Kastamonu’daki Tarihi Osmanlı Konağı’nda Tespit Edilen Zararlı Böceklere Karşı Fumigasyon Uygulaması

Kastamonu ilinde bulunan kültürel değeri yüksek tarihi Kastamonu evleri ağaç malzemeden yapılmıştır. Bu ağaç malzemeler; çatı elemanları, kiriş, kolon, merdivenler, kapı ve pencere çerçeveleri ile mobilya ve diğer ahşap konstrüksiyonlardan oluşan kullanılmış kuru odunlardır. Bu çalışmanın amacı; Kastamonu’daki eski ahşap yapılardan biri olan Osmanlı Konağı’nda tahribat yapan böceklerin ve bu yapıları böceklere karşı koruyabilmek için, fümigasyon yönteminde kullanılan Alüminyum fosfitin etki derecesinin belirlenmesidir. Çalışma Osmanlı Konağında gerçekleştirilmiştir. Böcek zararı ile bulaşık olan örnekler tesadüfî örnekleme yöntemine göre toplanmıştır. Osmanlı Konağı’nda Anobium punctatum (De Geer) (Coleoptera; Anobiidae) ve Hylotrupes bajulus L. ( Coleoptera; Cerambycidae) türleri tespit edilmiştir. Zararın tespit edildiği odalarda Alüminyum fosfit ile fümigasyon gerçekleştirilmiştir. Zararın tespit edildiği odalarda bu fümigantın Anobium punctatum ve Hylotrupes bajulus böcekleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür
Anahtar Kelimeler:

Anahtar

Fumigation Practice Against to Harmful Insects in Historical Ottoman Old House in Kastamonu

Keywords:

-,

___

  • Anonim 2000. Fümigasyon genel esasları ve uygulama teknikleri. T.C Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İçel Zirai Karantina Müdürlüğü, Mersin.
  • Anonim 2001. Zirai Karantina Fümigasyon Yönetmeliği, T.C Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Çolak M.A, Civelek S.H., Erdil Z.Y. 2006. Ahşap malzemede zarar yapan H. bajulus ve Trichoferus griseus (F.) (Coleoptera: Cerambycidae) türlerinin ahşabın bazı fiziksel ve mekanik özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar. Türk. Entomol. Dergisi, 30 (4): 261- 270.
  • Erdem R., Çanakçıoğlu H. 1977. Türkiye Odun Zararlıları. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Yayın No: 2336, İstanbul, 184 s.
  • Halperin J., Geis K.U. 1999. Lyctidae (Coleoptera) of Israel, Their damage and its prevention. Phytoparasitica, 27 (4): 257–262.
  • Hansen, L.S., Jensen, K.M.V. 1996. Upper lethal temperature limits of the common furniture beetle Anobiidae). International Biodeterioration and Biodegradation, 37 (3–4): 225–232. Kaygın A.T. 2007. Endüstriyel Odun Zararlıları. Nobel Yayın No:1082, 1. Basım, Fen ve Biyoloji Yayınları Dizisi 31, Ankara.
  • Lodos N. 1998. “Türkiye Entomolojisi VI. Yardımcı Ders Kitabı”, E. Ü. Ziraat Fakültesi, İzmir, 60-84. Örs Y., Keskin H. 2001. Ağaç Malzeme Bilgisi, KOSGEB, Ankara, 39-4 ( 2001).
  • Özbek H. 1978. Erzurum ve yöresinde ev teke böceği (Hylotrupes bajulus (L.) Serville) ve diğer bazı teke böcekleri. Atatürk Ü. Zir. Fak. Derg., 9 (1): 31-44.
  • Özdikmen H., Özdemir Y., Turgut S. 2005. Longhorned bettles collection of Nazife Tuatay Plant Protection Museum, Ankara, Turkey (Coleoptera: Cerambycidae). J. Ent. Res. Soc., 7 (2): 1-33.
  • Özkazanç R.O., Toper A., Özkazanç, K. 1996. “Bartın Evlerinde Kullanılmış Olan Ağaç Malzemede Zarar Yapan Odun Böcekleri Üzerine Ön Çalışmalar”, Z.K.Ü. Bartın Orman Fakültesi, Bartın, 567-575
  • Rust M.K., Paine E.O., Reierson D.A. 1997. Evaluation of Freezing to Control Wood- Destroying Insects (Isoptera, Coleoptera). Journal of Economic Entomology, 90 (5): 1215–1221.
  • Tozlu G. 2001. Studies on species belonging to Elateridae, Buprestidae, Cerambycidae, Curculionidae (Coleoptera) and Diprionidae (Hymenoptera) damaging on Pinus sylvestris L. in Sarıkamış (Kars) Forests. Türk. Entomoloji Dergisi, 25 (3): 193–204.
  • Tozlu G., Rejzek M., Özbek H. 2002. A contribution to knowledge of Cerambycidae (Coleoptera) fauna of Turkey. Biocosme Mesogeen, 19 (1–2): 55–94.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

The antibacterial activity of hemolymph of spider, Agelena labyrinthica (Araneae: Agelenidae)

NAZİFE YİĞİT KAYHAN, MEHLİKA BENLİ

Orman Yolu İnşaatlarında Dolgu ve İnşaat Etki Alanlarının QuickBird Uydu Görüntüsü Kullanarak Modellenmesi

BURAK ARICAK, H. Hulusi ACAR

Üre formaldehit ve fenol formaldehit tutkalı ile üretilen Lamine ağaç malzemelerin ısı iletkenliği katsayısı üzerine emprenye maddelerinin etkileri

HAMİYET ŞAHİN KOL, Ayhan ÖZÇİFÇİ, SUAT ALTUN

Karadere (Kastamonu) Orman İşletme Müdürlüğü Doğal Gençleştirme Alanlarında “Sıfır Alan Yöntemi” İle Başarı Kontrolü

AHMET SIVACIOĞLU, Ebru ÖZDEMİR, Sezgin AYAN

Ölü Örtü Ayrışma Oranları Üzerinde Kimyasal Bileşenlerin ve Yetişme Ortamı Özelliklerinin Etkisi: Artvin ve Ankara Yöresine Ait Örnek Bir Çalışma

TEMEL SARIYILDIZ, Süheyla VARAN, AHMET DUMAN

Pinus nigra J. F. var. şeneriana (Saatçioğlu) Yalt. (Ebe Karaçamı)’nın Yeni Bir Yayılış Alanı

AHMET SIVACIOĞLU, Sezgin AYAN

Kastamonu’daki Tarihi Osmanlı Konağı’nda Tespit Edilen Zararlı Böceklere Karşı Fumigasyon Uygulaması

Sabri ÜNAL, ERCAN ÖZCAN, CİHAN CILBIRCIOĞLU

Orman Koruma Faaliyetlerinde Etkinliğin Artırılmasında Orman Köylüsü-Ormancılık Teşkilatı İlişkileri: Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Örneği

BÜLENT SAĞLAM, Atakan Öztürk

Üre Formaldehit ve Fenol Formaldehit Tutkalı ile Üretilen Lamine Ağaç Malzemelerin Isı İletkenliği Katsayısı Üzerine Emprenye Maddelerinin Etkileri

Hamiyet Şahin KOL, Ayhan ÖZÇİFÇİ, Suat ALTUN