Bazı Spor Branşlarında El Kavrama Kuvveti ile El Becerisi İlişkisi

İlk kez 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs, bu tarihten sonra tüm dünyada hızla yayılmaya başlamış ve 11 Mart 2020 tarihi itibari ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak kabul edilmiştir. Etkisi bütün dünyada hissedilen korona virüs (covid-19) salgını birçok alanda olduğu gibi eğitim dünyasını da olumsuz olarak etkilemiştir. Bu araştırmanın amacı spor bilimleri fakültelerinde görev yapan öğretim üyelerinin covid-19 salgını sebebiyle yoğunlaşan online eğitime karşı bakış açılarının incelenmesidir. Araştırma 2020 yılında farklı spor bilimleri fakültelerinde görev yapan 13 öğretim üyesi ile yürütülmüştür. Veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Spor bilimleri fakültesi öğretim üyelerinin online eğitime yönelik yarı-yapılandırılmış sorulara verdikleri cevaplar analiz edilerek, araştırma altı tema altında sunulmuştur. Bu temalar; (1) Online eğitim algısı, (2) Yaşanılan problemler, (3) Yüz-yüze eğitim ile online eğitim arasındaki fark, (4) Online eğitimde uygulamalı dersler, (5) Online eğitim ölçme değerlendirme uygulamaları ve (6) Avantaj ve dezavantajları şeklinde oluşturulmuştur. Pandemi döneminde online eğitim, eğitici ve öğrencilere eğitimin aksamaması konusunda destek olsa da yüz yüze eğitimin yerini tutmadığı, bilişsel alandaki davranışların kazandırılmasında online eğitimin etkisi olduğu ancak fiziksel, sosyal ve psiko-motor davranışların oluşmasında problem yaşandığı, özellikle teknolojik imkânsızlıkların online eğitimin kalitesini düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. 

___

  • Aydemir, M.A. (2002). Sağlıklı kişilerde el fonksiyonlarının ve Purdue Pegboard test sonuçlarının değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bolu.
  • Barut, Ç. Demirel, P. & Kıran, S. (2008). Evaluation of hand anthropometric measurements and grip strength in basketball, volleyball and handball players. Anatomy. 2(1): 55-59.
  • Canpolat, M. (2013). Zihinsel engeli olan ve olmayan çocukların el becerilerinin günlük yaşam aktivitelerine etkisinin karşılaştırılması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Çalışkan, S. ve Gökbel, H. (1997). El tercihi ile el becerisi ve el kavrama kuvveti arasındaki ilişkiler. Genel Tıp Dergisi, 7(4):195-197.
  • David, JH. Ke, L. Jacques, D. & Jean, YH. (2010). Predicting maximal grip strength using hand circumference. Manual Therapy, 15(6):579-585.
  • Doğan, N. (2012). Mesleklere göre el fonksiyonlarının değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Eler, N. ve Eler, S. (2018). Raket sporlarında kavrama kuvveti. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(2):103-110.
  • Erdoğan, M. Sağıroğlu, İ. Şenduran, F. Ada, M. ve Ateş, O. (2016). Elit atıcıların el kavrama kuvveti ile atış performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi. İÜ Spor Bilimleri Dergisi, 6(3):1303-1414. Fırat, B. (2006). Zihinsel özürlü çocuklarda postür ve el becerisinin değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Harkönen, R. Piirtomaa, M. & Alaranta, H. (1993). Grip strength and hand position of the dynomometer in 204 Finnish adults. J Hand Surg Br. 18(1):129-132.
  • İlmezli, Ö. (2011). Gürültünün el becerileri üzerine etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Keçelioğlu, Ş. ve Akçay, B. (2019). Sportif performansta el-el bileğinin değerlendirilmesine çok yönlü yaklaşım: Derleme. Izmır Democracy Yunıversty Health Sciences Journal, 2(2):118-134.
  • Küçükcan, İ. (2017). Telli, vurmalı ve yaylı enstrüman kullanan müzisyenlerde palmar deri rezistansının el becerisi ve ince motor kavrama üzerine etkisinin araştırılması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Lee-Valkov, PM. Aaron, DH. Eladoumikdachi, F. Thornby, J. & Netscher, DT. (2003). Measuring normal hand dexterity values in normal 3-4-5-year-old children and their relationship with grip and pinch strength, J Hand Ther. 16(1):22-28.
  • Liu, CJ. Marie, D. Fredrick, A. Bertram, J. Utley, K. & Fess EE. (2017). Predicting hand function in older adults: Evaluations of grip strength, arm curl strength and manuel dexterity. Aging Clin Exp Res, 29(4):753-760.
  • Martin, JA. Ramsay, J. Hughes, C. Peters, DM. Edwards, & MG. (2015). Age and grip strength predict hand dexterity in adults. PloS One, 10(2):1-18.
  • Mathiowetz, V. Weber, K. Kashman, N. & Volland, G. (1985). Adult norms for the Nine Hole Peg Test of Finger Dexterity. The Occupational Therapy Journal of Research, 5(1):24-38.
  • Sitil, A. Çavdar, C. Yeniçerioğlu, Y. Çömlekçi, A. ve Çamsan, T. (2002). Vücut kompozisyonunu değerlendirmede kullanılan yöntemler ve kronik böbrek yetmezlikli hastalardaki uygulama alanları. Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi, 11(4):189-190.
  • Yücel, H. ve Kayıhan, H. (2008). Elin fiziksel özelliklerinin el fonksiyonu üzerine etkileri. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 19(1):24-29.
  • Zorba, E. (2013). Vücut yapısı ölçüm yöntemleri ve şişmanlıkla başa çıkma. Morpa Kültür Yayınları.