EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL COMMUTMENT AND CYBERLOAFING ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE SANAL KAYTARMA İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Günümüzdeki küreselleşme olgusuyla birlikte gündemdeki yerini daha çok koruyan teknolojik değişimler bu alanda gelişmelerin yaşanmasına da olanak sağlamıştır. Bu gelişmelerden biri de artan internet kullanımıdır. Sağladığı avantajlar nedeniyle neredeyse tüm örgütlerde kullanılan internet, sağladığı pek çok avantajın yanında dezavantajları da içinde barındırmaktadır. Özellikle iş yerlerinde sunulan internet erişim imkânı çalışanın mesai saatleri içerisinde işiyle ilgili olmayan faaliyetler gerçekleştirerek işten kaytarmasına zemin hazırlayabilmektedir. Literatürde sanal kaytarma olarak isimlendirilen, çalışanların bu tür davranışlara yönelmesine etki eden bir takım faktörler üzerinde durulmuştur. Bu faktörden birinin de örgütsel bağlılık olduğu düşünülmektedir. Sanal kaytarma davranışı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada örgütsel bağlılık alt boyutlarından sadece devam bağlılığı alt boyutu ile sanal kaytarma davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, örgütlerin gelişmesi ve büyüyebilmesi için bünyesinde bulunan çalışanların gerçek anlamda örgüte bağlılığının sağlanması gerekmekte, bunun farkında olan örgütlerin bu bağlılığı saplamak adına çalışmalar yürütmeleri gerekmektedir.

ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE SANAL KAYTARMA İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL COMMUTMENT AND CYBERLOAFING

With today's globalization phenomenon, the technological changes that further protect the place on the agenda have made it possible for the developments in this area to take place. One of these developments is the increasing use of the internet. The internet, which is used in almost all organizations because of the advantages it provides, has many advantages and disadvantages as well. In particular, the internet access possibility offered at the work places can prepare the ground for neglecting the work by carrying out activities that are not related to the work during working hours of the employee. In the literature, a number of factors, called cyberloafing which affect the way employees orient themselves to such behaviors are emphasized. One of these factors is thought to be organizational commitment. In this study, which is aimed to examine the relation between virtual rescue behaviors and organizational commitment, it is seen that there is a significant relationship among organizational commitment subscales only between continuity subscale and cyberloafing behaviors. In this context, it is necessary for the organizations to develop and grow that the organizational commitment of their employees should be established in the real sense and the organizations which are aware of this should carry on works to provide this commitment.

___

  • Askew, K., Buckner, J. E., Taing, M. U., Ilie, A., A.Baver, J., ve Coovert, M. D. (2014). Explaining Cyberloafing: The Role Of Theory Of Planned Behavior. Computers İn Human Behavior , 510-519.
  • Blanchard, A. L., ve Henle, C. A. (2008). Correlates Of Different Forms Of Cyberloafing : The Role Of Norms And External Locus Of Control. Computers İn Human Behavior , 1067-1084.
  • Blanchard, A. L., ve Henle, C. A. (2008). Correlates of different forms of cyberloafing: The role of norms and external locus of control. Computers in Human Behavior , 1067-1084.
  • Candan, H., ve İnce, M. (2016). Siber Kaytarma Ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Emniyet Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 229-235.
  • Cavusoglu, S., Palamutcuoglu, A., ve Cavusoglu, B. T. (2014). The İmpact Of Demographics Of Employees On Cyberloafing: An Empirical Study On University Employees. Research Journal Of Business and Management , 1 (3), 149-168. http://www.cozumarastirma.com.tr/ (10.06.2017).
  • Drucker, P. (tarih yok). A Primer On Organizational Commitment. Human Development&Leadership Division: asqhdandl.org adresinden alınmıştır
  • Erdem, H., Gökmen, Y., ve Türen, U. (2016). Psikolojik Güçlendirme Boyutlarının İş Performansı Üzerine Etkisinde Örgütsel Bağlılığın Aracılık Rolü: Görgül Bir Araştırma. Doğuş Üniversitesi Dergisi , 17 (2), 161-176.
  • Galperin, B. L., ve Burke, R. J. (2006). Uncovering the relationship between workaholism and workplace destructive and constructive deviance:an exploratory study. International Journal of Human Resource Management , 17 (2), 331-347.
  • Garrett, R. K., ve Danzıger, J. N. (2008). On Cyberslacking: Workplace Status and Personal Internet Use at Work. Cyberpsychology & Behavıor , 11 (3), 287-292.
  • Genç, E., ve Aydoğan, E. (2016). İşyerinde sanal tembellik davranışı ve etkin zaman yönetimi ilişkisi: bir kamu kurumunda araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 18 (2), 558-571.
  • Jaros, S. (2007). Meyer and Allen Model of Organizational Commitment: Measurement Issue. The Icfai Journal of Organizational Behavior , 6 (4), 7-25.
  • Jia, H., Jia, R., ve Karau, S. (2013). Cyberloafing And Personality: The İmpact Of The Big Five Traits And Workplace Situational Factors. Journal Of Leadership&Organizational Studies , 358-365.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın.
  • Kaplan, M., ve Çetinkaya, A. Ş. (2014). Sanal Kaytarma ve Demografik Özellikler Açısından Farklılıklar: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi , 25 (1), 26-34.
  • Kaya, Ş. Didem (2010). Hemşirelerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (20), 77-97
  • Lara, P. Z. (2006). Fear in organizations. Journal of Managerial Psychology , 21 (6), 580- 592.
  • Lim, V. K., ve Teo, T. S. (2005). Prevalence, perceived seriousness, justification and regulation of cyberloafing in SingaporeAn exploratory study. Information & Management , 1081-1093.
  • Meyer, J. P., ve Herscovitch, L. (2001). Commitment In The Workplace:Toward A General Model. Human Resource Management Review , 299-362.
  • Meyer, J. P., Becker, T. E., ve Vandenberghe, C. (2004). Employee Commitment and Motivation: A Conceptual Analysis and Integrative Model. Journal of Applied Psychology , 89 (6), 991-1007.
  • Meyer, J. P., Stanley, D. J., Jackson, T. A., McInnis, K. J., Maltin, E. R., ve Sheppard, L. (2012). Affective, normative, and continuance commitment levels across cultures: A meta-analysis. Journal of Vocational Behavior , 80, 225-245.
  • Meyer, J. P., Stanley, L. J., ve Parfyonova, N. M. (2012). Employee commitment in context: The nature and implication of commitment proŞles. Journal of Vocational Behavior , 1-16.
  • Niaei, M., Peidaei, M. M., ve Nasiripour, A. A. (2014). The Relatıon Between Staff Cyberloafıng And Organızatıonal Commıtment In Organızatıon Of Envıronmental Protectıon. Kuwait Chapter of Arabian Journal of Business and Management Review , 3 (7), 59-71.
  • Özkalp, E., Aydın, U., ve Tekeli, S. (2012). Sapkın Örgütsel Davranışlar Ve Çalışma Yaşamında Yeni Bir Olgu: Sanal Kaytarma (Cyberloafing) Ve İş İlişkilerine Etkileri. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası , 18-33.
  • Ünal, Ö. F., ve Tekdemir, S. (2015). Sanal Kaytarma: Kamu Kurumunda Ampirik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi , 20 (2), 95-118.
  • Yağcı, K. (2007). Meyer-Allen Örgütsel Bağlılık Modeli Yaklaşımıyla Otel İşletmeleri İşgörenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 9 (3), 114-129.
  • Yağcı, M., ve Yüceler, A. (2016). Kavramsal Boyutlarıyla Sanal Kaytarma. International Journal of Social Sciences and Education Research , 2 (2), 663-673.
  • Yıldız, H., Yıldız, B., ve Ateş, H. (2015). Sanal Kaytarma Davranışlarının Sergilenmesinde Örgütsel Adalet Algısının Rolü Var Mıdır? Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi , 10 (2), 55-56.
Kesit Akademi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti.
Sayıdaki Diğer Makaleler

