Aşırı Dijital Oyun Oynama Davranışında Anne Tutumu Ve Benlik Kontrolünün Etkisi

Bu araştırmanın amacı ergenlerin aşırı dijital oyun oynama davranışında anne tutumu ve benlik kontrolünün etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Kocaeli’nde bir eğitim kurumunda öğrenim gören dijital oyun oynama düzeylerine göre 30’ar kişilik iki gruba ayrılan 16-18 yaş arası 60 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Anne Baba Tutum Ölçeği ve Kısa Öz Kontrol Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma edilen bulgulara göre aşırı dijital oyun oynayan grupta en yüksek anne tutumu puanı “Koruyucu Anne Tutumu” puanı ve “Otoriter Anne Tutumu” puanı, kontrol grubunun en yüksek anne tutumu puanı “Demokratik Anne Tutumu” puanı olarak belirlenmiştir. Aşırı dijital oyun oynayan grubun benlik kontrolü puanı ile kontrol grubunun benlik kontrolü puanı arasında kontrol grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Aynı veriler doğrultusunda iki grup arasında yaş ortalaması ve bağımlılık arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Cinsiyetler arasındaki fark incelendiğinde ise aşırı dijital oyun oynayan grupta erkek sayısının anlamlı olarak fazla olduğu saptanmıştır.

___

  • Abedini, Y., Zamani, B. E., Kheradmand, A., & Rajabizadeh, G. (2012). Impacts of mothers’ occupation status and parenting styles on levels of self-control, addiction to computer games, and educational progress of adolescents. Addiction & health, 4(3-4), 102.
  • Eni, B. (2017). Lise öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ve algıladıkları ebeveyn tutumlarının değerlendirilmesi (Yüksek lisans tezi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ adresinden edinilmiştir
  • Irmak, A. Y., & Erdoğan, S. (2015). Validity and reliability of the Turkish version of the digital game addiction scale. Anatolian Journal of Psychiatry, 16(Special Issue.1), 10-18.
  • Kuzgun, Y. ve Eldeleklioğlu, J. (1999). Ana baba tutum ölçeğinin geliştirilmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 69-77.
  • Nebioglu, M., Konuk, N., Akbaba, S., & Eroglu, Y. (2012). The investigation of validity and reliability of the Turkish version of the Brief Self-Control Scale. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni-Bulletin of Clinical Psychopharmacology, 22(4), 340-351.