Kaşgarlı mahmud ve Yunus Emre'de Erdem Kavramı

Erdemlilik kavramına baktığımızda toplumumuzun birçok alanında yer verildiğini görebiliriz. Farklı değerler ve anlamlar taşıyan erdem kavramı toplumsal bir çok problemde ortaya konulan en temel problem veya kavramlar arasında yer almaktadır. Şöyle ki; erdemli olmak ya da erdem kavramı nesiller boyunca birçok düşünür tarafından sıklıkla işlenmiş bir konu olmakla beraber, erdemli insan nasıl olur ya da erdemli davranış ne tür davranışlar olduğu hep merak edilmiş konular arasında yer almaktadır. Bu çalışma da, Türk boylarının kültürel ve dilsel özelliklerini anlatmakla ömrünü geçiren ve bu alanda kültürel miras niteliği özelliği taşıyan pek çok eser bırakmış olan, Kaşgarlı Mahmud ve İslam düşüncesinin önde gelen fikir adamlarından olan Yunus Emre’nin erdem kavramını nasıl işlediklerini, yaşamış oldukları zaman diliminin de farklılıklarını göz önünde bulundurarak incelenecektir.

The Concept of Virtue in Kaşgarlı Mahmud and Yunus Emre

When we look at the concept of virtue, we can see that it is included in many areas of our society. The concept of virtue, which has different values and meanings, is among the most basic problems or concepts put forward in many social problems. Namely; Being virtuous or the concept of virtue has been a topic that has been frequently discussed by many thinkers over the generations, but it has always been among the topics that have been wondered how a virtuous person becomes or what kind of virtuous behavior is. In this study, Kaşgarlı Mahmud and Yunus Emre, one of the leading intellectuals of Islamic thought, who spent his life describing the cultural and linguistic characteristics of Turkish tribes and left many works that have the characteristics of cultural heritage in this field, how they handled the concept of virtue, how they lived, and how they lived. Let's take a look at their differences.

___

  • Arıkan, S. (2018). Türkçe'de ikili karşıtlık kavramları olarak "Erdem ve Kusur". Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi 7/1, 595.
  • Avşar, Y. E. (2013). Risâletü'n Nushiyye (Nasihatler Kitabı). Ankara.
  • Bozkurt, B. (2018). Yunus Emre. Ö. Bozkurt içinde, Türk İslam Düşünce Tarihi (s. 316). Divan Kitap.
  • Mahmud, K. (1985 (orjinal yayın tarihi 1076)). Dîvânu Lügat’i Türk. Ç. B. Atalay içinde, Dîvânu Lügat’i Türk (s. 51). Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Nişanyan, S. (2009). Sözlerin Soyağacı, Çağdaş Türkçe'nin Etimolojik Sözlüğü. Everest Yayınları.
  • Şahin, E. S. (2018). Kaşgarlı Mahmud. E. Ö. Bozkurt içinde, Türk İslam Düşüncesi Tarihi (s. 173). Divan Kitap.
  • Tatcı, M. (1976). Yunus Emre. M. F. Köprülü içinde, Türk edebiyatında ilk mutasavvıflar (s. 257). Türk Tarih Kurumu Yayıncılık.
  • Türk Dil Kurumu [TDK]. (Tr.). Türk dil kurumu sözlüğü. https://sozluk.gov.tr/
  • Yaran, C. S. (2008). Kaşgarlı Mahmut'un Dîvânu Lügat’i Türk'ünde erdem ve bilgelik. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi / 18, 25.
  • Yaran, C. S. (2010). Yunus Emre'ye yeni yaklaşımlar. Uluslararası Yunus Emre Sempozyumu Bildirileri, s. 57.