ÇALIŞMA YAŞAMINDA AFFETME EĞİLİMİ VE DUYGUSAL EMEK İLİŞKİSİ

Bu çalışma pozitif psikolojinin önemli bir çalışma alanı olan affetme ile örgütlerde her düzeyde sergilenebilen duygusal emek davranışları arasında bir ilişkinin var olup olmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma betimsel nitelikte bir alan araştırması olup, Kırşehir ilinde faaliyet gösteren 12 kamu kurumunda çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 400 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla affetme eğilimi ve duygusal emek ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, cinsiyet ve kıdem değişkenleri ile affetme eğilimi ve duygusal emek arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda duygusal emeğin affetmenin anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, ilerleyen çalışmalarda affetmeyi etkileyen değişkenlerin üzerinde durularak örgütlerde sergilenen duygusal emeği azaltılabilecek bir faktör olarak yeniden alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır. 

___

  • Akçay, C. ve Çoruk, A. (2012), “Çalışma Yaşamında Duygular ve Yönetimi: Kavramsal Bir İnceleme”, Eğitimde Politika Analizi Dergisi Temmuz, 2012, Cilt 1, Sayı, 1, s. 3-25.
  • Akın, M; Özdevecioğlu Mahmut ve Ünlü Onur (2012), “Örgütlerde İntikam Niyeti ve Affetme Eğiliminin Çalışanların Ruh Sağlıkları ile ilişkisi”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 45, Sayı 1, Mart 2012, s.77-97.
  • Ayten, Ali (2009), “Affedicilik ve Din: Affetme Eğilimi ve Dindarlıkla İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 37 (2009/2), 111-128.
  • Beğenirbaş, Memduh ve Basım, H. Nejat (2013), “Duygusal Emekte Bazı Demografik Değişkenlerin Rolü: Görgül Bir Araştırma”, Çankaya University Journal of Humanities and Social Sciences, 10/1 (Mayıs 2013), ss.45–57.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Finansal Gelişme ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: D-8 Örneği

Selim İNANÇLI, Nurullah ALTINTAŞ, Veysel İNAL

Pazarlama Odaklı Halkla İlişkiler Çalışmalarının Üniversite Adayları Üzerindeki Etkisi: Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin Karşılaştırılması

M. Erhan SUMMAK

BİR REFAH GÖSTERGESİ OLAN “YAŞAM ENDEKSİ” BAĞLAMINDA TR82 (KASTAMONU, ÇANKIRI, SİNOP) BÖLGESİNİN ANALİZİ

Orhan KANDEMİR, Murat KÜRKCÜ

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME HARCAMALARININ (AR-GE) FİRMA KARLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BIST’TE İŞLEM GÖREN İMALAT SANAYİ FİRMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Mesut DOĞAN, Feyyaz YILDIZ

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN İŞ HAYATINA HAZIR BULUNUŞLUKLARININ BELİRLENMESİ

Ela OĞAN, Yener OĞAN, Ahmet KAMACI

ÇALIŞMA YAŞAMINDA AFFETME EĞİLİMİ VE DUYGUSAL EMEK İLİŞKİSİ

Fatih Ferhat ÇETİNKAYA, Emine ŞENER

ZİHİN MENAJERLİĞİ VEYA “NORMALLEŞTİRME İSTASYONLARI” OLARAK ÖRGÜTLER

Hasan TUTAR

ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİNİN PERFORMANSLARINA ETKİSİ: ATATÜRK HAVALİMANI GÜMRÜKSÜZ SATIŞ İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Ebru NERGİZ, Fatih YILMAZ

TÜRKİYE’DE BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİKLERİNİN BÖLGESEL EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: DÜZEY 2 BÖLGELERİ ÜZERİNE PANEL VERİ ANALİZLERİ (2004-2011)

Mürşit RECEPOĞLU, Mustafa Kemal DEĞER

YENİ TTK ÇERÇEVESİNDE TDHP ÖZEL TÜKENMEYE TABİ DURAN VARLIKLAR HESAP GRUBUNUN TFRS1’E GÖRE AÇILIŞ FİNANSAL TABLOLARINA AKTARILMASI

Murat ERDOĞAN, Funda CİVEK, Derya DENGEL