BULANIK ÇOK-KRİTERLİ KARAR VERME İLE ÖĞRETİM ÜYESİ DEĞERLEME ÇALIŞMASI

Bu çalışma, yüksek lisans programında öğrencilerin almış oldukları dersleri veren öğretim üyelerinin değerlendirilmesine ilişkin bulanık çok-kriterli bir karar verme modeli sunmaktadır. Temel amaç öğretim üyesinin derse ilişkin performansının değerlendirilmesi için Bulanık TOPSIS (BTOPSIS) metodunu kullanarak karar kriterlerinin önem ağırlıklarını belirlemek ve öğretim üyelerini saptanan karar kriterleri doğrultusunda BTOPSIS yöntemiyle değerlendirmektir. Çalışmada, bir devlet üniversitesinin Yönetim Organizasyon Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programında 2014-2015 Güz Dönemi’nde dersleri ortak olan üç öğrenci karar verici olarak yer almıştır. Hepsi fayda kriteri olan dokuz kriter üzerinde fikir birliği sağlanmıştır. Üç karar verici tarafından en yüksek performansa sahip öğretim üyesinin belirlenmesine karar verme açısından en önemli bulunan karar kriterleri teorik bilgilerin yeterli örnekle pekiştirilmesi, derste öğrenciler arası ve öğrenci-öğretim üyesi arasında iyi bir iletişim ortamının yaratılmış olması ve değerlendirme sisteminin öğrenilenlerin tümünü eşit ağırlıkta ölçecek nitelikte olması kriterleridir. Dört öğretim üyesinin karar vericiler tarafından değerlendirilmesi sonucunda elde edilen veriler Bulanık TOPSIS yönetiminin algoritmasında kullanılarak öğretim üyelerinin sıralaması, yakınlık katsayısı en yüksekten en düşüğe doğru belirlenmiştir.

___

  • Bektaş, H. ve Ulutürk Akman, S. (2013), “Yükseköğretimde Hizmet Kalitesi Ölçeği: Güvenilirlik ve Geçerlilik Analizi”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, 18, 116-133.
  • Chen, C. (2000), “Extensions of the TOPSIS for Group Decision Making Under Fuzzy Environment”, Fuzzy Sets and Systems, 114, 1-9.
  • Demir, K. (2009), “İlköğretim Okullarında Verilere Dayalı Karar Verme”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt: 15, Sayı: 9, 367-397.
  • Emery, C. R.; Kramer, T. R. and Tian, R. G. (2003), “Return to Academic Standards: A Critique of Student Evaluations of Teaching Effectiveness”, Quality Assurance in Education, Vol: 11, Issue: 1, 37-46.
  • Erozan, F. (2005), “Evaluating The Language Improvement Courses in the Undergraduate Elt Curriculum at Eastern Mediterranean University: A Case Study”, Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi