Sporcuların Algıladıkları Antrenör Liderlik Davranışlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Gerçekleştirilen bu araştırmanın amacı; sporcuların algıladıkları antrenör liderlik davranışlarının bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın evreni 2021-2022 yılında aktif olarak devam eden sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise gönüllü olarak katılım sağlayan 222 sporcu oluşturmaktadır. Sporcu ve antrenörlerin demografik özelliklerine ilişkin bilgiler ‘’kişisel bilgi formu’’ ile elde edilmiştir. Sporcuların algıladıkları antrenör liderlik davranışlarının bazı değişkenlere göre incelenmesini belirlemeye ilişkin bilgiler ‘’Sporda Liderlik Ölçeği (SLÖ)‘’ ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Demografik değişkenlerin tanımlanması amacıyla frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda; spor branşı, sporculuk düzeyi, yaş, eğitim durumu, spor yaşı ve mevcut antrenör ile çalışma yılı değişkenlerine göre sporcuların algıladıkları antrenör liderlik davranışları düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Cinsiyet ve antrenörünüzün yaşı değişkenine göre ise sporcuların algıladıkları antrenör liderlik davranışları düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Çalışma sonucunda antrenörlerin sporcular tarafından algılanan liderlik düzeylerinin spor branşı, sporcuların sporculuk düzeyi, sporcunun yaşı, sporcunun eğitim durumu, sporcunun spor yaşı ve mevcut antrenör ile çalışma yılı ile farklılık gösterdiği tespit edilmiştir

___

  • Alemdar, U. (2018). Amatör futbolcuların antrenörlerde bulunmasını istedikleri liderlik tarzlarının belirlenmesi ve örgütsel özdeşleşme ilişkisi (Sakarya il örneği). Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Sakarya.
  • Barut, A., İ. (2018). Farklı Hedef Yönelimlerine Sahip Unilig Erkek Basketbolcularının Algılanan Liderlik Davranışı ve Antrenör Davranışlarını Değerlendirmelerinin Karşılaştırılması. Mersin Üniversitesi. Doktora Tezi, Mersin.
  • Bilir, F. P., Şahin, N. & Sangün, L. (2019). Antrenör Yetiştirme Kurslarına Katılan Bireylerin Liderlik Davranış Algılarının İncelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17 (2), 218-230. doi: 10.33689/spormetre.452438
  • Chelladurai, P., ve Saleh, S. D. (1980). Dimensions of leader behavior in sports: Development of a leadership scale. Journal of Sport and Exercise Psychology, 2(1), 34-45.
  • Kandemir, D. (2017). Elâzığ ilinde farklı bireysel spor dallarında görev yapan antrenörlerin liderlik tarzlarının incelenmesi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Konya.
  • Konter, E. (2004). Antrenörlük ve Takım Psikolojisi. Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Özalp, A. (2019). Futbol antrenörlüğü yapan bireylerin liderlik tarzlarının belirlenmesi (Balıkesir il örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Balıkesir.
  • Özbey, Ö. & Yılmaz, B. (2021). Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezlerinde Görev Yapan Antrenörlerin Liderlik ve İletişim Beceri Düzeylerinin Sporcular Tarafından Değerlendirilmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 19 (3), 96-106. doi: 10.33689/spormetre.868469
  • Özdemir, H. (2019). Sporcuların algıladıkları antrenör liderlik davranışlarının özyeterlilik düzeylerine etkisi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Yozgat: Yozgat Bozok Üniversitesi, 2019.
  • Öztürk Çelik, D. (2021). Bireysel ve Takım Sporları Antrenörlerinin Liderlik Davranışlarının Çeşitli Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 19 (2), 123-134. doi: 10.33689/spormetre.808204
  • Pallant, J. (2001). SPSS Survival Manual. Buckingham: Open University Press.
  • Sunay, H. (2017). Spor Yönetimi (3. Bs.). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Şahin, M. (2011). Alp disiplini kayak antrenörlerinin çeşitli fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Hakemli Akademik Sosyal Bilimler Dergisi. 1(1), 108-113.
  • Şişman, M. (2002). Öğretim Liderliği (1.Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık, 1-11, 17-18.
  • Temel, V. (2010). Konya İline Ait Bireysel ve Takım Sporu Antrenörlüğü Yapan Bireylerin Liderlik Tarzlarının Karşılaştırılması. Yayımlanmış yüksek lisans tezi. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Toros, T. ve Tiryaki, Ş. (2006). Sporda liderlik ölçeğinin futbolcuların antrenör davranışlarını algılaması versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla. Yalçın, A. (2013). Liderlik. İnci Erdem (Çev. Ed.), Örgütsel davranış içinde (s. 374-416). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Yurt, O. (2009). Tekvando Antrenörlerinin Liderlik Tarzları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Konya.