DİYABET VE SOSYO-KÜLTÜREL YAKLAŞIM

Gülcan BAKAN, Arife AZAK, Ümran ÖZDEMİR

ETKİLEŞİM YERİ OLARAK MAHALLENİN SOSYAL HAYATTAKİ İŞLEVLERİ: TAMZARA MAHALLESİ ÖRNEĞİ

Doruk Görkem ÖZKAN, Abdullah ÇİĞDEM, Sinem DEDEOĞLU ÖZKAN

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN EĞİTİM: ÖĞRETMEN ADAYLARININ TUTUMLARI İLE İLİŞKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Ahmet GÖKMEN, Kemal SOLAK, Gülay EKİCİ

TÜRKİYE’DE TARIM SİGORTACILIĞININ GELİŞİMİ VE YARATTIĞI ETKİLER

Abdullah ÖZDEMİR, Gülay BAYLAN

YUSUF İLE ZÜLEYHA MESNEVİLERİNDE AYNA SEMBOLÜ-NÜN KULLANIMI ÜZERİNE ABOUT THE MIRROR AS A METAPHOR IN DIFFERENT YUSUF AND ZÜLEYHA MESNEVİ’S

Serhat DEMİREL

BOLVADİN İLÇESİ KARABAĞ KÖYLERİ FOLKLORUNDA ESKİ TÜRK İNANÇLARININ İZLERİ THE TRACES OF OLD TURKİSH BELİEFS İN KARABAĞ VİLLAGES BOLVADİN COUNTY

Erdal ADAY

EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL COMMUTMENT AND CYBERLOAFING ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE SANAL KAYTARMA İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Melek YAĞCI ÖZEN, Aydan YÜCELER, Şerife Didem KAYA

VAVEYLA BELGESELİ ÜZERİNE BİR ALIMLAMA ÇALIŞMASI

Nergiz KARADAŞ, Canan ULUYAĞCI, Serhat KOCA

ANALYSIS OF THE PRIVATE EQUITY FUND AND TAX CREDIT ON THE PRIVATE EQUITY TRUST INCORPORATIONS IN TURKEY TÜRKİYE’DE GİRİŞİM SERMAYESİ FONU VE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU ORTAKLIKLARINA YAPILAN YATIRIMLARA SAĞLANAN VERGİ AVANTAJLARININ ANALİZİ

Ceyda KUKRER

YERKÖY MİKROTOPONİMLERİNDE GÖRÜLEN COĞRAFİ TERİMLER

Ayşegül KUŞDEMİR