Orman Yolu İnşaatlarında Dolgu ve İnşaat Etki Alanlarının QuickBird Uydu Görüntüsü Kullanarak Modellenmesi

Yapılan çalışmayla, orman yolu planlama aşamasında; yolun geçeceği araziye ait bilgilerin uzaktan algılama verileri ile elde edilip, oluşturulacak CBS veritabanında sorgulanarak, yol inşaatından olumsuz etkilenecek alanları önceden belirlemek ve buna göre doğaya dost orman yol planlamasını gerçekleştirebilmek amaçlanmıştır. Geliştirilen model yardımıyla ve uydu görüntülerinin yol planlamasında kullanılmasıyla gelecekte yapılacak orman yolları için dolgu materyalinin yuvarlanması sonucu oluşan inşaat etki alanı ve yolun dolgu alanı daha planlanma aşamasında önceden belirlenmiş olacaktır. Orman yolları planlama aşamasında alansal tahribatın kabul edilebilir limitten fazla olması halinde geçki değişikliği yapılabilme şansı da elde edilecektir. Sonuç olarak orman yol planlamasında uzaktan algılama verilerinin kullanılması, canlı bir ekosistem olan ormanlardaki alansal kayıp ve çevresel tahribatlar asgari düzeye indirecektir

The Modeling of Filling and Construction Impact Areas in Building Forest Roads by Using QuickBird Satellite Image

Keywords:

-,

___

  • Acar H. H. 1999. Orman İşletmeciliğinde Yol İnşaatı, Üretim ve Transport Çalışmalarının Doğal Çevre ve Korunması Açısından Değerlendirilmesi. I. International Symposium on Production of Natural Environment and Ehrami Karaçam, Kütahya, Bildiriler Kitabı, 497–507.
  • Acar H. H., Ünver S. 2004. Odun Hammaddesi Üretiminde Teknik ve Çevresel Açıdan Zararların Tespiti ile Çözüm Önerileri. ZKÜ Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 2002– 2003–2004, Vol. I-II, 165–173.
  • Arıcak B., Acar H. H. 2005. A Method Study Which is Forest Road Construction Environmental Damages Evaluation by Remote Sensing and GIS. International Scientific Conference “Ecological, Ergonomic and Economical Optimization of Forest Utilization in Sustainable Forest Management (15-18 June 2005), 113-117, Krakow / Poland.
  • Arıcak B. 2008. Orman Yolu İnşaatında Dolgu ve İnşaat Etki Alanlarının Uzaktan Algılama Verileri ile Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, K.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • DPT 2001. Ormancılık Özel İhtisas Raporu, Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı. Yayın No 2531 – ÖİK 547, Ankara 2001.
  • Hayrinen T. 2007. Forest Road Planning and Landscaping, http://www.fao.org/docrep/x0622e/x0622e05.htm
  • Heinimann H.R. 1998. Opening-up Planning Taking Into Account Environmental and Social Integrity. Proceedings of The Seminar on Environmentally Sound Forest Roads and Wood Transport, Sinaia, Romania, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 62- 69.
  • OGM 1984. İnşaat Dairesi Başkanlığı, 202 Sayılı Tebliğ Orman Yollarının Planlanması ve İnşaat İşlerinin Yürütülmesi. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • OGM 2008. İnşaat ve İkmal Dairesi Başkanlığı, Etüd Proje Şube Müdürü Nurettin Altaş ile yapılan görüşme (Mayıs 2008).
  • Öztürk T., Ayberk H. 2005. Doğu Karadeniz Bölgesinde Orman Yol Yapımının Ormanların Korunması Açısından Değerlendirilmesi. Ladin Sempozyumu (20-22 Ekim), Bildiriler Kitabı, II. Cilt, 809. Trabzon.
  • Sever S., Slavko S. 2000.Forest Opening Issues in Croatia. http://www.fao.org/docrep/x0622e/x0622e0o.htm
  • Spellerberg Ian F. 1998. Ecological Effects of Roads and Traffic: A Literature Review, Blackwell Science Ltd., Global Ecology and Biogeography Letters, 7, 317-333.
  • Tunay M., Melemez K. 2004. Dik Eğimli Arazide Orman Yol İnşaatının Çevresel Etkileri. Ekoloji, 13: 52, 33–37.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Orman Yolu İnşaatlarında Dolgu ve İnşaat Etki Alanlarının QuickBird Uydu Görüntüsü Kullanarak Modellenmesi

BURAK ARICAK, H. Hulusi ACAR

Üre Formaldehit ve Fenol Formaldehit Tutkalı ile Üretilen Lamine Ağaç Malzemelerin Isı İletkenliği Katsayısı Üzerine Emprenye Maddelerinin Etkileri

Hamiyet Şahin KOL, Ayhan ÖZÇİFÇİ, Suat ALTUN

Pinus nigra J. F. var. şeneriana (Saatçioğlu) Yalt. (Ebe Karaçamı)’nın Yeni Bir Yayılış Alanı

AHMET SIVACIOĞLU, Sezgin AYAN

Karadere (Kastamonu) Orman İşletme Müdürlüğü Doğal Gençleştirme Alanlarında “Sıfır Alan Yöntemi” İle Başarı Kontrolü

AHMET SIVACIOĞLU, Ebru ÖZDEMİR, Sezgin AYAN

Kastamonu’daki Tarihi Osmanlı Konağı’nda Tespit Edilen Zararlı Böceklere Karşı Fumigasyon Uygulaması

Sabri ÜNAL, ERCAN ÖZCAN, CİHAN CILBIRCIOĞLU

Orman Koruma Faaliyetlerinde Etkinliğin Artırılmasında Orman Köylüsü-Ormancılık Teşkilatı İlişkileri: Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Örneği

BÜLENT SAĞLAM, Atakan Öztürk

Üre formaldehit ve fenol formaldehit tutkalı ile üretilen Lamine ağaç malzemelerin ısı iletkenliği katsayısı üzerine emprenye maddelerinin etkileri

HAMİYET ŞAHİN KOL, Ayhan ÖZÇİFÇİ, SUAT ALTUN

The antibacterial activity of hemolymph of spider, Agelena labyrinthica (Araneae: Agelenidae)

NAZİFE YİĞİT KAYHAN, MEHLİKA BENLİ

Ölü Örtü Ayrışma Oranları Üzerinde Kimyasal Bileşenlerin ve Yetişme Ortamı Özelliklerinin Etkisi: Artvin ve Ankara Yöresine Ait Örnek Bir Çalışma

TEMEL SARIYILDIZ, Süheyla VARAN, AHMET DUMAN