Takım Sporu Ve Bireysel Spor Yapan Spor Yöneticiliği Bölümü Öğrencilerinin Şiddet Eğilimlerinin İncelenmesi (İstanbul Esenyurt Üniversitesi Örneği)

Bu çalışmanın amacı; İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği bölümü öğrencilerinin, takım sporu ve bireysel spor yapan öğrencilerin şiddet eğilimi incelenmesi ve öğrencilerin ilgilendikleri spor branşları ile sporda şiddete bakış açılarının incelenmesidir.     Yöntem; çalışmaya İstanbul ili, Avrupa yakası, Esenyurt ilçesi içerisinde bulunan, Esenyurt Üniversitesi Spor Yöneticiliği bölümündeki 120 öğrenci katılmıştır. 43’ü Kadın, 77’si Erkek öğrencileri kapsamaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; “ Kişisel Bilgi Formu ” ve “Şiddet Eğilim Ölçeği” kullanılmıştır. Yaptığımız bu çalışma sonucunda, sporcuların şiddet eğilimi, yaşa, cinsiyete, lisanslı veya lisanslı olmayan sporculara göre bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Bulgular; katılımcıların şiddet eğilimlerinin cinsiyet dağılımlarına göre cevaplarının karşılaştırılması incelendiğinde; şiddet eğilimi ortalaması kadınlarda 54,86±12,41 puan, erkeklerde ise 56,32±10,01 puan, olarak tespit edilirken, cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05).  Sonuç; yaptığımız bu çalışma sonucunda, sporcuların şiddet eğilimi, yaşa, cinsiyete, lisanslı veya lisanslı olmayan sporculara göre bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.

___

  • Aydın, P., Ersoy A. ve Aktaş N. (2015). Aktif spor yapan ve yapmayan 12-14 yaş ortaokul öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2/1, 1-9.
  • Certel, Z. ve Bahadır B. (2012). Takım sporu yapan sporcularda benlik saygısı ve sürekli öfke ve öfke ifade tarz ilişkisinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14/2, 157-164.
  • Erşan, E., Doğan O. ve Doğan S. (2009). Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin sosyodemografik açıdan değerlendirilmesi. Cumhuriyet Medical Journal, 31/3, 231-238.
  • Girginer, N., Aydin, S. ve Cavdar, Z. (2006). Üniversite öğrencilerinin sporda şiddet konusuna yaklaşımları: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi öğrencilerine yönelik bir uygulama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7/2.
  • Kabak, F. (2009). Ergenlerde spora katılımın saldırgan davranışlar üzerine etkilerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Karaarslan, İ. (2017). Şiddet eğiliminin kişilik tipolojileri ve çocukluk çağı travması ile ilişkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.
  • Nike (2017). NikeiD allows “i can’t breathe” on nike lebron 12 & kyrie 1. https://www.nicekicks.com/nikeid-allows-cant-breathe-nike-lebron-12-kyrie-1/ adresinden erişildi. (ET:19.10.2017)
  • Novis (2017). No violence in sport. https://www.novisport.eu/index.php/news/ adresinden erişildi. (ET:07.11.2017)
  • Saz, İ. (2013). Spor-şiddet ilişkisi, nedenleri ve çözüm önerileri. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, 2, 137-157.
  • The Football Supporters’ Federation (2017). Keep the passion, lose the poison. http://www.fsf.org.uk/blog/view/keep-the-passion-lose-the-poison adresinden erişildi. (ET:29.08.2017)
  • The New York Times (2017). I can’t breathe’: eric garner’s life and death. https://www.nytimes.com/2017/11/17/books/review/i-cant-breathe-matt-taibbi-eric-garner.html adresinden erişildi. (ET:27.11.2017)
  • The Premier League (2017). Keep the passion, but lose the poison. https://www.premierleague.com/news/948566 adresinden erişildi. (ET:29.08.2017)
  • The Union Of European Football Associations (2017). No to racism. https://www.uefa.com/insideuefa/social-responsibility/respect/no-to-racism/index.html adresinden erişildi. (ET:22.06.2017)
  • Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (2017). Fair play. http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Detay/ Faaliyetlerimiz/Fair-Play/28/1 adresinden erişildi. (ET:25.07.2017)
  • Yakut, H. İ. vd. (2012) . Sağlıkta güvenlik ve fiziksel şiddet: Ankara çocuk sağlığı ve hastalıkları hematoloji onkoloji eğitim ve araştırma hastanesi’nden bir çalışma. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 6/3.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2667-5447
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Futbolda Dar Alan Oyununun Çeviklik Performansına Etkisi

Samet GÜNEŞ, Halil TAŞKIN, Süleyman TÜRK

Takım Sporu Ve Bireysel Spor Yapan Spor Yöneticiliği Bölümü Öğrencilerinin Şiddet Eğilimlerinin İncelenmesi (İstanbul Esenyurt Üniversitesi Örneği)

Melda AYTAN, Mehmet SOYAL, Aydıner ATTİLA

Elit Kadın Futbolcuların Oyun Pozisyonlarına Göre Denge Performansı ve Görsel Reaksiyon Zamanlarının Karşılaştırılması

Nuri Muhammet ÇELİK

Düzenli ve Düzensiz Menstruasyonun Pençe Kuvvetine Etkisi

Mine TAŞKIN, Nuri Muhamet ÇELİK, Mehmet SOYAL, Ali Kemal TAŞKIN

YÜZMENİN ÇOCUKLARDA HÖŞGÖRÜ EĞİLİMİ ÜZERİNE ETKİSİ

Mehmet TAŞKIN, Ahmet SANİOĞLU, Mine TAŞKIN, Akif FİDAN

Tenisçilerde Teknik Performansın Cinsiyet Değişkenine Göre Karşılaştırılması

İbrahim Halil ŞAHİN, Ahmet SANİOĞLU, Mine TAŞKIN, Mustafa Sabır BOZOĞLU

17 ve 19 Yaş Amatör Futbolcuların Maksimum Sürat ve Yüksek Hızda Yön Değiştirme Performanslarının Karşılaştırılması

Barış BAYDEMİR, Duygu AKSOY

Öğretmen Etkinliğinin Antrenör Davranışlarına Uyarlanması: Bir Öğretmen Bir Antrenöre Neler Öğretebilir?

Mustafa Zülküf ALTAN

Futbolcular ve Judocularda, Farklı Menstruasyon Dönemlerinin, Bazı Performans Kriterlerine Etkileri

Mehmet SOYAL, Nuri Muhammet ÇELİK, Mine TAŞKIN, Ömer ÇALIŞKAN

Karate Sporcularının Müsabaka Kaygı Düzeyleri ile Müsabaka Performansları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Duygu AKSOY