for Sustainable City Transportation : A Case Study for Çanakkale City Center Giriş Materyal ve Yöntem Materyal. 13(02), 55–66.
  • Elveren, A. (2019). Bisiklet Kullanımının Yaygınlaştırılmasında “Ulusal Bisiklete Binme Politikalarını Oluşturan Faktörlerin” İncelenmesi (Türkiye Örneği: Spor Yöneticilerinin Görüşleri). Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 11(1), 1–2.
  • Koçak, F., & Çeyiz, S. (2015). Ankara İli nde Bisiklet Kullanan Bireylerin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Mediterranean Journal of Humanities, 5(2), 203–203. https://doi.org/10.13114/mjh.2015214567
  • Özyazıcı, G. (2018). Bisiklet Festivallerinin Turizm Sektörüne Olan Ekonomik Katkısı: Türkiye’deki Bisiklet Festivalleri Üzerine Bir Çalışma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Papat, E. (2015). İlkokul Matematik Derslerine Yönelik Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 113–124.