Üniversite kampüslerinde peyzaj tasarımı (Karabük Üniversitesi peyzaj projesi örneği)

Kentsel mekanlardan birisi olan üniversite kampüsleri, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanında sosyal ve kültürel faaliyetleri ile de kent kimliğinde önemli bir yere sahiptir. Üniversitelerin birçok kampüsten oluşmaları dağınıklığa sebep olmakta ve mekanlar arasında bağlantıyı koparmaktadır. Mekanlar arasında bağlantıyı oluşturmak ve ortak kullanım alanlarının tüm kullanıcılar tarafından faydalanılabilirliğini arttırmak için bir peyzaj tasarımına ihtiyaç vardır. Ayrıca, Üniversite kampüslerinde açık ve yeşil alanların bir park şeklinde planlanması, gerek öğretim elemanları gerekse öğrencilerin kaliteli ve güvenli bir şekilde yaşamaları açısından önemlidir. Bu durum eğitim ve öğretimin kalitesine de genellikle olumlu olarak yansır. Bu çalışmada, Karabük Üniversitesi kampüsünü; kullanıcıların akademik, sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif gereksinimlerini her dönem konforlu bir şekilde karşılayabilecekleri bir alan haline dönüştürmek amacıyla bir peyzaj projesi hazırlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Landscape planning at University campuses (The landscape project case study of Karabük University)

University campuses, one of the urban places, as well as social and educational activities with cultural activities have an important place in the city characteristics. Universities with many campuses cause disarray and break the link among places. To create connections between places and areas of common use by all users benefiting from the increased availability of a landscape design is needed. Moreover, open and green spaces in the university campuses are generally planned as a park which is significant for both faculty and students to be in a qualitative and secure atmosphere. This condition mostly influences the qualities of education and teaching positively. In this study, to supply the area of Karabuk University campus which intend to the academic, social, artistic, cultural and sportive needs of the users in a comfortable form for each term, a landscape project has been prepared and suggestions are proposed.

___

  • Deliktaş E. 2008. Türkiye'de Kentlerin Büyümesi ve Zıph Kanunu, 2. Ulusal İktisat Kongresi / 20-22 Şubat 2008 / DEÜ, BF İktisat Bölümü, İzmir.
  • Dober R.P. 1992. Campus Desing, John Wiley & Sons Inc., U.S.A.
  • Erkman U. 1990. Büyüme ve Gelişme Açısından Üniversite Kampüslerinde Planlama ve Tasarım Sorunları, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, İstanbul.
  • Güçlü K. 1992. Kırsal Rekreasyon Planlaması. Yüksek Lisans Ders Notları, 45s, Erzurum.
  • Kaplan K. 2002. Harbiye Yöresi’nin Turizm ve Rekreasyonel Alan Kullanımlarının Belirlenmesi ve Peyzaj Tasarım Sürecinde İrdelenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi, Erzurum.
  • Karaaslan M. 1979. Üniversite Kampus Planlaması, Edirne Devlet Mühendislik Ve Mimarlık Akademisi, Edirne.
  • Karakaş B. 1999. Üniversite kampüslerinin Fiziksel Gelişim Planı Hazırlama Süreci Ve Bartın Orman Fakültesinin Bu Bağlamda İrdelenmesi, Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi Z.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Bartın.
  • Pamay B. 1978. Kentsel Peyzaj Planlaması, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları, No: 2487–265, 95 sf. İstanbul.
  • Pamay B. 1979. Park-Bahçe ve Peyzaj Mimarisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları, No: 2486–264, 263 sf. İstanbul.
  • Tanrıverdi F. 1975. Peyzaj Mimarisi, Bahçe Sanatının Temel Prensipleri ve Uygulama Metotları, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 196–29, 367 sf.
  • Yılmaz B. 1998. Bartın Kenti Açık ve Yeşil alan Sisteminin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi Z.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Bartın.
  • Yurtsever H. 2007. Karabük Üniversitesi Balıklar Kayası Kampüsü Yerleşim Planı, 34 sf. Karabük
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi