Ayaktan Tedaviye Başvuran Alkol ve Madde Bağımlısı Bireylerin Madde Kullanım Özellikleri ile Nöropsikolojik Test Performanslarının Karşılaştırılması

Alkol ve madde bağımlılığının bilişsel işlevler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı kişinin bağımlılık türü, kullandığı madde ve bağımlılık şiddeti ile nöropsikolojik testlerdeki performansı arasındaki ilişkiyi inceleyerek madde kullanım özelliklerinin bilişsel performansla ilişkili olup olmadığı sorusuna cevap aramaktır. Bu amaçla, bir psikososyal destek merkezine başvuran kişilerden klinik ilk görüşmesi sırasında BAPİ-K sorularını yanıtlayan ve örneklem kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden kişilere Beck Depresyon Ölçeği, Stroop Testi, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve İz Sürme Testi uygulanmıştır. Katılımcıların bağımlılık şiddetleri ile Stroop testindeki süre farkları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur, F(2,78)= 4.41, p<.05. İz Sürme testi B formunu tamamlama süresi ile bağımlılık şiddeti farklı olan katılımcılar arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür, χ²(2)= 8.59, p<.05. Sonuç olarak; alkol ve madde bağımlısı kişilerin bağımlılık şiddetinin nöropsikolojik test performansı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bulgular kaynaklar ışığında tartışılmıştır. Konuyla ilgili kapsamlı ve genellenebilir veriler ortaya koyabilmek için boylamsal çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir.

___

  • Bechara, A., ve Martin, E. M. (2004). Impaired decision making related to working memory deficits in individuals with substance addictions. Neuropsychology, 18(1), 152.
  • Block, R. I., ve Ghoneim, M. M. (1993). Effects of chronic marijuana use on human cognition. Psychopharmacology, 110(1-2), 219-228.
  • Bolla, K. I., Rothman, R., ve Cadet, J. L. (1999). Dose-related neurobehavioral effects of chronic cocaine use. The Journal of neuropsychiatry and clinical neurosciences, 11(3), 361-369.
  • Ehrenreich, H., Rinn, T., Kunert, H. J., Moeller, M. R., Poser, W., Schilling, L., ... ve Hoehe, M. R. (1999). Specific attentional dysfunction in adults following early start of cannabis use. Psychopharmacology, 142(3), 295-301.
  • Janowsky, D. S., ve Risch, C. (1979). Amphetamine psychosis and psychotic symptoms. Psychopharmacology, 65(1), 73-77.
  • London, E. D., Ernst, M., Grant, S., Bonson, K., ve Weinstein, A. (2000). Orbitofrontal cortex and human drug abuse: functional imaging. Cerebral cortex, 10(3), 334-342.
  • Rogers, R. D., Everitt, B. J., Baldacchino, A., Blackshaw, A. J., Swainson, R., Wynne, K., ve London, M. (1999). Dissociable deficits in the decision-making cognition of chronic amphetamine abusers, opiate abusers, patients with focal damage to prefrontal cortex, and tryptophan-depleted normal volunteers: evidence for mono aminergic mechanisms. Neuropsychopharmacology, 20(4), 322-339.
  • Teichner, G., Horner, M. D., Roitzsch, J. C., Herron, J., ve Thevos, A. (2002). Substance abuse treatment outcomes for cognitively impaired and intact outpatients. Addictive behaviors, 27(5), 751-763.
  • Volkow, N. D., Wang, G. J., Fowler, J. S., Hitzemann, R., Angrist, B., Gatley, S. J., ve Pappas, N. (1999). Association of methylphenidate-induced craving with changes in right striato-orbitofrontal metabolism in cocaine abusers: implications in addiction. American Journal of Psychiatry, 156(1), 19-26.
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7840
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Kıbrıs Ruh Sağlığı Enstitüsü