HANEHALKI OTOMOBİL TALEBİNİ BELİRLEYEN ETKENLERİN İKİLİ LOJİSTİK REGRESYON YÖNTEMİYLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

İçinde bulunduğumuz dönem, hem özel amaçlı hem de ticari amaçlı otomobil kullanımının giderek artmakta olduğu bir dönemdir. Bu doğrultuda, lüks bir tüketim ürünü ya da bir üretim faktörü olmaktan çıkan otomobil kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi hem otomobil üreticileri ve pazarlamacıları hem de bu sektörden vergi geliri elde eden kamu otoritesi için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, TÜİK’in 2014 yılı Hane Halkı Bütçe Anketi’nde yer alan veri ve değişkenlerden hareketle, ikili lojistik regresyon modeli aracılığıyla Türkiye’deki hanehalklarının özel amaçlı otomobil talebini belirleyen faktörler araştırılmıştır. Araştırmadaki bulgular, hanehalklarının özel amaçlı otomobil sahibi olma durumunu farklı yön ve derecede etkileyen çok sayıda değişkenin varlığını ortaya koymuştur

___

  • Alpar, Reha (2011), Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler, Detay Yayıncılık, 3. Baskı, Ankara.
  • Bhat, Chandra R. ve Pulugurta, Vamsi (1998), "A Comparison of Two Alternative Behavioral Choice Mechanisms for Household Auto Ownership Decisions", Transportation Research Part B: Methodological, 32(1), 61-75.
  • Dargay, Joyce M. ve Gately, Dermot (1999), "Income's Effect on Car and Vehicle Ownership Worldwide: 1960–2015", Transportation Research Part A: Policy and Practice, 33(2), 101-138.
  • Dargay, Joyce M. ve Vythoulkas, Petros C. (1999), "Estimation of A Dynamic Car Ownership Model: A Pseudo-Panel Approach", Journal of Transport Economics and Policy, 33(3), 287-301.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi