CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEMENİN TOPLUMSAL KABUL EDİLEBİLİRLİĞİ: MARMARA BÖLGESİ ALAN ARAŞTIRMASI

Kamu gelir ve giderlerinin cinsiyetin göz .nünde bulundurularak yeniden düzenlenmesine cinsiyete duyarlı bütçeleme denir. Dünyada cinsiyete duyarlı bütçeleme ile ilgili girişimde bulunan 42 ülke bulunmaktadır. Türkiye’de bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışma ile cinsiyete duyarlı bütçelemenin toplumsal kabul edilebilirliği ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda toplumsal kabul edilebilirliği etkileyen tek faktörün cinsiyet değişkeni olduğu tespit edilmiştir. Gelir, eğitim durumu, yaş ve kişinin çalıştığı sektörün toplumsal kabul edilebilirlik üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Altunışık, Remzi; Coşkun, Recai; Bayraktaroğlu, Serkan ve Yıldırım, Engin (2007), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Adapazarı.
  • Bellamy, Kate, (2002), “Gender Budgeting (A Background Paper For the Council of Europe’s Infırmal Network of Experts on Gender Budgeting)”, Council of Europe, www.wbg.org.uk/pdf/Gender%20Budgetscouncil%20of%20Europe%20Bellamy%202oo3.pdf Erişim Tarihi:20.02. 2015
  • Cansız, H., (2009), Cinsiyet Duyarlı Bütçeleme Yaklaşımı ve Türkiye’ye İlişkin Öneriler,Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Çelik, Özge ve Atabey Ertürk, Selin, (2013), “Toplumsal Cinsiyetin Ana Akımlaştırılması ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”, Anadolu Üniversitesi Sosyal bilimler Dergisi, Cilt/Vol.: 13 - Sayı/No: 4 (151-166)