TÜRKİYE’DE BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİKLERİNİN BÖLGESEL EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: DÜZEY 2 BÖLGELERİ ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZLERİ (2004-2011)

Bu çalışma, bölgesel yatırım teşviklerinin bölgesel ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ampirik olarak ele almaktadır. Çalışmada 2004-2011 döneminde Türkiye’nin Düzey 2 bölgeleri için panel veri eşbütünleşme ve nedensellik analizleri gerçekleştirilmiştir. Eşbütünleşme ve FMOLS sonuçlarına göre yatırım teşviklerinin uzun dönemde bölgesel ekonomik büyüme üzerinde istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif etkileri söz konusudur. Öte yandan nedensellik testi sonuçlarına göre ise gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerde yatırım teşvikleri ile ekonomik büyüme arasında iki yönlü ilişki söz konusu iken, az gelişmiş bölgelerde ise yatırım teşviklerinden bölgesel ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik yakalanmıştır. Çalışmanın bu bulguları, yatırım teşviklerinin Türkiye’de bölgesel ekonomik büyümenin önemli bir unsuru olduğunu göstermektedir. 

___

  • Adámek, Emil and Rybková, Lucie (2015), “Influence of Investment Incentives on Development of Regional Unemployment in the Czech Republic”, European Journal of Business Science and Technology, 1(1), 5-14.
  • Akan, Yusuf ve Arslan, İbrahim (2008), “Türkiye’de Sektörel Yatırım Teşvik Belgeleri ile İstihdam Analizi: Doğu Anadolu Bölgesi Üzerine Bir Uygulama (1980-2006)”, Çalışma ve Toplum, 2008/1(16), 107-119.
  • Akdeve, Erdal ve Karagöl, Erdal Tanas (2013), “Geçmişten Günümüze Türkiye’de Teşvikler ve Ülke Uygulamaları”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37, 329-350.
  • Atamer, Melis (2015), “Türkiye’de Yatırım Teşvik Sisteminin Yatırımlar Üzerine Etkisi”, Gazi Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Ay, Hakkı M. (2005), “Yatırım Teşviklerinin Sabit Sermaye Yatırımları Üzerindeki Etkisi”, Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 176-184.
  • Bakırcı, Fehim; Ekinci, E. Demet ve Şahinoğlu, Tuba (2014), “Bölgesel Kalkınma Politikalarının Etkinliği: Türkiye Alt Bölgeler Bazında Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(2), 281-298.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME HARCAMALARININ (AR-GE) FİRMA KARLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BIST’TE İŞLEM GÖREN İMALAT SANAYİ FİRMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mesut DOĞAN, Feyyaz YILDIZ

YENİ TTK ÇERÇEVESİNDE TDHP ÖZEL TÜKENMEYE TABİ DURAN VARLIKLAR HESAP GRUBUNUN TFRS1’E GÖRE AÇILIŞ FİNANSAL TABLOLARINA AKTARILMASI

Murat ERDOĞAN, Funda CİVEK, Derya DENGEL

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN İŞ HAYATINA HAZIR BULUNUŞLUKLARININ BELİRLENMESİ

Ela OĞAN, Yener OĞAN, Ahmet KAMACI

BİR REFAH GÖSTERGESİ OLAN “YAŞAM ENDEKSİ” BAĞLAMINDA TR82 (KASTAMONU, ÇANKIRI, SİNOP) BÖLGESİNİN ANALİZİ

Orhan KANDEMİR, Murat KÜRKCÜ

TÜRKİYE’DE BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİKLERİNİN BÖLGESEL EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: DÜZEY 2 BÖLGELERİ ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZLERİ (2004-2011)

Mürşit RECEPOĞLU, Mustafa Kemal DEĞER

ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİNİN PERFORMANSLARINA ETKİSİ: ATATÜRK HAVALİMANI GÜMRÜKSÜZ SATIŞ İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Ebru NERGİZ, Fatih YILMAZ

Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: D-8 Örneği

Selim İNANÇLI, Nurullah ALTINTAŞ, Veysel İNAL

Pazarlama Odaklı Halkla İlişkiler Çalışmalarının Üniversite Adayları Üzerindeki Etkisi: Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin Karşılaştırılması

M. Erhan SUMMAK

ZİHİN MENAJERLİĞİ VEYA “NORMALLEŞTİRME İSTASYONLARI” OLARAK ÖRGÜTLER

Hasan TUTAR

ÇALIŞMA YAŞAMINDA AFFETME EĞİLİMİ VE DUYGUSAL EMEK İLİŞKİSİ

Fatih Ferhat ÇETİNKAYA, Emine ŞENER