ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNU ve TSE STANDARTLARI ÇERÇEVESİNDE BİR ARAŞTIRMA

 Eriş ebilirlik sosyal hayata katılabilme açısından engelliler için son derece önemli bir konudur. Toplumsal yaşamın her alanında engellilerin de yer alması, tedavi eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanması, üretime katılması, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlere katılması mekânların ve ulaş ım sistemlerinin eriş ilebilir ve kullanış lı olarak düzenlenmesi ile doğ rudan ilgilidir. Bu nedenle fiziksel çevre ve ulaş ım sistemleri; planlama ve tasarım aş amasından itibaren, engellilerin kullanım ve erişebilirlik gereksinimlerini karşılayabilecek biçimde düzenlenmelidir. Bu çalışmada engellilik ve erişebilirlik kavramları düzleminde dünya, Türkiye ve İstanbul Metropoliten Alanı’nda yaş ayan engellilerin niceliksel değ erleri ve yasal haklarının tarihsel geliş imi üzerinde durulmuş  olup; kent içi toplu ulaş ım sistemlerinde engellilerin erişebilirliğine yönelik tasarım ilkeleri kapsamında Zeytinburnu ilçesinde yer alan toplu ulaş ım durak, istasyon ve çevresi ile ulaşım araçları teknik açıdan analiz edilerek, alanda görevli personel ve engellilerle olmak üzere iki ayrı anket çalış ması yapılmış tır. Yapılan analizler ve anket çalışmaları neticesinde Zeytinburnu ilçesinde bulunan toplu ulaş ım sistemlerinde engellilerin erişebilirliğine yönelik yapılan düzenlemelerin eksik olduğu ve standartlara uygun yapılmadığı tespit edilmiştir.

___

  • Altunışık, Remzi; Coşkun, Recai; Bayraktaroğlu, Serkan ve Engin Yıldırım (2004), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, 3. Baskı, Sakarya Kitabevi, Sakarya.
  • Aysoy, Mehmet (2004), Avrupa Birliği Sürecinde Özürlüler Politikası, Bilge Matbaacılık, İstanbul.
  • Burcu, Esra (2007), Türkiye'de Özürlü Birey Olma: Temel Sosyolojik Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Hacettepe Üniversite Yayınları, Ankara.
  • Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (2011), Yerel Yönetimler için Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler El Kitabı (4. Baskı), Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • Gleeson, Brendan (2011), “Teknoloji Sakatlayıcı Kentin Üstesinden Gelebilir mi?”, (Edit. Bezmez, Dikmen; Yardımcı, Sibel; Şentürk, Yıldırım), Sakatlık Çalışmaları, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 363-384.