Yeme Eylemi; Fizyolojik Bir İhtiyaç mı? Psikolojik Bir Davranış mı? Üniversite Öğrencilerinde Bağlanma Stilleri ile Yeme Bağımlılığı İlişkisi

Bağlanma stilleri, bireyin gelişim evrelerinin tamamlamasının belirleyicilerindendir. Sağlam temellerde, bireyde güven duygusunu geliştirirken, tersi durumda yaşam tarzını, sosyal ilişkilerini, davranışlarını, ekonomik tavrını, iş ve insanlar ile ilgili ilişkisini olumsuz etkileyen duygusal etkiler yaratır. Bu nedenle bağlanma stilleri fizyolojik ihtiyaçtan kaynaklansa da psikolojik etkenlerle birleşerek kişilerin yeme davranışlarını da belirlemektedir. Bu amaçla, 150 üniversite öğrencisi ile bu çalışma yapılmıştır. Araştırmada, Sosyodemografik form, Yale Yeme Bağımlılık Ölçeği ile İlişki Ölçekleri Anketi kullanılmıştır. Yeme bağımlılığı kriterlerini karşılayan öğrencilerde bağlanma stilleri tespit edilerek ilintili yeme davranış örüntüleri belirlenmiş, tümünün yeme bağımlılığına etkisi araştırılmıştır. Bağlanma stillerinin kişilerde yeme tutumlarını etkilediği, cinsiyetin tutumu değiştirdiği, bağımlılığın en temel belirleyicisi olan olumsuz sonuçları bilinmesine rağmen yeme davranışları devam edildiği bu çalışma ile tespit edilmiştir.

___

  • Dayılar H. (2015). Lise Öğrencilerinde Yeme Bağımlılığı ve Etkileyen Faktörler, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi . İstanbul.
  • Devlin M. (2007). Work Group on Eating Disorder, Guideline for the Treatment Of Patiens With Eating Disorder. Washington DC.
  • Kıcali F. (2015). Üniversite Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Yeme Bağımlılığına Farklı K. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Uzmanlık Tezi . Konya.
  • Mıchener, W. R. (1994). Pharmacological versus sensory factors in the staiation of chocolate craving: Physicol Behavior.
  • Nasser, J. A. (2019). Increasing Chocolate’s Sugar Content Enhances Its.